Vrijwillige verzekering AOW/Anw: maximaal tien jaar

Uitkeringsgerechtigden vanaf 50 jaar kunnen de vrijwillige AOW-verzekering voortzetten tot ze 65 worden. En de vrijwillige Anw tot aan hun overlijden. Tot nu toe was er geen maximale duur voor een vrijwillige AOW/Anw-verzekering. Wie zich vrijwillig verzekert voor de AOW en de Anw kan dat voortaan tien jaar blijven. Daarna moet men tenminste één jaar verplicht verzekerd zijn. Verplicht verzekerd is iedereen die in Nederland woont.

Voor wie in het algemeen belang in het buitenland werkt blijft een onbeperkte vrijwillige verzekering mogelijk. Ook voor meereizende gezinsleden. Het gaat onder meer om ontwikkelingswerkers en missionarissen.

Door de nieuwe wet is er nu een keuze mogelijk tussen aparte vrijwillige AOW- of Anw-verzekering. Of voor een combinatie van beide. Tot nu toe was het alleen mogelijk zo'n gecombineerde AOW/Anw-verzekering af te sluiten.

Wie al vrijwillig verzekerd was, kan deze verzekering voor onbepaalde tijd voortzetten. Maar bij terugkeer naar Nederland vervalt deze overgangsregel. De wet treedt, met terugwerkende kracht, in werking per 1 januari 2001.

Terug naar: Nieuwsoverzicht