Visies voor Europa: 50 jaar toekomst
Onderzoeksinstituut ICIS van de Universiteit Maastricht verzorgt grensverleggend symposium over Europa's toekomst.

Op 17 mei 2001 zal het International Centre for Integrative Studies (ICIS) een interactief symposium verzorgen over "Visions of Europe". Onder leiding van voorzitter Carlo Trojan, voormalig Secretaris-Generaal van de Europese Commissie, zal een panel van acht Nederlandse en Belgische strategen mogelijke toekomsten voor Europa doorgronden. Het panel bestaat onder anderen uit Dr. Guido Biessen, hoofd strategische beleidsontwikkeling van het ministerie van Economische Zaken, Prof. dr. Coby van der Linde, Hoogleraar Internationale Politieke Economie aan de Universiteit Leiden en Dhr. Thijs Wöltgens, voorzitter van het college van bestuur van de Open Universiteit Nederland en tevens senator voor de Partij van de Arbeid.

VISIONS
Het onderzoeksinstituut ICIS van de Universiteit Maastricht organiseert dit symposium teneinde de afronding van het VISIONS project te onderstrepen. Het VISIONS project heeft een aantal verschillende visies op de toekomst tot het jaar 2050 ontwikkeld. De belangrijkste boodschap van VISIONS is de noodzaak inzicht te verwerven in de interactie tussen sociale ontwikkelingen, economische ontwikkelingen en ontwikkelingen op het gebied van milieu in Europa.

Groene Hart
Het project VISIONS heeft een aantal toekomstscenario's voortgebracht voor Europa en in het bijzonder voor verschillende Europese regio's, waaronder het Nederlandse Groene Hart. Een mogelijke toekomst is er een waarin de klimaatsverandering harder toeslaat dan verwacht en het Groene Hart volledig overstroomt. In een andere toekomstvisie maakt de sociale scheiding tussen een technisch geschoolde elite en een groep mensen uit de lagere opleidings- en inkomensklasse, duidelijk welke verschillen er zijn in de manier waarop men tegen de wereld aankijkt. De verschillende scenario's bieden beleidsmakers de mogelijkheid zich toekomstige verrassingen in te beelden en beleid te formuleren dat voorbereid is op onverwachte gebeurtenissen. Noot voor de pers
Het symposium "Visions of Europe" vindt plaats op 17 mei 2001 van 14.00 uur tot 17.15 uur in de Statenzaal van het Gouvernement, Limburglaan 10 te maastricht. Voor meer informatie over het Visions of Europe symposium en deelname kunt u contact opnemen met Caroline van Bers, 043-3882692; email: c.vanbers@icis.unimaas.nl of op internet:
http://www.icis.unimaas.nl/vis_symp.