Ministerie van Justitie

17.05.01

Staatssecretaris Kalsbeek: actuele informatie absolute voorwaarde

Landelijk volgsysteem bevat 90.000 jeugdige criminelen

Het Cliënt-Volgsysteem Jeugdcriminaliteit (CVS-Jc) heeft inmiddels een landelijke dekking en bevat 90.000 jongeren. Met dit systeem hebben justitie-organisaties zicht op elkaars contacten met jongeren tot 18 jaar. Wel zal er meer gebruik gemaakt moeten worden van het systeem om maatwerk te kunnen bieden aan jeugdige criminelen. Dit stelt staatssecretaris Kalsbeek van Justitie vandaag bij de opening van het congres 'Ketensamenwerking in het jeugdstrafrecht' te Den Haag.

Het systeem is twee jaar geleden gefaseerd ingevoerd om de Raad v/d Kinderbescherming, het openbaar ministerie en de politie inzicht te geven in elkaars contacten met jeugdige criminelen. Het CVS-Jc koppelt automatisch de huidige registratiesystemen en biedt deze centraal aan. Het systeem maakt het mogelijk om de geschiedenis van de jeugdige bij de andere diensten op te vragen. Naast de informatie omtrent het delict, bevat het systeem ook informatie over de afspraken of het strafrechtelijk vervolg ten aanzien van de jeugdige. Zo kan er snel, vroegtijdig en consequent opgetreden worden tegen jongeren die (dreigen te) ontsporen.

Het aantal van 90.00 jongeren voldoet aan de verwachting van twee jaar geleden. Wel blijkt uit de praktijk dat de betrokken organisaties het systeem nog te weinig raadplegen. Staatssecretaris Kalsbeek ondersteunt het voornemen van de betrokken organisaties om het consulteren van het CVS-Jc verplicht op te nemen in de bestaande werkprocessen. Met name omdat het CVS-Jc actuele informatie bevat die absoluut noodzakelijk is om groepen en individuen van ontspoorde jongeren maatwerk te bieden. Daarnaast onderstreept de staatssecretaris in haar inleiding de noodzaak om deel te nemen aan de bestaande en toekomstige lokale samenwerkingsvormen op arrondissementsniveau. De bewindsvrouw verwacht dat het congres kan leiden tot heldere en stevige afspraken die moeten bijdragen aan betere preventie en repressie van jeugdcriminaliteit.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 17-05-2001