Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT SP gemeenteraadsfractie Utrecht
Utrecht, 15 mei 2001.

SP: raamovereenkomst DUO heeft hoog open deur gehalte

De raamovereenkomst "De Utrechtse Opgave", die de gemeente Utrecht en de woningcorporaties gesloten hebben, is van een vrijblijvendheid die de huurders en de gemeente nog flink kan opbreken. Dat vindt de SP gemeenteraadsfractie over de nota, die vanavond door de gemeenteraad besproken wordt. Er zijn geen voorwaarden ingebouwd voor de verkoop van huurwoningen en geen afspraken gemaakt over de spreiding van nieuwe huurwoningen over de stad. De komende 15 jaar worden 3000 sociale huurwoningen gerenoveerd. In dit tempo komt iedere woning eens in de tweehonderd jaar aan de beurt, terwijl duidelijk is dat gemiddeld minstens een keer per dertig jaar een grote opknapbeurt nodig is. De lage ambitie op het terrein van de renovatie wordt niet gecompenseerd door harde afspraken over extra uitgaven voor onderhoud en beheer.

De SP heeft een uitgebreide reactie op papier gezet voor woningcorporaties, bewonersorganisaties en de fracties in de gemeenteraad. De partij is van mening dat bij de uitwerkingsovereenkomsten met de afzonderlijke corporaties, die de komende maanden gesloten gaan worden op een groot aantal punten verbeteringen nodig zijn.

Bij de verkoop van huurwoningen zou alleen verkocht moeten worden in wijken waar het aandeel huurwoningen boven het stedelijke gemiddelde ligt. Eengezinswoningen, waar de corporaties er relatief weinig van hebben, zouden helemaal niet verkocht moeten worden, omdat deze nodig zijn voor gezinnen met kinderen die zijn aangewezen op een huurwoning. De verkoop van huurflats zou moeten gebeuren op basis van de formule maatschappelijk gebonden eigendom. De koper heeft dan lagere woonlasten en loopt minder risico's, terwijl het onderhoud bij de corporatie in betere handen is dan bij een vereniging van eigenaren.

De SP vindt dat de bewoners van de 88% corporatiewoningen die de komende 15 jaar niet gerenoveerd worden het recht hebben om te weten wat er aan hun huis vertimmerd wordt: wat zien ze de komende vijftien jaar terug voor de gemiddeld f 10.000 huur die ze per jaar moeten opbrengen? Ook voor de gemeente Utrecht zou dit een cruciaal element van de prestatie afspraken met de woningcorporaties moeten zijn: als maar voor 12% van de woningen een grote ingreep in het verschiet ligt zal de leefbaarheid van wijken als Kanaleneiland, Overvecht en Zuilen de komende periode met name afhankelijk zal zijn van de kwaliteit van het normale onderhoud en beheer. De SP stelt onder meer voor dat corporaties zich verplichten om alle woningen de komende jaren van water- en warmtemeters te voorzien, om onderhoud waar mogelijk te combineren met isolatieverbetering, om garanties vast te leggen over de reparatietijden bij storingen, zodat bewoners niet weken hoeven trap te lopen als de lift stuk is.

Tenslotte is de fractie van mening dat in de raamovereenkomst afspraken gemaakt horen te worden over de aantallen woningen die voor bijzondere doelgroepen gebouwd of verbouwd zullen worden: jongeren, ouderen, gehandicapten, groepswonen, begeleid wonen, grote gezinnen.

Inlichtingen:

P.Jansen, (06) 51844755.