Nederlandse Vereniging van Banken


Amsterdam, 17 mei 2001

NVB EN WGVB GEFUSEERD

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Werk- geversvereniging voor het Bankbedrijf (WGVB) zijn gefuseerd. Door de fusie vindt nu alle belangenbehartiging voor de banksector onder één dak plaats. Hierdoor worden synergie- voordelen behaald en kan de belangenbehartiging worden geoptimaliseerd. De leden van beide verenigingen hebben de fusie goedgekeurd tijdens de algemene ledenvergaderingen die vorige week hebben plaatsgevonden. De verenigingen gaan samen verder onder de naam van de NVB.

Door de fusie kan de NVB de belangen van haar leden in de meest ruime zin behartigen, dus met inbegrip van alle taken op sociaal- economisch terrein (Algemene Bank-CAO, arbeidsvoor-waarden e.d.). De ledenbestanden van de beide verenigingen overlappen elkaar grotendeels, wat de fusie vereenvoudigde. Enkele leden van de WGVB die geen bank zijn, worden `geassocieerde instellingen' van de NVB. Totaal heeft de NVB na de fusie 103 leden en 15 geassocieerde instellingen. Daarmee vertegenwoordigt de vereniging vrijwel de gehele sector.

De samenstelling van het bestuur van de NVB is ongewijzigd. De heer Jaap Ruiter, voorheen tweede voorzitter van het bestuur van de WGVB, is toegetreden tot de directie van de NVB. De directie bestaat daarmee uit: drs. Hein G.M. Blocks (voor de fusie al directeur van de NVB), Jaap Ruiter (directeur) en mr. Jan S. Schoemaker (adjunct-directeur). Een nieuw op te richten Beleids-commissie Sociaal-Economische Zaken gaat de werkzaamheden op sociaal-economisch terrein van de NVB coördineren.

De fusie gaat in met terugwerkende kracht per 1 januari 2001. Vooruitlopend op de fusie waren de acht medewerkers van de WGVB al sinds 22 januari jl. in het gebouw van de NVB (Singel 236 te Amsterdam) gehuisvest.