Gemeente Oosterhout

Bouwplannen Robbe en Amstelland ter inzage

College wil verder met ontwikkeling Bouwlingplein

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week de bouwplannen ter inzage gelegd die Robbe en Amstelland hebben ontwikkeld voor het Bouwlingplein. B. en w. doen dat om de vaart te houden in het proces van de ontwikkeling van het Bouwlingplein. Als alles volgens planning verloopt, kan dan de gemeenteraad in juni besluiten de plannen in procedure te brengen.

Het is niet de eerste keer dat bouwplannen voor het Bouwlingplein ter inzage worden gelegd. In november 2000 werden al de voornemens gepubliceerd van Amstelland (bouw appartementencomplex), Loonen (nieuwbouw woning) en CRA (herontwikkeling huidige Vendexcomplex). Die procedure werd echter kort daarna stopgezet, toen uit nader onderzoek bleek dat de bouwplannen van Amstelland te zeer ten kosten zouden gaan van het bestaande groen. Dat betekende dat de plannen van Amstelland dienden te worden aangepast.

Vooruitlopend op de goedkeuring van de bouwplannen van Amstelland en Robbe, vroeg het college de gemeenteraad in zijn vergadering van april al het startsein te geven voor de herontwikkeling van het Vendexcomplex. De gemeenteraad besliste in meerderheid echter anders, vanwege het bezwaar tegen het aanbrengen van een "knip" in de bouwplannen.

Het raadsbesluit betekende vervolgens dat het college (opnieuw) rond de tafel moest met de verschillende projectontwikkelaars, die met schadeclaims dreigen voor het geval de herontwikkeling van het Bouwlingplein niet snel ter hand kan worden genomen. Die gesprekken zijn momenteel nog steeds gaande.

Vooruitlopend op de uitkomst van die gesprekken, willen b. en w. in de procedure toch verder. Op die manier kan de vertraging tot een minimum worden beperkt. In die filosofie past het nu ter inzage leggen van de bouwplannen van Robbe (kantoren annex appartementen) en Amstelland. Dat laatste plan is aangepast op de groensituatie. Vanaf donderdag 17 mei liggen beide plannen gedurende een periode van vier weken ter inzage.

Het college van b. en w. streeft ernaar dat de gemeenteraad in zijn vergadering van juni dan het startsein kan geven voor de artikel-19-procedure voor de ontwikkeling van het Bouwlingplein.

Oosterhout, 17 mei 2001