Electronic Procurement: Learning by Doing

In het kader van EP-NL zijn dit jaar projecten gestart om de EP-procedures geschikt te maken voor het inhuren van uitzendkrachten en voor de inkoop van technische materialen.

Vorige week kwam de toetsgroep voor de inhuur van uitzendkrachten bijeen. De groep kon zich verheugen op deelname van bijna alle uitzendorganisaties die in Nederland actief zijn (o.a. ABU, Alg. branchevereniging voor uitzendorganisaties, Hedson, Manpower, Randstad, Start, United Services Group en Vedior).Duidelijk werd dat de leveranciers voorop lopen, men vraagt zich af wanneer de markt komt. Aan een verslag van de bijeenkomst wordt gewerkt en staat binnenkort op de ECP.NL site, onder electronic procurement. Ook zullen de resultaten op een van de parallelsessies tijdens het 2e Nationaal Electronic Procurement Seminar & Expo worden gepresenteerd, samen met de resultaten van de werkgroep technische materialen, kantoorartikelen en primaire goederen. Bedrijven kunnen met deze procedures aan de slag om hun inkoopproces te optimaliseren.

Voor de inhuur van uitzendkrachten wordt in de structurering van de verschillende berichten die uitgewisseld worden tussen inlenende en uitzendende organisatie gebruik gemaakt van XML. De HR-XML standaard heeft XML berichten gedefinieerd die binnen Human Resources gebruikt kunnen worden; uitgebreide profielen van kandidaten zijn hierin onder andere uitgewerkt. Het is de bedoeling dat in het opstellen van XML berichten als basis de HR-XML berichten gebruikt worden, die na herstructurering (overeenkomstig de ideeën van de werkgroep) geschikt zijn voor het uitwisselen van relevante informatie in het e-procurement systeem.

Tijdens het 2e Nationaal Electronic Procurement Seminar & Expo op 6 juni aanstaande wordt met partnerorganisaties uit de VS en Duitsland die met EP-NL vergelijkbare projecten uitvoeren gediscussieerd over de overlap en aaneensluiting van diverse initiatieven tot standaardisatie van het e-procurement proces. De vraag of met ebXML één consistente bibliotheek van procedures en berichten voor elektronisch zakendoen bereikt kan worden zal zeker ook ter sprake komen.

ECP.NL hoopt dat door deze inspanningen en natuurlijk door deelname van veel inkoopmanagers aan het seminar het Nederlandse bedrijfsleven de procedures voor e-inkoop niet alleen omarmt, maar ook in praktijk zal brengen. "Learning by doing" is daarbij onontbeerlijk. Voor informatie en inschrijving: http://www.ecp.nl/epnl/seminar