Rijksuniversiteit Groningen

17 mei 2001

Nummer 62 16 MEI 2001 EMBARGO TOT 17 MEI 2001, 14.30 UUR

Dr. Pascale Ehrenfreund ontvangt Pastoor Schmeitsprijs voor sterrenkunde

Pastoor Schmeits
Noot voor de pers

Tijdens de Nederlandse astronomenconferentie te Dalfsen wordt op 17 mei 2001 de Pastoor Schmeitsprijs voor sterrenkunde uitgereikt aan dr. Pascale Ehrenfreund, verbonden aan het Raymond en Beverly Sackler Laboratorium voor Astrofysica van de Universiteit Leiden.

De prijs wordt eens in de drie jaar toegekend aan een in Nederland werkend astronoom, jonger dan 40 jaar, voor onderzoek van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Aan de prijs is een bedrag verbonden van drieduizend gulden. Het is de tweede keer dat de prijs is uitgereikt aan een niet-Nederlandse astronoom. Pascale Ehrenfreund is geboren in Wenen, waar zij zowel sterrenkunde als biologie studeerde. Daarna verbleef ze enige jaren in Parijs, waar ze een belangrijk deel van haar promotieonderzoek verrichtte. In 1990 promoveerde zij in Wenen. Vanaf 1994 werkt zij in Leiden.

De Schmeitsprijs is aan Pascale Ehrenfreund toegekend voor haar belangrijke bijdragen op het gebied van complexe interstellaire moleculen, zowel in het laboratorium als observationeel, en voor haar pionierswerk op het gebied van de astrobiologie, dat wil zeggen: de studie van de fysische en chemische processen die ten grondslag liggen aan de oorsprong van het leven.

Pastoor Schmeits

De Schmeitsprijs is vernoemd naar de in 1851 in Sittard geboren Maria Paschalis Schmeits, vele jaren kapelaan van de Sint Servaes in Maastricht en daarna pastoor in Venray. Toen deze in 1919 overleed liet hij 2000 gulden na voor, zoals hij schreef: "Het bevorderen van de studie der sterrenkunde, onder alle menschelijke wetenschappen de hoogste, naar welk doel gestreeft wordt door het uitloven en uitkeren van prijzen aan hen die, zich naar het oordeel van een in te stellen jury, voor de astronomische wetenschap het meest verdienstelijk hebben gemaakt".

Schmeits was een bijzonder man. Hij wordt beschreven als iemand met een grote belangstelling voor de natuurwetenschappen en de humanoria. Zelf deed hij verschillende sterrenkundige waarnemingen. Als kapelaan was hij nauw betrokken bij de restauratie van de Sint Servaes eind vorige eeuw, waarover hij ook veel publiceerde.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. T.S. van Albada, voorzitter Stichting Pastoor Schmeits, Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen, tel. (050) 363 40 73.