Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 17-05-2001

Politiebericht Utrecht: district Lekstroom, 09.45 uur
Aanrijding tram met bestelbus

NIEUWEGEIN Op woensdag 16 mei heeft een aanrijding tussen een tram en een bestelbus plaatsgevonden. Niemand raakte gewond.

Rond kwart over één in de middag reed een 39-jarige man uit Nieuwegein met zijn bestelbus de kruising van de A.C. Verhoefweg met de Sweelincklaan op. Mogelijk dat hij daarbij door rood is gereden. Op dat moment naderde een tram bestuurd door een 47-jarige man vanuit de richting van Utrecht dezelfde kruising. De tram had wit licht en reed de kruising op. De tram botste met zijn voorzijde tegen de linker achterzijde van de bestelbus, die daardoor kantelde en op zijn rechterkant terecht kwam.

Niemand raakte bij het ongeval gewond. De bestelbus werd door het takelbedrijf weer rechtop getakeld en is afgesleept. De tram liep schade aan de voorzijde, de voorruit en de voorkoppeling op.

Grote bromfietscontrole

IJSSELSTEIN / NIEUWEGEIN / HOUTEN De politie heeft op woensdag 16 mei op meerdere locaties bromfietsen gecontroleerd.

De controles vonden in de middaguren plaats op de Zwedenstraat in IJsselstein, de Schakelstede in Nieuwegein en het Onderdoor in Houten. Vijf politiemotorrijders geleidden de brom- en snorfietsen naar de controleplaatsen, waar ze vervolgens uitgebreid nagekeken werden.

In totaal werden er ongeveer honderd brom- en snorfietsen gecontroleerd. Vijftig daarvan kregen een bekeuring voor o.a. een te hoog vermogen, het niet dragen van een helm, geen bromfietscertificaat of niet verzekerd zijn. De actie werd als zeer zinvol ervaren en zal in de toekomst worden herhaald.

PROJECT VAKANTIEMELDINGEN WEER VAN START

De zomervakantie staat weer op het punt te beginnen. Voor veel mensen een periode om er weer eens onbezorgd op uit te gaan en te genieten van een welverdiende rust.
Helaas komt het voor, dat bij thuiskomst van de vakantie er in de woning blijkt te zijn ingebroken. Weg vakantiegevoel en direct een hoop zorgen.

Tijdens de maanden juli en augustus zal de politie van Nieuwegein, district Lekstroom, evenals in voorgaande jaren, weer extra toezicht houden op woningen waarvan de bewoners op vakantie zijn.

De wijkpolitie van Nieuwegein en de Stadswacht Nieuwegein willen graag helpen om de kans op een inbraak tijdens de vakantie van de bewoners te beperken.

Het Project Vakantie Meldingen zal worden uitgevoerd in de wijken Galecop, Fokkesteeg en het stadscentrum. Bewoners die op vakantie gaan, kunnen een afwezigheidsmelding invullen met daarop de gegevens van o.a. sleutelhouder en tijdvak van afwezigheid. Zonder deze gegevens kan de melding niet in behandeling worden genomen. De meldingskaart wordt op brede schaal verspreid onder de bewoners van de drie genoemde wijken en is, indien deze niet werd verstrekt, te verkrijgen aan het politiebureau te Nieuwegein, Schakelstede 75, 3431 HC, Nieuwegein. Dit is tevens het adres om de kaart na invulling in te leveren.
Voor de bewoners van de andere wijken van Nieuwegein bestaat overigens de mogelijkheid om ook een meldingskaart af te halen op het politiebureau te Nieuwegein. Indien mogelijk zullen ook deze woningen in de surveillance worden opgenomen.

Wanneer de meldingskaart bij de politie van Nieuwegein wordt ingeleverd, wordt de woning tijdens afwezigheid minimaal 1 keer gecontroleerd door de wijkpolitie Nieuwegein en de Stadswacht Nieuwegein.

De politie Nieuwegein zal in de vakantiemaanden extra surveilleren. Dit is echter geen garantie, dat er niets gebeurd. Het feit dat er in 2000 enkele honderden afwezigheidsmeldingen werden behandeld, geeft aan dat het project in een behoefte voorziet van de burgers en de samenwerking op het gebied van leefbaarheid en veiligheid tussen politie en maatschappij versterkt.

Nog enige tips tijdens afwezigheid i.v.m. vakantie:
-Zorg voor een sleutelhouder, die ook op de hoogte is van de actie, zodat de politie niet naar een inbreker zoekt die de plantjes water geeft bij u thuis.

-Vergeet niet om bij wijzigingen of een vervroegde thuiskomst dit te melden bij de politie.

-Tref de juiste maatregelen om inbraak te voorkomen: geen briefjes aan de voordeur, geen stapels post, de gordijnen niet potdicht e.d.
-Vraag eventueel de folder 32 tips voor een onbezorgde vakantie aan het politiebureau.