Archief

16-05-2001 Overlegplatform Friese IJsselmeerkust benadrukt gemaakte afspraken omtrent handhaving

Gisteren heeft gedeputeerde Sicko Heldoorn, voorzitter van het Overlegplatform Friese IJsselmeerkust, samen met de 'partners in handhaving' de gemaakte afspraken omtrent het toezicht langs de IJsselmeerkust nog eens doorgesproken. Tijdens een vaartocht op het IJsselmeer werden, vlak voor het begin van het toeristenseizoen, de neuzen dezelfde kant op gericht.

De geschiedenis rond het toezicht langs de IJsselmeerkust is als volgt. Met ingang van 1 januari 1996 is de provincie verantwoordelijk voor de invoering van de Natuurbeschermings-wet. Langs de Friese IJsselmeerkust betekent dat onder andere het uitvoeren van toezicht en handhaving om op die manier de rust te waarborgen in de voor het publiek afgesloten gebieden.
Voor de uitvoering van de toezicht- en handhavingstaken heeft de provincie twee formatie-plaatsen gedetacheerd bij It Fryske Gea, de grootste natuurbeheerder in dat gebied. Speci-aal voor dat doel is het surveillanceschip 'De Wytstirns' gebouwd. Verder zijn op het IJssel-meer actief de boten 'De Houtrib' van Rijkswaterstaat, 'P117' van het Korps Landelijke Poli-tiediensten en de mzk 'Noord-Holland'.

Naast het benadrukken, gisteren, van de gemaakte afspraken was de bijeenkomst bedoeld om de leden van het Overlegplatform inzicht te geven in de daadwerkelijke uitvoering van toezicht en handhaving. Hiertoe waren de daadwerkelijke handhavers aanwezig, te weten: 'grijs' (milieudiensten), 'groen' (natuurbeschermingsorganisaties) en 'blauw' (politie).

NB. In het Overlegplatform Friese IJsselmeerkust zijn de volgende organisaties vertegen-woordigd: provincie Fryslân, de gemeenten Wûnseradiel, Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en Nijefurd, Federatie Behoud Natuur en Landschap, It Fryske Gea, Friese IJsselmeervissers, Rietbranche, LNV-Noord, Hiswa/Recron, Rijkswaterstaat, Korps Landelijke Politiediensten, NLTO, Vereniging Behoud IJsselmeer en de Friese Federatie Sportvisserij.

Nummer: 85
Datum: 16 mei 2001