Gemeente Breda

17-05-2001

Gemeente en Instituut voor Maatschappelijk Welzijn slaan handen ineen

De gemeente Breda wil voor minimaal 20 mensen die langdurig werkloos zijn en zware persoonlijke problemen hebben, de weg vrijmaken naar werk of sociale activering. Zij gaat dit doen door trajecten in te kopen bij het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn (IMW). Deze intensieve begeleiding moet er uiteindelijk toe leiden dat deze mensen niet in een sociaal isolement terechtkomen en zo mogelijk op termijn weer aan het werk kunnen. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit onlangs besloten.

Verschillende langdurig werkloze Bredanaars hebben nauwelijks zicht op werk door problemen in de privé-sfeer. Door hen hierbij te begeleiden via het IMW hoopt de gemeente dat daarmee de weg vrij wordt gemaakt voor een verdere begeleiding naar werk. Uniek bij deze samenwerking is dat de mensen die vanuit Sociale Zaken worden aangemeld bij het IMW, niet op een wachtlijst worden geplaatst maar binnen tien werkdagen een uitnodiging ontvangen voor een intakegesprek.

De begeleiding vanuit het IMW houdt in dat er in een periode van drie maanden via zeven gesprekken wordt gekeken hoe deze mensen geholpen kunnen worden. Mocht het nodig zijn, dan kan deze termijn met nog eens drie maanden worden verlengd. Daarna stelt het IMW een rapport op met een advies aan de gemeentelijke sociale dienst. Zij start vervolgens een traject op in de richting van werk of sociale activering. De samenwerking is per 1 mei gestart en duurt vooralsnog één jaar.

Breda, 17 mei 2001