Meer gebruik satellietfoto's bij Mauritanië

IJmuiden - De afgelopen twee jaar hebben Nederlandse reders een oriënterend onderzoek laten uitvoeren naar toepassingsmogelijkheden van satellietfoto's bij de visserij in Mauritanië. De aanleiding tot dit onderzoek was de ervaring dat sardinella vaak wordt aangetroffen op het grensvlak tussen koud en warm water. Omdat satellietfoto's een beeld geven van de watertemperatuur over grote delen van de zee, zouden deze beelden misschien gebruikt kunnen worden om vooraf te bepalen waar de sardinella zich bevindt.

Eind vorig jaar zijn de resultaten van dit onderzoek bekeken, en de conclusie was dat met name in het voorjaar en zomer de satellietfoto's nuttige aanwijzingen kunnen geven over de verspreiding van de sardinella. In die periode is er in het noorden van Mauritanië sprake van "opwelling" van koud water vanuit diepere lagen, en de sardinella zit meestal op het grensvlak tussen koud en warm water. Op satellietfoto's zijn deze plaatsen goed te bepalen. Aangenomen wordt dat de sardinella deze plaatsen opzoekt omdat zich hier de grootste planktonconcentraties bevinden.

Intussen is er een nieuwe Amerikaanse satelliet gelanceerd, de SEASTAR, die nog veel interessantere informatie doorseint naar de aarde. Het betreft hier beelden van chlorofyl; de groene kleurstof in het plankton. Kaarten met de verspreiding van chlorofyl laten precies zien waar zich de grootste concentraties aan (plantaardig) plankton bevinden, en daarmee ook het voedsel van de sardinella (zie figuur). Verwacht wordt dat de chlorofylfoto's een nauwkeurigere voorspelling van visconcentraties mogelijk zullen maken dan de temperatuurkaarten.

De satellietbeelden worden geleverd door de Universiteit van Las Palmas, die speciaal voor dit doel een grondstation voor de ontvangst van deze beelden heeft ingericht. Tot nu toe heeft men nog geen toestemming om chlorofylbeelden rechtstreeks door te seinen aan de schepen op zee; hiervoor is een aparte (zeer dure) licentie vereist. Op dit moment kunnen we alleen achteraf de planktonbeelden vergelijken met de vangsten van de schepen, en nagaan of er een verband bestaat. Mocht dit het geval zijn, dan is een toekomstige investering in dure vergunningen misschien gerechtvaardigd.

Intussen zullen we dit jaar wel elke week temperatuurkaarten aan de schepen bij Mauritanië gaan doorsturen. Het Ministerie van LNV heeft het RIVO opdracht gegeven om het onderzoek aan satellietbeelden bij Mauritanië voort te zetten en te intensiveren. Er is voor dit doel een nieuwe onderzoekster aangesteld, Tineke Troost, die de taak krijgt de schepen regelmatig van temperatuurkaarten te voorzien, en de verkregen gegevens te analyseren. Er wordt ook weer een beroep gedaan op de schepen in het gebied om mee te helpen bij dit onderzoek door van iedere trek gegevens te leveren over positie en vangstsamenstelling. Aan de hand van een vergelijking van deze gegevens met de verschillende soorten satellietfoto's kan dan het verband tussen temperatuur, plankton en vis nader worden bestudeerd.

De verwachting is dat gegevens van satellieten uiteindelijk een belangrijk hulpmiddel zullen vormen bij het begrijpen en voorspellen van de verspreiding van de vis. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat deze kennis aangewend zal worden om de visbestanden in het gebied zo snel mogelijk uit te putten. Vergroting van de efficiency van de vloot moet gelijke pas houden met verbetering van de beheersmaatregelen. Hieraan wordt ook druk gewerkt. Het grote voordeel van een betere voorspelbaarheid van de verspreiding van de vis is dat schepen de toegestane quota met minder brandstof (energieverbruik) kunnen opvissen. Ook wordt het voor onderzoekers makkelijker om de omvang van de visbestanden te schatten, en daardoor betere adviezen te geven voor beheersmaatregelen.

16 februari 2001,

Ad Corten

© RIVO, last update 19 February 2001 Wageningen UR