Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Havens is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

17-05-2001

CNV Havens: European Bulk Services wil blijkbaar acties

Ook vandaag in de derde onderhandelingsronde wilde European Bulk Services (EBS) niet tegemoet komen aan het absolute minimumpakket wat CNV Havens op tafel legde voor een nieuwe cao. Vorige keer bood EBS een loonsverhoging van nul procent, vandaag wilde het bedrijf niet verder gaan dan een loonsverhoging in een cao-contract voor één jaar van één procent. Dat percentage kan bereikt worden als de inflatie sterk stijgt.

De werkgever heeft die één procent gekoppeld aan het systeem van prijscompensatie. Zodra die op twee procent staat, krijgen werknemers 0,5 procent betaald. Als de prijscompensatie wederom met twee procent stijgt naar 4 procent, kunnen werknemers gedurende de looptijd nog eens 0,5 procent krijgen. Rob Vlietman, vakgroepbestuurder van CNV Havens: "Dit is natuurlijk onvoorstelbaar. Dit bod blijft onacceptabel. Op basis van de gehouden ledenvergadering kon ik onderhandelen over een minimumpakket. Maar zelfs daaraan wil EBS niet tegemoetkomen. Ik ga de komende vier dagen de reacties peilen van onze achterban, maar ik weet zeker dat er nu acties komen. Zeker omdat de mensen al zes jaar nauwelijks loonsverhoging hebben gehad."

Vlietman realiseert zich dat eventuele acties ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor het noodlijdende overslagbedrijf, dat er na tien jaren reorganiseren nog steeds niet in is geslaagd om het bedrijf weer goed op de rails te krijgen.

Werknemers eisten in het minimumpakket de prijscompensatie. Met terugwerkende kracht, want de cao voor de ongeveer 300 werknemers is al op 31 oktober afgelopen. Daarnaast wil CNV Havens goede afspraken over het prepensioen. De werkgevers willen alleen een berekening laten maken, maar willen nog geen afspraken. Tenslotte wil de bond afspraken over de planning, het overwerk en de inhuur.

Houten, donderdag 17 mei 2001

Nadere inlichtingen:

Rob Vlietman, vakgroepbestuurder van CNV Havens 010 - 45 50 050