UN/CEFACT en OASIS leveren wereldwijd raamwerk voor elektronisch zakendoen
14 Mei jl. hebben projectdeelnemers, afkomstig uit heel de wereld, de ebXML specificaties goedgekeurd. Dit gebeurde in Wenen tijdens de afsluitende bijeenkomst van het ebXML project (11-14 mei).

ebXML (www.ebXML.org) is een door UN/CEFACT (www.unece.org/cefact) and OASIS (www.oasis-open.org) gemandateerd internationaal initiatief dat in het leven geroepen is om de technische basis te onderzoeken en te identificeren, waarop de wereldwijde implementatie van XML (Extensible Markup Language) t.b.v. elektronisch zakendoen gestandaardiseerd kan worden.

Het resultaat van het project is een modulaire set die het mogelijk maakt dat zowel grote als kleine bedrijven, waar dan ook, met iedereen zaken kunnen doen via het internet. Door gebruik te maken van de ebXML resultaten hebben bedrijven de beschikking over een standaardmethode om berichten uit te wisselen, handelsrelaties aan te knopen, via gangbare begrippen data te communiceren en bedrijfsprocessen te definiëren en registreren.

Dit is het gezamenlijke werk geweest van diverse industriegroepen, softwareleveranciers en gebruikers.

De ebXML technische specificaties en rapporten zijn kosteloos beschikbaar op http://www.ebxml.org. Technische specificaties zijn documenten waarin de `ebXML requirements' zijn uitgewerkt. Technische rapporten kunnen worden onderscheiden in: handleidingen (documenten die informatie bevatten hoe ebXML concepten geïnterpreteerd of geïmplementeerd dienen te worden) en catalogi (documenten die basis materiaal bevatten welke gebaseerd zijn op ebXML technische specificaties of rapporten).

Dit betekent niet dat het werk af is! Binnen verschillende regio's (Amerika, Europa, etc.), en binnen allerlei industrieën / branches wordt op verschillende wijzen zaken gedaan. ebXML is daarom niet één standaard waar wereldwijd elektronisch zaken mee gedaan gaat worden; ebXML heeft een raamwerk opgeleverd waarin handelspartners beschrijven hoe zij elektronisch zaken kunnen doen.

Nu is het de beurt aan regio's, industrieën en branches om hun invulling te geven binnen het raamwerk.

Voor de regio Europa bijvoorbeeld wordt die taak naar alle waarschijnlijkheid ingevuld door de nieuw op te richten CEN/ISSS (CEN is het Europese Standaardisatie Comité) WorkShop die op 22 en 23 mei aanstaande haar Kick-Off beleeft (meer informatie over deze workshop en mogelijkheid om in te schrijven vindt u op:
http://www.cenorm.be/isss/Workshop/NEW_EBES/Default.htm)

Er worden reeds ebXML implementaties aangekondigd en de verwachting is dat de toepassing ervan snel zal toenemen. Verschillende industriegroepen hebben bijvoorbeeld al verklaard ebXML te ondersteunen en te integreren; zoals Rosettanet (400 organisaties in informatie technologie, elektronische componenten, etc.), Global Commerce Initiative (wereldwijde organisatie van producenten en retailers van consumentengoederen), SWIFT (wereldwijde samenwerking tussen meer dan 7,000 financiële instellingen in 192 landen).

UN/CEFACT en OASIS hebben in Wenen een Memorandum of Understanding ondertekend waarin beide partijen aangeven de adoptie, de implementatie en het onderhoud van de ebXML specificaties op zich te nemen. Dit werk zal gecoördineerd worden vanuit een gezamenlijk management team.

20 Juni a.s. organiseert ECP.NL het 3e Nationaal EDI & Internet Congres. Ditmaal met name aandacht voor XML/EDI in de praktijk. Naast diverse praktijkcases wordt speciaal aandacht besteed aan de bovengenoemde resultaten van ebXML. Zie