CADANS

Sociaal plan UWV

Onderhandelingsakkoord bereikt over sociaal plan UWV

Vannacht, donderdag 17 mei 2001, heeft het overleg tussen werkgevers en vakbonden in de bedrijfstak sociale verzekeringen geleid tot een onderhandelingsakkoord over een sociaal plan, dat voorziet in de opvang van de personele gevolgen van de vorming van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het UWV dat van start gaat per 1 januari 2002 is een samenvoeging van alle bestaande Uitvoeringsinstellingen (Cadans, Gak Nederland, GUO, SFB UOSV en USZO) en de huidige opdrachtgever, het Landelijk Instituut Sociale verzekeringen (LISV). Het gaat in totaal om 22.000 werknemers. Betrokken vakbonden zijn ABVAKABO, CFO-CNV bond, CMHF, Dienstenbond CNV, FNV Bondgenoten en De Unie.

In het bereikte akkoord zijn onder meer afspraken gemaakt over werkgelegenheid, salaris en de positie van de oudere werknemers. Het sociaal plan heeft een looptijd van 1 april 2001 tot en met 31 december 2005.

Alle medewerkers gaan mee over naar het UWV en zullen in het UWV zoveel mogelijk hun werk volgen. Alle inspanningen zijn erop gericht medewerkers van werk naar werk te bemiddelen en gedwongen ww-situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Daarbij geldt ter ondersteuning een activerend beleid gericht op bredere inzetbaarheid door opleiding en ontwikkeling. Wanneer het voor het zoeken van ander passend werk nodig is, wordt een persoonlijk plan van aanpak opgesteld. Voor de huidige medewerkers geldt een salarisgarantie. Voor nieuwe medewerkers geldt een garantie gedurende twee jaar. Flexibiliteit en mobiliteit wordt van alle medewerkers verwacht. De salarisgarantie geldt onder de conditie dat een aanbod voor een passende functie wordt aanvaard.
Voor oudere werknemers gelden naast een langere zoektermijn bij het vinden van ander werk extra faciliteiten inzake opleidingen en ontwikkeling. Ook geldt meer aandacht voor de aanpassing van de belastbaarheid in de functie.
Tot slot zijn afspraken gemaakt over behoud van arbeidsvoorwaarden bij de overgang naar het UWV, overgangsregelingen kostenvergoedingen, vergoedingsregelingen in geval van verhuizing en afspraken over het inrichten van een mobiliteitsbureau binnen het UWV.

Vakbonden zullen dit onderhandelingsakkoord aan hun achterban voorleggen.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij:

Marcel Pisa
Tel.: (030) 694 97 55
Fax.: (030) 694 97 65
Privé: (0346) 28 24 14

17 mei 01 09:20