Nieuwe CEN/ISSS WorkShop

ISSS staat voor Information Society Standardization System en valt direct onder CEN, het Europese Standaardisatie Comité. ISSS is opgezet om in de wereld van de Informatie en Communicatie Technologie snel tot standaarden en afspraken te kunnen komen. ISSS is onderverdeeld in verschillende Workshops, die zich elk met een apart thema of met een aparte sector bezig houden.

Om de Europese gebruikersgemeenschap beter van dienst te kunnen zijn en het gebruik van nieuwe technologieën in de huidige Electronic Data Interchange (EDI) omgeving te stimuleren heeft CEN/ISSS besloten twee bestaande WorkShops samen te laten gaan; te weten XML/EDI en EBES (European Board for EDIFACT Standardization).

Interoperabele e-commerce oplossingen in de B2B omgeving kunnen namelijk niet zonder consensus. EDI voorzag en voorziet al meer dan 20 jaar lang in een op consensus berustend raamwerk voor volledig elektronische gegevensuitwisseling in de B2B omgeving. Al lang voordat de term e-commerce ontstond!!

Met het gebruik van XML is nu de mogelijkheid aangebroken om interoperabele e-business oplossingen in een moderne omgeving te plaatsen. Het ebXML project (gezamenlijk initiatief van industrie consortium OASIS, de UN/CEFACT en ANSI X.12 gemeenschappen) heeft 7-11 mei jl. een nieuw raamwerk afgerond voor, op XML gebaseerde, berichtenuitwisseling (zie www.ebXML.org). Dit betekent niet dat dit het enige raamwerk zal zijn, maar het verkleint de enorme hoeveelheid aan tegenstrijdige oplossingen aanzienlijk. Men hoopt dat ook MKB'ers het raamwerk op een gebruiksvriendelijke manier kunnen toepassen.

Juist nu, na deze afsluitende ebXML bijeenkomst, wordt de nieuwe WorkShop opgericht; het doel van de nieuwe WorkShop is het `European Point of View' te worden ten aanzien van B2B e-commerce. Hierbij kan gedacht worden aan de invulling van het ebXML raamwerk. De nieuwe WorkShop zal ook (zo lang dit nodig geacht wordt) blijven voorzien in de traditionele EDI-berichtenontwikkeling, daarbij acterend als de Europese arm van het UN/CEFACT proces.

De activiteiten van de nieuwe WorkShop zullen van aanzienlijk belang zijn voor alle bedrijven -zowel gebruikers als aanbieders van B2B oplossingen- die interoperabiliteit zoeken.

De eerste "Kick-Off" bijeenkomst vindt 22 en 23 mei aanstaande plaats in Brussel. Op http://www.cenorm.be/isss/Workshop/NEW_EBES/Default.htm vindt u agenda en inschrijfmogelijkheid voor deze bijeenkomst. Tevens het concept "Business Plan" dat open staat voor commentaar.

De huidige leden van de European Board for EDIFACT Standardisation Workshop (EBES) en de XML/EDI Workshop hebben deze nieuwe WorkShop geïnitieerd, maar nadrukkelijk wordt vermeld dat de nieuwe WorkShop open staat voor iedere geïnteresseerde partij.

Meer informatie: frank-van-den.eijnden@ecp.nl