Centraal Bureau voor Genealogie

Teleac-serie Je bent nooit te oud. . . - 17-05-2001

Op 28 februari zijn er bij het CBG opnamen gemaakt in het kader van de Teleac-serie Je bent nooit te oud... Deze cursus gaat over het gebruik van Internet en is bedoeld voor ouderen, die een eventuele achterstand in kennis en ervaring op het gebied van de moderne technologie zo snel mogelijk willen inhalen.

Steeds meer ouderen schaffen een moderne computer aan, met als voornaamste reden het willen gebruiken van internet. Vaak is er wel sprake van een kleine achterstand in kennis en ervaring op het gebied van de moderne technologie. Daarom wordt in de cursus diverse populaire, internet-gerelateerde, toepassingen van de computer in heldere taal uiteengezet en duidelijke in beeld gebracht voor de relatief onervaren computergebruikers.

In de zesde en laatste aflevering onder de titel Je telt niet mee zonder homepage komt ook de genealogie aan de orde. Voor die aflevering worden de opnamen bij ons bureau gebruikt. Daarin wordt getoond, dat Internet een uitstekend hulpmiddel kan zijn voor een hobby. Genealogie is wat dat betreft erg populair bij senioren.

Via internet kunnen allerlei bronnen worden geraadpleegd en kan snel informatie met specifieke nieuwsgroepen worden uitgewisseld. Toppunt is natuurlijk het maken van een eigen website met de 'homepage' als etalage. Op zichzelf is dat niet zo moeilijk, als je maar weet welke stappen je in welke volgorde moet nemen. Bij het samenstellen van een eigen site is het handig om iets te weten van de programmeertaal HTML. Uiteraard wordt in dit programma ook aandacht besteed aan het 'uploaden' van de eigen Web-pagina's en aan het aanmelden van de site bij de verschillende zoekmachines. Dan volgt het spannende wachten op de eerste 'bezoekers'.

De eerste uitzending is zondag 20 mei 2001, 17:20-17:45 uur (herhaling: zaterdag 26 mei 2001, 15:05-15:30 uur) Nederland 1.



Openingstijden studiezalen - 17.05.2001

In verband met de feestdagen zijn de studiezalen van het Centraal Bureau voor Genealogie gesloten op 24 mei (Hemelvaartsdag) en van 2 t/m 4 juni (Pinksteren).


Aanpassing tarieven - 28.02.2001

Met ingang van 1 april a.s. worden enkele tarieven aangepast aan tarieven welke gelden bij de rijksoverheid.

De kosten van inlichtingen uit de persoonskaarten worden niet langer berekend per uittreksel, maar per gezochte inlichting. Wie de gegevens van bijvoorbeeld acht personen vraagt, betaalt voor de acht verrichte (al dan niet geslaagde) zoekacties 8 x 6,25 (Vrienden 8 x 4,70). De extra zoekkosten die berekend werden vervallen hierdoor.

De kosten van onderzoek door het CBG bedragen voortaan 54,- (Vrienden 44,- per half uur. Het Vriendentarief geldt niet bij zakelijk gebruik. Algemene informatie en onderzoeksaanwijzingen zijn gratis.

De prijs van fotokopieën op A4 formaat bedraagt voortaan 0,75. Bij bestelling van kopieën worden de kosten van het lichten van te kopiëren stukken en eventueel het selecteren van te kopiëren tekstdelen in rekening gebracht tegen een tarief van 17,- (Vrienden 13,50) per kwartier.

Gedetailleerde informatie is te vinden in het Overzicht diensten en publicaties dat geldt van 1 april 2001 tot nader aankondiging.



Digitale Index Biografische Woordenboeken na 1900

- 28.02.2001

Ruim tweeëneenhalf jaar geleden ging bij het Centraal Bureau voor Genealogie een groot biografisch project van start: het project Digitale Index Biografische Woordenboeken na 1900. Dat project had tot doel het indiceren van de lemmata in alle Nederlandse biografische woordenboeken, die na circa 1900 zijn verschenen. Deze index is nu voor belangstellenden beschikbaar op de computers in de studiezalen van het Centraal Bureau voor Genealogie.

Het bijzondere van dit project is, dat vooral minder bekende (vaak zogenaamde thematische) biografische naslagwerken als eerste zijn doorgenomen. Zo treft men in de index verwijzingen naar biografieën van personen uit uiteenlopende persoons- en beroepsgroepen.

Het bestand is nog verre van compleet, desondanks is er al veel in te vinden. Het gegevensbestand, dat nog steeds wordt aangevuld met nieuwe verwijzingen, bevat inmiddels meer dan 60.000 namen. De biografische naslagwerken waarnaar wordt verwezen zijn in de studiezaal van het CBG op te vragen en te raadplegen.

De Digitale Index Biografische Woordenboeken na 1900 sluit naadloos aan op de vierdelige Biografische index van de Benelux, een toegang op het op microfiches uitgegeven Biografisch archief van de Benelux. De microfiches bevatten de lemmata uit 123 biografische naslagwerken die in Nederland, België en Luxemburg zijn uitgegeven tussen 1581 en het begin van de twintigste eeuw. Het Biografisch archief van de Benelux - op microfiches - en de Biografische index van de Benelux - in druk - zijn eveneens op de studiezaal van het Centraal Bureau voor Genealogie ter inzage.



De inhoud van deze pagina © 1999, Centraal Bureau voor Genealogie Prins Willem Alexanderhof 22, Postbus 11755, 2502 AT Den Haag, 070-3150500
Deze pagina's werden ontworpen door Arnold Zwennes en Klaas van Nus. Laatst gewijzigd op: 17-05-01