Vlaamse Volksunie

VU-Limburg wil Johan Sauwens als burgemeester (16/05/01)

Volksunie-Limburg neemt met ontzetting kennis van het standpunt van de SP-fractie in de gemeenteraad van Bilzen over het burgemeesterschap van Johan Sauwens. Voor VU-Limburg is het vanzelfsprekend dat Johan Sauwens opnieuw zijn ambt van burgemeester in Bilzen kan opnemen.

Vorige week diende Johan Sauwens op een pijnlijke manier af te treden als Vlaams minister. Zijn aanwezigheid op een bijeenkomst van het Sint-Maartensfonds in Antwerpen was een duidelijke inschattingsfout. Daar zijn we het volmondig mee eens. Terecht heeft Johan Sauwens zich achteraf gedistantieerd van de uitspraken en symbolen die door een aantal aanwezigen werden gehanteerd. Zijn ontslag als minister is een zware wonde voor hemzelf en de Volksunie.

Ten gronde blijft VU-Limburg ten volle overtuigd van het oprechte democratische gedachtegoed van Johan Sauwens. De ontwikkelingen van de jongste dagen tonen trouwens aan dat Johan Sauwens zeer waarschijnlijk in een linke valstrik is gelopen.

VU-Limburg wil in herinnering brengen dat over de partijgrenzen heen Johan Sauwens werd geprezen als een goed minister, volksvertegenwoordiger en burgemeester. Dat is voor ons meteen de voornaamste reden om te pleiten ten gunste van zijn burgemeesterschap in Bilzen. Zijn beleidsdaden gedurende vele jaren hebben steeds blijk geven van een zuivere democratische ingesteldheid. Johan Sauwens was en is een degelijk politicus, die de waarden van de democratie hoog in het vaandel draagt en op geen enkele manier ooit sympathie heeft betuigd ten opzichte van een extremistisch gedachtegoed, van welke aard ook.

Als burgemeester van Bilzen realiseerde hij onder meer de belangrijke ondertunneling van de spoorwegovergang aan het station, bouwde hij het fietsroutenetwerk in zijn gemeente uit, en kon hij enkele jaren geleden een gloednieuw zwembad openen. Daarnaast stelde hij zich steeds op als een consequent en gedreven burgervader voor álle Bilzenaren.

Johan Sauwens bouwde gedurende jaren de VU in Bilzen uit tot de grootste partij in die stad. Met 10 op 29 zetels in de gemeenteraad is de partij Vernieuwing van Johan Sauwens de grootste partij in Bilzen. De persoonlijke verdienste van Johan Sauwens in dit succes is gigantisch. VU-Limburg wenst deze verdienste vandaag met klem te onderstrepen. Het is onze overtuiging dat andere partijen dit succes met lede ogen aanzien. Zij grijpen nu een dankbare kans om een politieke moord te begaan.

VU-Limburg aanvaardt niet dat de democratische keuze van de Bilzenaren ongedaan zou gemaakt worden. Als kopman van de grootste partij en met het grootste aantal voorkeurstemmen is Johan Sauwens terecht door de Koning benoemd als burgemeester van Bilzen. Hem dat burgemeesterschap nu weigeren staat gelijk met de politieke moord op een integer man.

VU-Limburg roept de Bilzense politici van alle partijen op om het gezond verstand te laten zegevieren, in het belang van de ganse Bilzense bevolking. Politiek fatsoen en politieke moord zijn niet mekaar verzoenbaar.

Auteur:
VU-Limburg
Stijn Daniëls, voorzitter VU-Limburg

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@vu.be
Url: www.vu.be