Milieudefensie

Persaankondiging

Milieudefensie organiseert internationaal WTO-debat: Globalisering in tijden van mond- en klauwzeer

Amsterdam, 9 mei 2001 --- Donderdag 17 mei organiseert Milieudefensie het debat Globalisering in tijden van mond- en klauwzeer. Deelnemers zijn boeren en milieubeschermers uit Nederland en ontwikkelingslanden, en vertegenwoordigers van de Nederlandse politiek. Het debat gaat over de wenselijkheid van verdergaande liberalisering van de wereldwijde landbouw, zoals wordt voorgesteld in de WTO.

Bij de aanpak van de problemen in de landbouw, zoals recentelijk de MKZ-crisis, wordt veel rekening gehouden met handelsbelangen en handelsregels. Staan die regels een duurzame, eerlijke en diervriendelijke landbouw niet te veel in de weg? Moet Europa zijn grenzen openstellen voor landbouwproducten uit ontwikkelingslanden? Hebben boeren in Nederland en in ontwikkelingslanden tegengestelde belangen of juist niet? Over deze vragen discussieert een aantal spraakmakende internationale activisten, die de onderhandelingen in de wereldhandelsorganisatie WTO kritisch volgen, met Nederlandse politici uit de Tweede Kamer en het Europees Parlement. De activisten zijn een aantal dagen in Nederland op uitnodiging van Milieudefensie om te overleggen over nieuwe initiatieven met betrekking tot de WTO- onderhandelingen.

Wat: Debat: Globalisering in tijden van mond- en klauwzeer Wie: José Bové, Vandana Shiva, Tweede-Kamerleden en anderen. Wanneer: Donderdag 17 mei, 20.00 uur Waar: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam (10 minuten lopen van CS) Aanmelden: De Rode Hoed: 020-6385606 Voertaal: Engels

Lunchbijeenkomst

Op zaterdag 19 mei, rond de middag, organiseert Milieudefensie nog een informele lunchbijeenkomst van een aantal buitenlandse gasten bij het akkerbouwbedrijf van de familie Veraart in De Heen (bij Steenbergen in Noord-Brabant). Naast de buitenlandse gasten zullen Monique Veraart, voorzitter Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, en Joop de Koeijer, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, korte inleidingen houden. Er is voor journalisten gelegenheid om vragen te stellen. Voertaal: Engels.

Meer informatie: In bijlage 1: het programma van het debat van 17 mei. In bijlage 2: lijst met alle gasten die aanwezig zijn tijdens het debat op 17 mei en/of het boerderijbezoek op 19 mei. Eventuele interviews buiten het programma om kunnen worden geregeld via de afdeling persvoorlichting van Milieudefensie, telefoon: 020- 5507333.

Bijlage 1: programma "Globalisering in tijden van mond- en klauwzeer." Donderdagavond 17 mei De Rode Hoed

Voorzitter: Arie van den Brand (directeur van In Natura - agrarisch natuur- en landschapsbeheer; en voorzitter van het Institute for Agriculture and Trade Policy IATP, in Minneapolis, VS).

19.30 Zaal open

20.00 Opening door Wijnand Duyvendak, directeur Milieudefensie

20.05 Globalisering in tijden van mond- en klauwzeer: de analyse van boeren- en milieuorganisaties.

Arie van den Brand interviewt de buitenlandse sprekers, waaronder José Bové (Coordination Paysanne, Frankrijk), Vandana Shiva (International Forum on Globalization, India), en vertegenwoordigers van Friends of the Earth International en Via Campesina.

Discussie met de zaal, waarin behalve een grote groep buitenlandse gasten (vertegen-woordigers van milieu- en landbouworganisaties uit de hele wereld), vertegenwoordigers zitten van diverse Nederlandse maatschappelijke organisaties en de overheid: Berend Pastoor, Hoofd Internationale zaken Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland Joop de Koeijer, voorzitter van NAV (Nederlandse Akkerbouw Vakbond) Monique Veraart, voorzitter van NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) Jan Klugkist, ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking Coen van Beuningen, Hivos Wouter van der Weijden, directeur van het Centrum voor Landbouw en Milieu

21.00 Pauze

21.15 Forum van politici, reagerend op de discussie van voor de pauze. Wat zijn de consequenties voor het Nederlandse en Europese landbouw- en handelsbeleid?

Harm-Evert Waalkens (Tweede Kamer, PvdA) Albert Jan Maat (Europees Parlement, CDA) Pieter ter Veer (Tweede Kamer, D66) Remi Poppe (Tweede Kamer, SP) Dick Stellingwerf (Tweede Kamer, Christen-Unie) Discussie met zaal

22.15 Einde

Bijlage 2: deelnemers

De twee belangrijkste delegaties naar Amsterdam zijn die van Via Campesina (VC) en Friends of the Earth International (FOEI). Beide zijn internationale federaties van nationale belangenorganisaties, voor respectievelijk de landbouw en het milieu. Bij Via Campesina, waarvan het Kritisch Landbouw Beraad in Nederland lid is, zijn vooral organisaties van kleine boerenbedrijven aangesloten. Friends of the Earth International is een federatie van milieu- campagneorganisaties, waarbij Milieudefensie is aangesloten.

Via Campesina (VC) - Rafael Alegria, voorzitter, is afkomstig uit Honduras. Hij spreekt alleen Spaans. - Nico Verhagen, Nederlander, ondersteunt de internationale coördinatie vanuit Brussel. - Paul Nicholson, van de Baskische boerenorganisatie EHNE, is voorzitter van de Europese tak van Via Campesina, Coordinatino Paysanne Européenne (CPE). Spreekt Engels en Spaans. - Gerard Choplin, Fransman, is coördinator van CPE in Brussel. Spreekt Frans en Engels. - José Bové, voorzitter van Coordination Paysanne, de Franse lidorganisatie van CPE en VC. Hij is onder andere bekend vanwege zijn verzet tegen een McDonald's vestiging in Millau, in Frankrijk. Hij spreekt Frans en (een beetje) Engels. - Xosé Ramon van de Galicische lidorganisatie is bestuurslid van CPE.

Namens de Aziatisch VC-organisaties komen: - Rafael B. Mariano, van Kilusang Magbubukid ng Pilipinas (KMP, Philippine Peasant Movement), een grote boerenbeweging in de Filippijnen. - Badrul Alam van de Bangladesh Krishok Federation.

Behalve voorzitter Rafael Alegría, komen nog twee VC- vertegenwoordigers uit Latijns-Amerika: - Fausto Torres van ATC in Nicaragua - Rafael Turra van Nehuen in Chili

Uit de Verenigde Staten komt Dena Hoff van de National Family Farm Coalition. Friends of the Earth International (FOEI) - Mw. Ronnie Hall, coördinator van het Trade, Environment and Sustainability programma van FOEI, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. - Tim Rice en Pete Riley van Friends of the Earth Engeland, Wales en Noord-Ierland. - Alexandra Wandel en Juan López van het Brusselse kantoor van FOE Europa. - Bertram Zagema is internationaal campaigner van Milieudefensie, ofwel FOE Nederland. - Nicole Bakker, campagneleider van de campagne Eten zonder bijsmaak van Milieudefensie. - Liliane Spendeler van Amigos de la Tierra (FOE Spanje). - Laura Radiconcini is coördinator van FOE Italië. - Alberto Villareal is de Latijnsamerikaanse coörindator van het TES-=programma van FOEI, als vertegenwoordiger van FOE Uruguay (Red de Ecología Social). - Adam Rankin vertegenwoordigt Censat Agua Viva, FOE Colombia. - Simone Lovera is een Nederlandse in dienst van FOE Paraguay. - Isaac Rojas vertegenwoordigt FOE Costa Rica. Alle FOEI vertegenwoordigers spreken op zijn minst goed Engels.

Andere internationale organisaties - Vandana Shiva, India, bestuurslid van het International Forum on Globalization, en één van de bekendste critici van de WTO uit de Derde Wereld. - Focus on the Global South komt met twee vertegenwoordigers: Shalmali Guttal (oorspronkelijk uit India, werkend in het kantoor in Thailand) en Aileen Kwa (oorspronkelijk uit Singapore, werkzaam in Genève). Focus on the Global South is een Zuidelijke NGO die delegaties van Zuidelijke landen bij de WTO-onderhandelingen ondersteunt met analyse en advies over onderhandelingsvoorstellen, met name over de landbouwonderhandelingen in Genève. - Silvia Ribeiro, is coördinator van het Rural Advancement Forum International (RAFI), in Mexico. - Henk Hobbelink, Nederlander, werkzaam voor het Genetic Resources Action International Network, met kantoor in Barcelona, Spanie.

Andere nationale organisaties: EUROPA - Harjo Hoiting, bestuurslid van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt - Joop de Koeijer, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. - Mike Hart vertegenwoordigt de Small and Family Farms Alliance in het Verenigd Koninkrijk - Nino Gujaraidze van Green Alternative in Georgië - Raoul Jennar van ontwikkelingsorganisatie Oxfam- Solidariteit in België. - Reidun Heiene van het Forum voor milieu en ontwikkeling in Noorwegen. - Miia Toikka van de NGO KePa in Finland.

AZIË - Bonnie Setiawan van het International Forum on Indonesian Development. - Pitthaya Wongkul van de NGO Thai Development Support Committee. - Walaiporn Od-Ompanich van de NGO RRAFA (Rural Reconstruction Alumni and Friends Association) in Thailand. - Rafiqul Haque van Nayakrishi Andolon, een boerenbeweging in Bangladesh. - Tony Tujan van IBON in de Filippijnen, een NGO die juridische steun geeft aan bewegingen zoals Via Campesina.

AFRIKA - Christine Andela van COASAD in Kameroen - Gichinga Ndirangu van de Food Rights campagne van ActionAid Kenya

LATIJNS AMERIKA - Pablo Solón van de Fundación Solón in Bolivia

NOORD AMERIKA - Wenonah Hauter voedselveiligheid campaigner van de Public Citizen, een Amerikaanse NGO die zeer actief is in de discussie over de WTO, onder andere tijdens de laatste WTO-ministersconferentie in Seattle. Public Citizen is opgericht en wordt geleid door voormalig presidentskandidaat Ralph Nader.
Gegroet, Eugène