Ministerie van Financiën


http://www.minfin.nl

MINFIN: Verhoogd politie en douane toezicht

PERSBERICHTNR. 01/138 Den Haag 17 mei 2001

ANTWOORDEN VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIEN OP VRAGEN VAN HET LID

VAN DIJKE VAN DE TWEEDE KAMER DER STATEN GENERAAL OVER VERHOOGD

POLITIE-EN DOUANETOEZICHT

VRAGEN


1.
Is het u bekend dat er als gevolg van de MKZ-crisis aan de Belgische zijde van de Belgisch-Nederlandse grens een verhoogd politie-en douanetoezicht is ?


2.
Is het u bekend of er als gevolg van deze verscherpte controles sprake is van een toename van gesignaleerde overtredingen, bijvoorbeeld verboden wapenbezit of drugstransporten?


3.
Kunt u meedelen hoeveel drugs Nederlandse douanemensen hebben aangetroffen (bijvoorbeeld in wegbermen) waarvan moet worden aangenomen dat runners deze hebben weggegooid bij het naderen van controleposten in verband met MKZ?


4.
Hebben Belgische autoriteiten reeds contact met Nederland opgenomen in verband met de meer dan gemiddelde scores van douane en politie ten aanzien van xtc en harddrugs en indien dat niet het geval is, bent u dan bereid zelf dit contact te leggen om helder te krijgen of er sprake is van een toename van gesignaleerde overtredingen?


5.
Welke beleidsconclusies trekt u uit de bevindingen uit vraag 4? Zal dit bijvoorbeeld leiden tot verscherpte controles op drugsrunners aan de Belgisch-Nederlandse grens? Kunt u tevens meedelen of dit tot personele versterking van de douane moet leiden (bovenop de reeds toegezegde versterking), dan wel het nieuw gevormde A-team op de A-16?
ANTWOORDEN


1.
Ja.


2.
De Douane heeft geen toename geconstateerd van strafbare feiten zoals verboden wapenbezit en drugstransporten. Wel heeft de Douane vele duizenden kilos aan producten ingenomen die vanwege de mond- en klauwzeercrisis niet mochten worden in- of uitgevoerd.


3.
In de wegberm heeft de Douane (gegevens periode 31 maart - 3 mei) op verschillende plaatsen in totaal ruim 10 kilo softdrugs aangetroffen waarvan moet worden aangenomen dat deze door de bezitters daarvan bij het naderen van controleposten bij de Nederlands-Belgische grens zijn weggegooid. Voor zover mij bekend zijn door de politie evenmin grote hoeveelheden drugs in de wegberm aangetroffen.


4.
Tussen de Nederlandse Douane en de Belgische Federale politie, die in dit verband de Belgische Douane aanstuurt, is afstemming geweest over werkzaamheden die verband houden met de bestrijding van de mond- en klauwzeercrisis. Deze afstemming moet worden gezien in het licht van de bijzondere situatie. Daarbij is geen specifieke aandacht besteed aan eventuele drugsvangsten gedurende de mond- en klauwzeercontroles aan de binnengrens. Gelet op de hiervoor genoemde geringe hoeveelheid aangetroffen softdrugs was hiertoe ook geen aanleiding.


5.
De primaire taak van de Nederlandse Douane is de bewaking van de buitengrens van de Europese Unie. Daarnaast voert de Douane in het kader van het Mobiel Toezicht Goederen steekproefsgewijs (accijns)controles elders in Nederland uit, waarbij het accent ligt in de grensstreken. In uitzonderingsgevallen kan de Douane tijdelijk een bijdrage leveren aan de bestrijding van calamiteiten die buiten zijn dagelijks werkterrein liggen. Bij de MKZ-crisis heeft de Douane controles uitgevoerd aan de binnengrens om verboden invoer en uitvoer van dieren en dierproducten tegen te gaan. Zodra de MKZ-crisis bedwongen is, zal de Douane de aandacht weer volledig op zijn primaire taken richten. Een intensivering van de controles aan de binnengrens van de Europese Unie behoort hier niet toe. De Douane maakt geen deel uit van het A-team op de A-16, aangezien dit team zich specifiek richt op controles in het binnenland.

Woordvoerder: drs. P.A.W. Lamers

17 mei 01 17:26