Deborah Gravenstijn naar Europees kampioenschap

GILZE RIJEN Deborah Gravenstijn is woensdag 16 mei naar Parijs afgereisd om op vrijdag 18 mei in het Palais des Sports in Bercy deel te nemen aan de Europese kampioenschappen in de categorie tot 57 kilogram.

De pupil van trainer Jan de Rooy, die op 15 maart bij de Koninklijke Luchtmacht als fysiotherapeute in dienst trad, werd tijdens het EK van 2000 nog derde in de klasse tot 52 kilo. In de halve finale verloor de inwoonster van Spijkenisse toen van de Britse Singleton.

In de aanloop naar het toernooi in Parijs won Gravenstijn de Open Tsjechische kampioenschappen in Praag. De Open Poolse kampioenschappen liet ze daarna vanwege een blessure aan haar linkerknie lopen en op het Open Nederlands kampioenschap in Rotterdam werd ze in de tweede ronde uitgeschakeld. Op de finaledag ontving de nummer vijf van de Olympische Spelen van Sydney in de klasse tot 52 kilogram in het Topsportcentrum Stad Rotterdam Verzekeringen de JBN-award voor de beste judoka van 2000.

Gravenstijn, de nummer twee van de begin mei gepubliceerde, geschoonde Europese ranglijst, kan vrijdag bij loting in Parijs overigens niet rekenen op een beschermde status. Die werd door de organisatie in de categorie tot 57 kilo toegekend aan Olympische kampioene Fernandes uit Spanje en de Française Harel. De judoka die op het EK wordt bijgestaan door damesbondscoach Marjolein van Unen, hoeft inmiddels geen dieet meer te volgen om haar gewicht te maken.