Begin Omhoog Mail ons

wpe2.jpg (1713 bytes) - Rotterdam

Kommer

Begin
Omhoog

UITGANGSPUNTEN PROJECT ROTTERDAM KOMMER NOG WAT VAN

(Onderstaande uitgangspunten voor de discussie waren voor de fracties van Groen Links en de PvdA aanleiding om in het geweer te komen. Zoals het zo vaak gebeurt was het niet de boodschap die werd opgepakt door deze partijen, maar de boodschappers. Het is aan de politiek om te laten zien dat er wezenlijke verbeteringen tot stand gebracht worden. Terwijl de FNV Rotterdam de spreekbuis is voor haar 40.000 leden. Leden die over het algemeen betrokken en kritisch bezig zijn vanuit een overtuiging van solidariteit. Eerst zien en dan pas geloven is hun boodschap aan de politiek. En als het gaat lukken zijn zij de eersten die hun medewerking verlenen aan positieve ontwikkelingen in deze grote stad.)

De problemen in Rotterdam zijn onverminderd groot, tienduizenden mensen onder de armoedegrens, hoge huren, hoge gemeentelijke lasten, veertigduizend langdurig werklozen uitzichtloos zonder werk, voortdurende onveiligheid en drugsoverlast, vuil op straat, zwarte scholen en veel voortijdig schoolverlaters. Het Gemeentebestuur houdt zich stil, er komen nauwelijks signalen vanuit de Coolsingel om de problemen echt aan te pakken. Geen politicus steekt nog zijn armen uit de mouwen.

De economie blijft sterk achter bij de rest van het land, verder dan de illusie om het toerisme te bevorderen komt men niet. Het geld van het grote stedenbeleid lijkt op te gaan aan Euro 2000 en Rotterdam culturele hoofdstad, het komt niet ten goede aan de sociale infrastructuur en aan de wijken. Men bouwt er liever grote infrastructurele zaken van. Verder is het een schande dat er zoveel armoede heerst in een stad, die wel zijn begroting op orde heeft, heel hoge onroerend goed belasting heft en het Stadhuis laat opknappen voor tientallen miljoenen. Een Stadhuis waar een rolstoeler nog niet eens op de publieke tribune kan komen.

De politiek laat zijn gezicht niet meer zien in Rotterdam. Men heeft de coalitie van wethouders zo breed gemaakt, dat er nauwelijks nog oppositie mogelijk is. En gemeenteraadsleden houden zich, als lammetjes, netjes aan de fractiediscipline. Zaken die aangepakt moeten worden heeft men verpakt in een uitvoeringprogramma. Niet de politici geven daar leiding aan, nee de hoofdrolspelers zijn elf ambtenaren. Het lijkt mooi geregeld. Maar de stad besturen aan de hand van projectjes levert alleen maar gerommel in de marge op. En daar zitten bijvoorbeeld mensen niet op te wachten die dag in dag uit druk bezig zijn om de touwtjes aan elkaar te knopen.

En ook anderen zeggen Doe Maar na: "Is dit alles wat er is."

Binnenkort verschijnt het rapport van de vier bijeenkomsten op deze site.

e-mail aan hans_goosen@wxs.nl
Copyright © 1999- 2001 FNV afdeling Rotterdam
Last modified: mei 17, 2001

zwaan.bmp (99654 bytes) http://www.vvv.rotterdam.nl