Nationaal Dubo Centrum

Boscertificaten moeten CO2-uitstoot compenseren

Met de introductie van het Boscertificatensysteem wordt de uitstoot van kooldioxide (CO2) gecompenseerd in bos. Staatssecretaris Faber (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) geeft op 16 mei aanstaande het startsein voor dit systeem door het verwelkomen van de eerste gebruikers ervan: Staatsbosbeheer en de ANWB.

Boscertificaten zijn in Nederland een eerste initiatief van handel in uitstoot van CO2. Met deze certificaten wordt een relatie gelegd tussen het klimaatprobleem veroorzaakt door CO2-emissie en de aanleg van nieuw bos. Kooldioxide wordt door bomen omgezet in onder andere zuurstof.

Bedrijven met een eigen wagenpark kunnen via het Nationaal Groenfonds in Boscertificaten investeren om zo hun CO2-uitstoot te compenseren. Het Groenfonds sluit contracten met boseigenaren af, die daarmee de verplichting aangaan nieuw bos aan te leggen en duurzaam te beheren voor een periode van ten minste 50 jaar. Op deze wijze wordt het broeikaseffect gereduceerd en de bosaanleg gestimuleerd.

De eerste aanschaf van Boscertificaten door Staatsbosbeheer en de ANWB verdient navolging door andere beheerders van bedrijfswagenparken en van bedrijven die naast vermindering van energiegebruik de onvermijdbare CO2-uitstoot van hun productieproces willen compenseren, aldus staatssecretaris Faber.

In het Verdrag van Kyoto is afgesproken dat in het jaar 2012 de uitstoot van broeikasgassen (waarvan CO2 één van de belangrijkste is) gereduceerd moet zijn tot 6% beneden het niveau van 1990. Huidige inschattingen gaan uit van een toename van 15% in het jaar 2003.

Meer informatie: Nationaal Groenfonds, telefoon (033) 253 92 55.

10 mei 2001