PTT Post start proef met digitale brievenbus

Onlangs heeft TNT Post aangekondigd dat de digitale brievenbus `Privver' binnenkort met 6000 proefgebruikers van start gaat. Na deze proef, die tot het eind van dit jaar doorloopt, zal bekeken worden of deze dienst landelijk geïntroduceerd zal worden.

Gedurende deze proefperiode kunnen de gebruikers hun rekeningen van verschillende bedrijven (waaronder KPN Telecom, Nuon, Casema, SNS Bank en zorgverzekeraar VGZ) in hun digitale brievenbus ontvangen en direct online betalen. De digitale post blijft te allen tijde op de beveiligde server van PTT Post zelf. Notificatie vindt plaats via reguliere e-mail. Wie zijn of haar nieuwe digitale post wil lezen, kan daartoe inloggen op Privver.NL, waar naast de betaalfunctionaliteit ook de mogelijkheid geboden wordt de ontvangen digitale post te archiveren. Voor het betalen maakt Privver overigens gebruik van een nieuwe methode, namelijk een doorlopende machtiging met digitale autorisatie.

PTT Post biedt, met haar zogenaamde `Print & Mail'-dienst, alweer enige tijd bedrijven de mogelijkheid hun poststromen digitaal aan te leveren. Het Privver-initiatief zorgt ervoor dat nu ook het laatste deel van het traject naar de klant is gedigitaliseerd. Aldus ontstaan volledig `virtuele' poststromen. Volgens een woordvoerster van PTT Post zou 70 procent van de 1.6 miljoen huishoudens die actief gebruik maken van internet geïnteresseerd zijn in een digitale brievenbus, zo blijkt uit marktonderzoeken uitgevoerd in opdracht van PTT Post.

De privacy van de gebruiker van een digitale brievenbus is gebaseerd op het zogenaamde `opt-in' beginsel. Dat wil zeggen dat men een gebruiker geen post mag sturen, tenzij deze dit expliciet heeft toegestaan. Dit in tegenstelling tot het `opt-out' beginsel, waarbij men een gebruiker wel ongevraagd post mag sturen, maar deze aan kan geven dit in het vervolg niet meer toe te staan. Voor wat betreft beveiliging wordt gebruik gemaakt van SSL (Secure Sockets Layer; 128 bits), versleutelde verificatie van gebruikersnaam en wachtwoord, alsmede een `switched' netwerkinfrastructuur met verschillende firewalls. Het wachtwoord wordt de gebruiker echter middels de gewone post toegezonden.