Ministerie van Financien

Titel: Valutering en verwerkingsduur van overboekingen in het



de Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Plein 2

2511 CR Den Haag

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

16 mei 2001

FM 2001-728 M

Onderwerp

Valutering en verwerkingsduur van overboekingen in het betalingsverkeer

Bij brief van 23 december 1999 heb ik u geïnformeerd over een op mijn verzoek door de Nederlandsche Bank verricht onderzoek over valutering en de verwerkingsduur van overboekingen. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat in het algemeen sprake is van adequate dienstverlening door banken, waarbij echter tevens geldt dat de transparantie rond betaaldiensten op onderdelen voor verbetering vatbaar is.

Zo bleek in de praktijk dat begrippen als boekingsdatum, valutadatum en verwerkingsduur door verschillende partijen op een eigen manier worden gedefinieerd en gebruikt, hetgeen verwarring bleek te veroorzaken over de feitelijke mate van valutering, het voor de renteberekening hanteren van een andere datum dan de boekdatum. Verder kwam naar voren dat ook de informatievoorziening met betrekking tot de verwerkingsduur voor verbetering vatbaar is. Tenslotte bleek dat de verwerkingsduur bij een overboeking tussen Postbank en Interpaybanken tenminste één dag langer bedraagt dan bij een gewone interbancaire overboeking, die onder normale omstandigheden tussen de één en drie werkdagen bedraagt.

Gelet op deze in het onderzoek gesignaleerde verbeterpunten heb ik voor het uitwerken van een verbetertraject contact opgenomen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Dit heeft nu geresulteerd in de volgende afspraken:


* De banken zullen in hun brochures optimale duidelijkheid verstrekken omtrent de gebruikte valuteringssystematiek en de verwerkingsduur bij interbancaire betalingen. Banken zullen in ieder geval aangeven wat onder normale omstandigheden de verwerkingsduur is, zowel tussen eigen rekeninghouders als van en naar andere banken. Voorts zullen banken in hun brochures de mogelijkheid opnemen om bij hun bank een rentestaffel op te vragen, zodat renteconsequenties van boekings- en valutadatum duidelijk worden. Verder zullen banken er voor zorgdragen dat steeds de in de NVB-valuteringsfolder gehanteerde definities van begrippen als valutering, boekingsdatum en verwerkingsduur worden gebruikt.

* De banken zullen de volgende eenduidige definitie van boekingsdatum hanteren: de datum waarop het boekhoudkundig saldo op de rekening van de cliënt verandert. Op korte termijn zullen banken de cliënt de mogelijkheid geven om de informatie over de boekdatum van betalingen te krijgen, bijvoorbeeld via electronic banking pakketten. Bij de eerstvolgende systeemaanpassingen, maar uiterlijk medio 2002, zullen de banken standaard de boekingsdatum op het rekeningafschrift vermelden en daarnaast de relatie met de valutadatum aangeven. De valuteringbrochures zullen dienovereenkomstig worden aangepast.

* Tenslotte is afgesproken dat een verdere verkorting van tijdlijnen in het circuitoverschrijdende betalingsverkeer tussen Postbank en Interpaybanken zal worden doorgevoerd. Door de uniformering van de tijdlijnen zal het gehele circuit op dezelfde snelheid komen. Met het oog op de drukte die de euro-omwisseling met zich meebrengt, zullen deze aanpassingen uiterlijk medio 2002 worden gerealiseerd.

Deze afspraken, die zowel de transparantie als de snelheid van overboekingen betreffen, zullen bijdragen aan een verdere verbetering van de werking van het betalingsverkeer in Nederland.

De Minister van Financiën,