Partij van de Arbeid

Persbericht

PvdA Eurodelegatie

Straatsburg/ Den Haag, 17 mei 2001

Europees Parlement stemt tegen partijfinanciering door het bedrijfsleven

Het Europees Parlement heeft vandaag tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg gestemd tegen het voorstel om partijfinanciering door het bedrijfsleven op Europees niveau mogelijk te maken. De Sociaal Democratische fractie heeft zich op initiatief van Max van den Berg, sterk gemaakt dit voorstel te verwerpen en partijfinanciering door het bedrijfsleven hiermee te verbieden.

'Politici zijn niet te koop. De belangen van het bedrijfsleven en de politiek zijn in sommige gevallen conflicterend. Om de onafhankelijkheid van politici en Europese partijen te waarborgen, kunnen giften vanuit het bedrijfsleven niet worden geaccepteerd', aldus Van den Berg.

'Om daadwerkelijk serieuze Europese politieke partijen te kunnen vormen, is een goede legale basis van groot belang. Een van de belangrijkste voorstellen voor de regelgeving rondom Europese politieke partijen is het vaststellen van transparante financieringscriteria. Elke burger moet op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de geldstromen waarmee politieke partijen gefinancierd worden. Deze informatie zou via het internet opvraagbaar moeten zijn', zei Van den Berg.