VVD

Extra geld mogelijk voor ondernemers na ramp Enschede


Groep: Eurofractie Datum: 16 mei 2001

Getroffen ondernemers mogen meer dan 100.000 euro ontvangen. Deze toezegging van Brussel maakte Marieke Sanders(Eurofractie) bekend tijdens een bezoek aan Enschede.

In tegenstelling tot wat Staatssecretaris Ybema (Economische Zaken) zegt, is het wel mogelijk voor getroffen bedrijven om meer dan 100 000 euro te ontvangen aan compensatie. "Binnen 2 maanden hoort ieder bedrijf dat een aanvraag indient, of het verzoek gehonoreerd wordt", stelt Marieke Sanders.

Staatsecretaris Ybema had eerder gemeld dat 100 000 euro het maximaal haalbare was voordat van ongeoorloofde staatssteun sprake is. Meer vragen zou een gebed zonder einde zijn en slechts leiden tot bureaucratische rompslomp.

Marieke Sanders heeft echter in reactie op schriftelijke vragen aan de Europese Commissie (EC), te horen gekregen dat wel degelijk extra compensatie mogelijk is. Volgens art 87, lid 2 sub b van het EG verdrag zijn uitzonderingen mogelijk op het plafond waarboven in de regel sprake is van staatsteun. Dit vereist echter goedkeuring van de EC. Maar de EC is verplicht om binnen 2 maanden hierover uitsluitsel te geven volgens een regel uit 1999 (art 4.5, 659/99/EC).

"Van een gebed zonder einde is dus absoluut geen sprake", aldus de VVD-Europarlementariƫr tijdens een werkbezoek aan het rampgebied afgelopen maandag.