VVD

Eerste reactie op de Jaarrekening


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 16 mei 2001
De VVD is verheugd met het financieel jaarverslag van het Rijk over 2000 en de bijbehorende jaarverslagen per ministerie. Met dit financieel jaarverslag wordt een nieuwe stap gezet in het proces "van beleidsbegroting naar beleidsverantwoording". De derde woensdag in mei zal dan ook in het vervolg met recht "Verant-woordings-dag" kunnen gaan heten.

Deze nieuwe aanpak biedt Regering en Tweede Kamer de gelegen-heid tot een inten-sieve gedachtewisseling over het gevoerde beleid en over de gewenste verbeteringen, in termen van resul-taten. Daartoe zal echter de kwaliteit van
de voorgelegde verslagen nog verder moeten verbeteren. Dit betreft in het bijzonder
de prestatiegegevens. Daar zal komend jaar nog hard aan moeten worden gewerkt.

Voor de overheidsfinanciën is 2000 een goed jaar geweest. De Regering is in staat geweest 8 miljard gulden extra te besteden aan de prioriteiten uit het Regeerakkoord.
Tegelijkertijd is het begrotingstekort van 0,5% BBP omgebogen in een overschot
van 1,5%. Voorwaar een prestatie van formaat. Tevens is de staatsschuld ook in nominale termen verminderd en onder de 500 miljard gulden terechtgekomen.
Die trend moet de komende jaren krachtig worden voortgezet.

De VVD-fractie zal de komende weken de verantwoordingen per ministerie beoordelen.
De debatten hierover zijn primair gericht op het beoordelen van het in 2000 door
de betreffende bewindslieden gevoerde beleid, maar hebben tevens een doorwerking
naar het toekomstig beleid, in het bijzonder naar de begroting voor 2002.
Bij die begroting zal voor het eerst volledig moeten worden voldaan aan de vragen: "Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? en Wat mag het kosten?". Tijdens de debatten over de jaarver-slagen zal de VVD nadrukkelijk aandacht besteden aan belangrijke beleidsprioriteiten zoals onderwijs, zorg, veiligheid en infrastructuur. Tevens zal aandacht worden besteed aan de bedrijfsvoering van de departementen.

De VVD ziet "Verantwoordingsdag" als een belangrijke bij-drage aan het verbeteren van de verantwoording van de onderscheidene bewindslieden aan de Tweede Kamer en aan de transparantie van het financiële beleid.

16 mei 2001

Inlichtingen:
Enric Hessing (070) 318 28 89
e.hessing@tk.parlement.nl