FNV

Vakscholing niet overal serieus genomen
Regio Noord - groningen@fnv.nl

Bij CAO conflicten in een bedrijfstak is er vaak veel vakbondsnieuws. Minstens even belangrijk echter is de dagelijkse praktijk van het vakbondswerk in een regio. Daarom wil FNV Bondgenoten in het Noorden met enige regelmaat nieuws en informatie vanuit verschillende bedrijfsgroepen verspreiden. In de vorm van korte nieuwsflitsen. Daarin worden ontwikkelingen en activiteiten vanuit de bond beknopt omschreven. Met de bedoeling leden en belangstellenden goed te informeren. Ditmaal bestuurder Anne van Dijk van FNV Bondgenoten in Groningen over een aantal bedrijven in de Metaal&Techniek en de stand van zaken bij de vakscholing, die niet door alle werkgevers even serieus wordt genomen.

Intec Roden.
De directie van dit bedrijf (circa 25 werknemers) stelde dat de CAO MTB (metaalnijverheid) niet van toepassing was. Na tussenkomst van Hans Jannink van FNV Ledenservice, werd in een brief van de advocaat van de werkgever, gesteld dat de CAO vanaf 1-1-2001 zal worden toegepast. In een ledenvergadering is afgesproken, de toepassing van deze toezegging te toetsen. Toetspunten zijn ondermeer de loonsverhoging per 1-5-2001 (4%) en het loon bij ziekte (100% volgens CAO).

GTI Noord.
In een kadervergadering van FNV Bondgenoten, is gesproken over de mogelijke gevolgen van de samenvoeging GTI Noord (Roden, Delfzijl; Heerenveen, Leeuwarden) met HCG Noord (HCG Nieuwe Pekela; FIB bedrijven Leeuwarden). De verwachting is dat in juni 2001 GTI Noord met een voorstel zal komen, dat daarna met de vakbonden besproken zal worden. In een eerder overeengekomen overnameprotocol en sociaalprotocol, is vastgelegd dat de werknemers waarvan de arbeidsplaats vervalt of zal veranderen, worden herplaatst.

Vakscholing.
Kaderleden rapporteren, dat er nog steeds werkgevers zijn die vakscholing niet serieus nemen. Leerlingen installatietechniek, waarvan veel te weinig zijn, blijken door sommige werkgevers tegen de tijd dat zij in dienst moeten treden, weer weggestuurd te worden. FNV Bondgenoten, heeft de Regionale Opleidingsschool Installatietechniek (een bedrijf van de gezamenlijke werkgevers die het leerlingwezen uitvoert) aangeschreven met het verzoek om overleg over deze slechte praktijk. De bond meent dat de vakscholing goed moet verlopen. Zodat leerlingen weten waar op zij kunnen rekenen en waardoor de aantrekkelijkheid wordt vergroot.

Krokodillentranen
Een andere misser in de vakscholing doet zich voor in het garagebedrijf. Nog steeds blijken werkgevers de wekelijkse scholingsdag (4 dagen werken en 1 dag naar school) gedurende de primaire opleiding, niet door te betalen. Terwijl dat wel een CAO verplichting is. Een slechte zaak voor de bedrijfstak. Maar tevens een aanwijzing, dat het "gehuil" over te weinig werknemers veelal krokodillentranen zijn.

VNO onderzoek deugt niet
Het zogenaamde onderzoek van de VNO-NCW waaruit zou blijken dat er te kort wordt gewerkt in Nederland in vergelijking met het buitenland, deugt niet. De conclusie in het onderzoek is dat de werkgevers te druk zijn met planning wegens te weinig werknemers om ondernemer te kunnen zijn. Deze conclusie is niet juist. Het zijn immers de werkgeversorganisaties die propageren dat de verhouding vast personeel - flexibel personeel, 80% - 20% zou moeten zijn. Kennelijk wil men minder werknemers in dienst hebben dan nodig. Dat kan alleen als er een arbeidsreserve is waar gemakkelijk uit geput kan worden. Nu dat wat minder wordt, moet je als werkgever - en zeker als werkgeversorganisatie - niet zeuren over tekorten. Ook de gang van zaken bij de praktijkscholing (leerlingwezen), geeft aan dat de werkgevers nog steeds menen zich te kunnen veroorloven, leerlingen onjuist te behandelen. De weerzin om oudere werknemers aan te nemen, is ook zo`n feit waaruit blijkt, dat er geen probleem is. Kortgeleden bleek overigens uit een onderzoek, dat er in de ons omringende landen veel meer collectieve vrije dagen zijn.

Nadere informatie
Anne van Dijk, Bestuurder Metaal & Techniek FNV Bondgenoten, Groningen Tel. 050-3631104
annedijk@bg.fnv.nl (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/noord.