Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-03: Huwelijk ZKH Prins Constantijn en Mej. Laurentien Brinkhorst

Het gemeentebestuur vindt het verheugend dat het aanstaande echtpaar Den Haag heeft verkozen voor het sluiten van hun huwelijk. Den Haag heeft als Residentie en Hofstad al meer dan vierhonderd jaar een bijzondere relatie net het Huis van Oranje.

Teneinde een goede gang van zaken te waarborgen en te bevorderen heeft de gemeente Den Haag een aantal extra maatregelen en voorzieningen in de stad getroffen, die hieronder kort worden toegelicht

Activiteiten en maatregelen donderdag 17 mei

Op donderdag 17 mei, de dag van het burgerlijk huwelijk, zijn de Javastraat (tussen Zeestraat en Nassaulaan), het Plein 1813, de Alexanderstraat en de Burgemeester Marijnenlaan tussen 10.00 uur en 14.00 uur afgesloten voor autoverkeer. Autoverkeer wordt omgeleid via de Carnegielaan, Burgemeester Patijnlaan en de Laan Copes van Cattenburch.

Tussen 15.00 uur en 20.30 uur zijn de Prinsessewal, de Hogewal, de Toussaintkade en de Veenkade tot aan de Vondelstraat afgesloten voor autoverkeer. Het autoverkeer wordt omgeleid via de CentrumRing. De gehele dag mag men op de Toussaintkade niet parkeren.

Activiteiten en maatregelen zaterdag 19 mei

Op zaterdag 19 mei vindt de kerkelijke inzegening van het huwelijk in de Grote Kerk plaats. Vóór het kerkelijk huwelijk en na afloop maakt het bruidspaar een rijtoer door de stad via de Heulstraat, Lange Voorhout, Tournooiveld, Lange Vijverberg, Buitenhof, Gravenstraat, Dagelijkse Groenmarkt, Riviervismarkt en de Torenstraat. Een groot deel van het centrum is daarom zaterdag 19 mei per auto niet bereikbaar tussen 8.00 uur en 16.00 uur.

Het gebied binnen de straten Piet Heinplein, Anna Paulownastraat, Bazarstraat, Zeestraat, Scheveningseveer, Mauritskade, Dr. Kuyperstraat, Koninginnegracht, Prinsessegracht, Herengracht, Fluwelen Burgwal, Kalvermarkt, Grote Marktstraat, Grote Markt, Prinsegracht, Lange Lombardstraat, Westeinde, Vleerstraat, Breedstraat, Noordwal, Veenkade, Bilderdijkstraat en de Elandstraat is afgesloten voor autoverkeer (de genoemde straten zijn nog wel zoals gebruikelijk voor verkeer bereikbaar). Het autoverkeer wordt omgeleid via de CentrumRing.

Ook mogen deze dag geen autos in het afgesloten gebied geparkeerd staan. Inwoners van het afgesloten gebied met een parkeervergunning mogen in aangrenzende vergunninggebieden parkeren.

De parkeergarages aan de Heulstraat, de Torenstraat, het Plein en de Parkstraat zijn gesloten. Als vervangende parkeergelegenheid zijn de parkeergarages onder de ministeries van VROM en VWS en de Laakhavengarage geopend.

Vanwege de verwachte drukte, raadt de gemeente Den Haag bezoekers van de binnenstad aan zaterdag 19 mei zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer. Wel wordt een aantal bus- en tramlijnen omgeleid.

Bewonersbrief

Alle inwoners van het afgesloten gebied zijn inmiddels via een bewonersbrief op de hoogte gesteld van de verschillende maatregelen. Ook hebben zij hierbij een kaartje ontvangen waarop het afgesloten gebied is aangegeven. Daarnaast vermeldt de brief in welke gebieden inwoners met een parkeervergunning tijdelijk hun auto mogen parkeren.

Van woensdagavond 16 mei tot zaterdagmiddag 19 mei kunnen automobilisten niet parkeren op de Prinsessewal, de Noordwal en de Hogewal.

Op vrijdag 18 mei is gedurende de avond vanaf 18.00 uur de Prinsessewal (tussen de Hogewal en de Noordwal) afgesloten voor autoverkeer.

Informatie

Voor de laatste informatie over het Koninklijk Huwelijk en de verschillende maatregelen tijdens deze dagen, wordt geadviseerd om te kijken in de Stadskrant van 14 mei of op de internetsite van de gemeente Den Haag (www.denhaag.nl).

Activiteiten/Festiviteiten

Rondom het Koninklijk huwelijk zal een aantal activiteiten worden georganiseerd die het karakter en het belang van Den Haag als Hofstad onderstrepen.

Felicitatieregister

De gemeente en de Rijksvoorlichtingsdienst openen beide op woensdag 16 mei een felicitatieregister voor het bruidspaar. Belangstellenden kunnen vanaf dat moment het felicitatieregister op werkdagen tijdens kantooruren tekenen in Atrium van het Stadhuis.

De RVD opent een virtueel felicitatieregister op haar website.

Videoscherm

Op de hoek Buitenhof-Hofweg staat op 19 mei een groot videoscherm (omvang 10m2) opgesteld. Via dit scherm kan het aan de route aanwezige publiek de kerkelijke inzegening van het huwelijk aanschouwen.

Boekje

Om de Haagse jeugd te betrekken bij deze Oranje-bruiloft krijgen alle leerlingen van de Haagse basisscholen (bovenbouw) van de gemeente een speciaal boekje over de band tussen de Oranjes en Den Haag. Het boekje is geschreven door de Haagse historica Reinildis van Ditzhuyzen, met medewerking van René Spork en Maarten van Doorn van het Haags Gemeentearchief. Van Ditzhuyzen schreef in begrijpelijke taal 26 korte hoofdstukjes, waarin telkens een element van de Oranjes en hun leven in Den Haag wordt toegelicht.

Vlaggen- en bloemengroet

Via oproepen in de diverse media zal de stad worden gevraagd royaal te vlaggen op 19 mei door middel van de nationale driekleur. De routes van 17 en 19 mei zullen worden voorzien van een vlaggen- en bloemengroet en -hulde.

Stedelijk programma: Koninklijke momenten

Op zaterdag 19 mei vinden in de binnenstad festiviteiten plaats voor de bevolking en voor bezoekers van Den Haag. Die dag is een feest voor iedereen. De festiviteiten worden georganiseerd onder de paraplu van het stedelijke beeldmerk van Koninklijke Momenten.


1. Optreden Cavalier
Op het Plein vindt van 14.00 tot 15.00 uur een optreden plaats van de Carousselgroep van het ere-escorte Cavalerie. Een groep van twintig ruiters, zal met hun paarden, op muziek van het Reünie Orkest van het Trompetterkorps der Cavalerie, een show uitvoeren. Bezoekers zijn van 12.00 uur tot 16.00 uur welkom. Dan worden de paarden opgezadeld. In een tent op het Plein kunnen belangstellenden een kleine expositie van het Cavalerie museum bezichtigen.


2. Koninklijke Musical

Een musical in de open lucht, voor kinderen van 4 tot en met 16 jaar, op de Hofplaats.

Tijd: tussen 14.30 - 16.30 uur worden drie voorstellingen gegeven. Elke voorstelling duurt veertig minuten.

3. Straattheater
Verdeeld over het centrum zijn voor jong en oud animaties, performances en living statues te bezichtigen. Locaties: Lange Voorhout, Buitenhof, Grote Marktstraat, Plaats, Grote Markt.
Een deel van de performances zal op een vaste locatie plaatsvinden, een deel zal bewegen van locatie naar locatie. Daarbij zullen tussenliggende straten worden aangedaan.

Tijd: 14.00 - 17.00 uur


4. Barbecue voor de Hagenaar
Circa duizend Hagenaars van jong tot oud zullen worden uitgenodigd voor een gratis barbecue in het centrum. Op het menu staan biologische vlees en vegetarische barbecuegerechten.

Deelnamekaarten zullen via acties in de lokale media worden verdeeld.

Locatie: Lange Vijverberg.

De barbecue wordt omlijst met lopende muziek.

Tijd: 18.00 - 22.00 uur


5. Huwelijksbal
Op het Spuiplein vindt van 20.30 uur tot 23.00 uur een buitenbal plaats met live optreden vanaf een zwevend podium. Dansliefhebbers kunnen hun energie kwijt bij Salsa, Merengue, en Zuid-Amerikaanse muziek.

6. Internationale stad
In Pulchri Studio wordt van 17.30 uur tot 18.30 uur een receptie aangeboden aan leden van het corps Diplomatique en vertegenwoordigers van in Den Haag gevestigde internationale organisaties en het Haagse bedrijfsleven. De Kamer van Koophandel en het Haagse gemeentebestuur zullen dan samen met de aanwezigen het glas heffen op het bruidspaar.


7. Taptoe door de Koninklijke Militaire Kapel Het Binnenhof vormt van 20.00 tot 21.00 uur het decor voor een optreden van het muziekkorps van het Garderegiment Grenadiers, dat traditioneel in de Prinsjesdag mee marcheert en vanouds in Den Haag is gelegerd.

De Koninklijke Militaire Kapel maakt s middags deel uit van de erewacht voor Paleis Noordeinde.

last update: 3 mei 2001 ;pag.: 6958; auteur: 77 3 mei 2001 - pag. 6958 - 77