Maastricht, 16 mei 2001

Radeloos, in een democratie die niet (meer) bestaat

Het is vandaag exact 32 jaar geleden dat het Maagdenhuis in Amsterdam werd bezet. Dat was het toen begin van democratie in het hoger onderwijs. Echter, met de invoering van de Wet Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie (MUB) in 1997, is deze weer afgeschaft. Na enkele jaren zou de MUB geëvalueerd worden. Helaas besloot de minister in plaats van een evaluatie, een reflectieve zelf-analyse (bezinning) te laten houden, die op dit moment plaatsvindt binnen de universiteiten.

In verband met de huidige analyse van de medezeggenschap binnen de universiteit, heeft de studentengeleding van de Universiteitsraad van de Universiteit Maastricht (UM) een uitgebreide nota geschreven met haar visie op de MUB binnen de UM. De nota 'Radeloos, in een democratie die niet (meer) bestaat' gaat in op de doelen van de MUB en in hoeverre deze invloed hebben op de medezeggenschap. Er worden een twintigtal knelpunten gesignaleerd. Geconcludeerd wordt dat de invloed die de medezeggenschapsorganen hebben op het beleid van de universiteit sterk is afgenomen. De medezeggenschap binnen de Universiteit Maastricht is verre van optimaal; het is zelfs slecht gesteld, aldus de nota. De nota is dan niet positief over manier waarop het College van Bestuur omgaat met de medezeggenschapsorganen. De studenten menen dat hier een belangrijk deel voor verbetering ligt. Daarom dragen zij ook een veertigtal punten (raad) tot verbetering aan. Belangrijke punten zijn: het universiteitsbreed herinstellen van de normale nationale regeling wat betreft zetelverdeling; en een transparanter en helder besluitvormingsproces waar de raad wezenlijke invloed op kan uitoefenen.

De nota eindigt: 'Het lijkt erop dat de legendarische Maagdenhuis bezetting op 16 mei 1969 uiteindelijk voor niks is geweest. Helaas. De democratie is dood, lang leve de regent? '

De nota 'Radeloos' is online te lezen en te downloaden op: http://www.nsem.nl/mub

De nota wordt o.a. ook toegestuurd aan de Tweede Kamer, de Eerste Kamer (heeft de opdracht aan de Minister tot evaluatie gegeven), de Minister van Onderwijs, het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht en de commissie die de MUB binnen de Universiteit Maastricht op dit moment evalueert.

Meer informatie: Martin Smit, vertegenwoordiger van de studentengeleding, 043-3883142, 06-28978226