Gemeente Nieuwegein

Gemeente Nieuwegein begint Actie Regenton

Op donderdag 17 mei begint in Nieuwegein de Actie Regenton. Met deze actie wil de gemeente inwoners van Nieuwegein stimuleren om spaarzaam om te gaan met regenwater. Zij kunnen dan voor een aantrekkelijke prijs een ton kopen om het regenwater in op te vangen. Regenwater heeft veel gebruiksmogelijkheden. De meeste mensen gebruiken het om de planten water te geven en voor de besproeiing van de tuin. Daarnaast kan regenwater gebruikt worden om de ramen te lappen, de vijver of het kinderbadje te vullen en voor het schoonmaken van het terras of de bestrating.
Donderdag 17 mei helpt de wethouder van milieu, mevrouw Steenhuisen, mee met de distributie van de regentonnen. Consumenten kunnen een regenton met korting kopen bij de Nieuwegeinse tuincentra en doe-het-zelf-zaken tijdens de actiedagen: vrijdag 18 en 25 mei én vrijdag 1 en 8 juni.

Het waarom van waterbesparing
In eerste instantie lijkt waterbesparing een overbodige zaak in ons ´waterland´. Toch is dat niet het geval. De grondwaterstand is sinds jaren aan het dalen omdat Nederlandse huishoudens en bedrijven veel water gebruiken. Nederland ´verdroogt´ en dit heeft nadelige effecten op de Nederlandse natuur. Veel planten en dieren zijn namelijk afhankelijk van een vochtige leefomgeving en sterven bij laag grondwater.
Maar een regenton heeft niet alleen een gunstige invloed op de beschikbare hoeveelheid water. Een ton kan ook de kwaliteit verbeteren. Zonder ton gaat regenwater rechtstreeks via de regenpijp door naar het riool waar het zich met verontreinigd rioolwater vermengt. Het overtollige rioolwater wordt jaarlijks gestort in het oppervlaktewater. Hierdoor neemt de kwaliteit van het oppervlaktewater af. Met goed gebruik van een regenton kunnen deze overstortingen teruggebracht worden.

De Actie Regenton
De gemeente Nieuwegein heeft daarom de Actie Regenton opgezet. Met een ton kunnen inwoners regenwater opvangen en dit in het huishouden gebruiken. Tijdens de actie worden twee verschillende tonnen verkocht: een plastic ton met een inhoud van 200 liter en een houten ton met een inhoud van 100 liter. De tonnen kosten respectievelijk 44,95 (normale prijs 95,-) en 99,95 (normale prijs 139,95). Deze prijzen zijn inclusief deksel, kraan en overloop.

De Actie Regenton is opgezet in samenwerking met Nieuwegeinse tuincentra en doe-het-zelf-zaken. Daar zijn de regentonnen te koop tijdens de actiedagen: vrijdag 18 en 25 mei én vrijdag 1 en 8 juni. Waterleidingbedrijf N.V. Hydron Midden-Nederland heeft de actie gesubsidieerd met 5,- per regenton.

Overhandiging van regentonnen
Donderdag 17 mei worden de tonnen geleverd op de gemeentewerf van Nieuwegein. Vertegenwoordigers van doe-het-zelfzaken Gamma, Karwei, Praxis, Brugman en tuincentrum GroenRijk Baars komen die middag de tonnen bij de gemeentewerf ophalen. Margreet Steenhuisen, wethouder Milieu, zal om 14.00 uur meehelpen met de distributie van de tonnen.



Invoerdatum 17-5-2001


Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein