Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Jaarbeeld zorg 2000: veel extra mensen geholpen

Woensdag 16 mei 2001, persbericht nummer 49

Het terugbrengen van de wachttijden en de wachtlijsten in de zorg is prioriteit nummer één. Daar is vorig jaar door de partijen in de zorg hard aan gewerkt. Het extra geld (ruim 2 miljard) heeft geleid tot veel extra zorg. Op veel plaatsen in de zorgsector zijn de wachttijden gedaald en is de omvang van de wachtlijsten afgenomen. Dit ondanks een stijging van de vraag naar zorg. Zo hoefden mensen in 2000 minder lang te wachten op een orthopedische ingreep dan in 1997. Ook voor een oogbehandeling ging de gemiddelde wachttijd omlaag. Het totaal aantal oogheelkundige verrichtingen is met de helft gestegen sinds 1997. Vooral dagbehandeling is sterk gestegen (124 %) wat leidt tot snellere hulp aan patiënten die minder ingrijpend is. In de verpleging en verzorging (verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg) is de omvang van de wachtlijsten in een jaar tijd met 20% afgenomen; in de gehandicaptenzorg ging het om een afname van 25%.
Dit schrijven minister Borst en staatssecretaris Vliegenthart in het Jaarbeeld Zorg 2000, dat vandaag samen met het Jaarverslag 2000 over de VWS-begroting naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Het Jaarbeeld Zorg wordt dit jaar voor het eerst uitgebracht op de derde woensdag van mei Daarmee is door de bewindspersonen van VWS een versnelling van vier maanden gerealiseerd. Voorheen verscheen de verantwoording over de zorg in de Zorgnota op Prinsjesdag.

Extra zorg

In het stuk geven de bewindslieden van VWS aan, dat het kabinet extra middelen beschikbaar heeft gesteld voor het leveren van extra zorg om zo de wachttijden en wachtlijsten terug te brengen. Met de branche- en koepelorganisaties in de zorg zijn gedetailleerde afspraken gemaakt over de (extra) prestaties die zij leveren. Vervolgens zijn de bewindslieden met de zorgverzekeraars overeengekomen dat zij onder bepaalde condities (boter-bij-de-vis) de ruimte krijgen om bovenop de al geplande productie aanvullende afspraken te maken.
Als gevolg hiervan is de productie in de zorg in 2000 gestegen en konden meer mensen sneller geholpen worden. Zo was in de thuiszorg in 2000 sprake van 1,4 mln. uur extra productie, waardoor 10.000 cliënten meer geholpen worden. In de gehandicaptenzorg is aan ruim 7.400 mensen extra zorg geleverd. Ook in de ziekenhuiszorg is opnieuw extra productie geleverd voor behandelingen waarvoor lange wachttijden bestonden, zoals bij oogheelkunde en orthopedie.