GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 16 mei 2001 16:25

Spoeddebat over MKZ op verzoek van Marijke Vos

(16 mei 2001)

NOVA berichtte gisteren dat deskundigen van ID Lelystad en andere vooraanstaande virologen in hun onderlinge correspondentie de noodzaak van ruimingen van gezond en gevaccineerd vee betwisten. Naar aanleiding hiervan zal Marijke Vos de minister van LNV opnieuw vragen de ruimingen te beëindigen.

Het hoofd van het Laboratium vesiculaire ziekten van ID Lelystad stelt in correspondentie met collega's dat: - preventief ruimen op kleine schaal geen oplossing is van het probleem; - het klip en klaar is dat preventief ruimen in kleine straal van honderden bedrijven niet bijdraagt aan hygiëne; - wij (lees ID Lelystad) de laatste jaren erg hebben toegegeven aan de vraag van de klant LNV; - wij oplossingen hebben aangedragen die het niveau van de kleuterschool niet overstijgen?

Aangezien ID Lelystad de belangrijkste adviseur is van de minister van LNV als het om de MKZ bestrijding gaat, roepen deze opvattingen grote vragen op. De veterinaire noodzaak van de ruimingen waarop de minister zich beroept wordt door steeds meer door deskundigen betwijfeld. Marijke Vos zal de minister opnieuw vragen om af te zien van het doden van de nog resterende 50.000 gevaccineerde, gezonde dieren.