Ministerie van Justitie

17.05.01

Wettelijke erkenning voor de elektronische handtekening in het civiele recht

Een elektronische handtekening die aan bepaalde betrouwbaarheidseisen voldoet, wordt in het rechtsverkeer gelijk gesteld aan de handgeschreven handtekening op papier. Dat is de strekking van een wetsvoorstel van minister A.H. Korthals van Justitie dat vandaag is ingediend bij de Tweede Kamer. Het voorstel is de implementatie van richtlijn nr. 99/93/EG van het Europees parlement en de Europese raad.

Het wetsvoorstel regelt aan welke eisen een elektronische handtekening moet voldoen om voldoende betrouwbaar te zijn. Daartoe behoort dat de handtekening op unieke wijze aan de ondertekenaar is verbonden, dat zij identificatie van de ondertekenaar mogelijk maakt, dat zij tot stand is gekomen met middelen die de ondertekenaar onder zijn uitsluitende controle kan houden en dat zij op zodanige wijze aan de gegevens waarop zij betrekking heeft is verbonden, dat elke wijziging achteraf kan worden opgespoord. In de eisen is bewust niet gekozen voor één bepaalde techniek om elektronische handtekeningen aan te maken. Dit om de technische ontwikkeling niet te belemmeren.

Het voorstel geeft ook een aansprakelijkheidsregeling voor certificatiedienstverleners. Certificatiedienstverleners zijn zogenoemde trusted third parties die een unieke code koppelen aan een persoon en dit vastleggen in een digitaal certificaat. Met zo'n certificaat kan in het rechtsverkeer een elektronische handtekening worden geverifieerd. Als een certificatiedienstverlener voldoet aan een aantal kwaliteitseisen mag hij zogenoemde gekwalificeerde certificaten afgeven. Op dergelijke certificaten mogen partijen in het rechtsverkeer afgaan. De aansprakelijkheid voor fouten in bepaalde in dergelijke certificaten vermelde gegevens legt het wetsvoorstel bij de certificatiedienstverlener. Met deze regeling kunnen elektronische certificaten in het elektronische rechtsverkeer een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de rechtszekerheid, zoals in het `klassieke rechtsverkeer' bijvoorbeeld authentieke akten dat doen. Het wetsvoorstel voorziet ook in een toezichtsysteem op certificatiedienstverleners die gekwalificeerde certificaten uitgeven.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 17-05-2001