Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie

Rectificatie van redactioneel in Relevant 2, 2001

Rectificatie

Tot onze spijt is in het laatste deel van het redactioneel in Relevant nr 2 (april 2001) een tekst gepubliceerd die niet van de auteur, Hans van Dam, was. Ondergetekende was niet gelukkig met het oorspronkelijke tekstdeel en is ervoor verantwoordelijk dat een andere tekst in het redactioneel terecht is gekomen. Dat had niet gemogen.

Hierbij komt nog, dat uit de wel gepubliceerde tekst is te lezen dat ook Van Dam zou vinden dat de uitspraken van minister Borst over de "pil van Drion" slecht getimed waren. Enkele lezers constateerden terecht dat die opvatting tegengesteld is aan de mening die de auteur in andere media heeft gegeven. De NVVE betreurt het gebeurde, heeft hierover met Van Dam gesproken en wil alle betrokkenen recht doen door hieronder alsnog het oorspronkelijke tekstdeel te publiceren.

Tevens zijn in het gesprek en met de redactie van Relevant duidelijk afspraken gemaakt om herhaling in de toekomst uit te sluiten, waarmee naar mijn mening het vertrouwen in Relevant kan worden gewaarborgd.

Amsterdam, 15 mei 2001

R. Jonquière

directeur

Na het tekstdeel over het debat in de Eerste Kamer, vanaf 'En nu een volgend debat ...' tot het einde van de tekst, luidde de oorspronkelijke tekst:

En nu? Een volgend debat. Allereerst binnen de NVVE zelf, over de lijnen die de NVVE in de naaste toekomst moet uitzetten. In het najaar organiseert de NVVE hierover een symposium. Maar soms vraagt de actualiteit een voorschot op discussie. De rechtszaak waarin huisarts Van Oijen is gewikkeld, doet dat. Tijdens de Ledenvergadering vroeg een aantal leden om de problematiek waarmee Van Oijen is geconfronteerd, op de agenda van de NVVE te zetten. Dus de stervensbekorting aan mensen die daar zelf niet meer om kunnen vragen maar wel in een erbarmelijke noodsituatie verkeren. Helaas bracht het debat meer verwarring dan helderheid. Eerlijk gezegd was het debat geen echt debat: de antwoorden waren er al voor de vragen waren gesteld en dat is een serieus debat onwaardig. Dat moet en kan in het najaar anders. De voorzitter stelde uiteindelijk voor via Relevant te peilen of deze problematiek de aandacht van de NVVE moet krijgen. In dit nummer vindt u daarom een artikel dat uitnodigt tot reactie.

Het is nog wel geen najaar, maar de redactie smeet graag ijzers als ze heet zijn, bovendien kan wie een lange aanloop neemt ver springen. Uw reacties zullen de opmaat zijn voor debat dit najaar. Een echt en open debat, de angst voorbij.