VU ziekenhuis

Amsterdam, 16 mei 2001

Bevolkingsonderzoek naar Chlamydia-infectie weinig zinvol

Het is geen goed idee om bij alle mensen tussen vijftien en veertig jaar te onderzoeken of ze zijn geïnfecteerd met de bacterie Chlamydia trachomatis. Chlamydia komt namelijk relatief weinig voor. Daarnaast is ook onduidelijk welke complicaties optreden na een infectie zonder klachten. Veel wordt aangenomen op basis van onderzoek bij vrouwen met een hoger risico op complicaties. Dit leidt mogelijk tot een overschatting van de ernst van de aandoening en het nut van een bevolkingsonderzoek. Dit concludeert Irene van Valkengoed in haar onderzoek waarop zij op 9 mei promoveerde aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Een Chlamydia-infectie kan bij vrouwen leiden tot ontstekingen van het kleine bekken, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen en onvruchtbaarheid. Veel infecties met de bacterie Chlamydia trachomatis blijven onopgemerkt, omdat ze zonder klachten verlopen. Sinds enige tijd is het mogelijk om Chlamydia-infecties op te sporen door middel van een urinetest.
De afdeling pathologie en het instituut voor extramuraal geneeskundig onderzoek (EMGO) van het VU medisch centrum hebben onderzoek gedaan naar de vraag of het noodzakelijk is om een bevolkingsonderzoek naar Chlamydia te doen. Voor dit onderzoek werden 11.500 mannen en vrouwen in Amsterdam benaderd. Zij werden gevraagd om een vragenlijst in te vullen en een buisje ochtendurine op te sturen naar het laboratorium van het VU medisch centrum. Bij 2,4 procent van de geteste mannen en 2,8 procent van de vrouwen werd een Chlamydia-infectie aangetroffen. Alle geïnfecteerde patiënten werden door hun eigen huisarts gevraagd op het spreekuur te komen voor verdere diagnostiek en behandeling. Tevens werd aan de patiënten gevraagd hun seksuele partners uit te nodigen om zich te laten testen en eventueel te laten behandelen. Ongeveer de helft van de partners van de patiënten bleek ook een Chlamydia-infectie te hebben.

Een jaar na de eerste screening werden alle behandelde patiënten uitgenodigd zich weer te laten testen om te controleren of er een nieuwe infectie was optreden. Bij geen van de behandelde patiënten werd een nieuwe infectie aangetroffen.
Er is nog weinig bekend over de ernst van een infectie zonder klachten en het optreden van complicaties. Er wordt veel aangenomen, onder andere op basis van onderzoek bij vrouwen met een hoger risico op complicaties. Dit leidt mogelijk tot een overschatting van de ernst van de infectie en daarmee samenhangend, het nut van een bevolkingsonderzoek.

Meer informatie:
De titel van het proefschrift van Irene van Valkengoed luidt: Asymptomatic Chlamydia trachomatis infections: should we screen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Harry te Walvaart of Mariet Bolluijt, tel (020) 4443444, fax (020) 444 3450.

© VU medisch centrum 17/05/01 dienst public relations & voorlichting prv@azvu.nl