Politie Over Betuwe

Donderdag 17 mei 2001

Samenvatting jaarverslag Over-Betuwe 2000

In haar beleid hanteerde het district in 2000 drie regionaal vastgestelde prioriteiten: Geweld in de openbare ruimte (`geweld op straat'), verkeersongevallen met letsel of dodelijke afloop en woninginbraken. Daarnaast was er sprake van één districtelijke prioriteit: buurtoverlast.

Geweld

In 2000 werd in de Over-Betuwe iets minder vaak aangifte gedaan van geweld op straat dan in het vorige jaar. In de unit West daalde het aantal aangiftes ten opzichte van het vorige jaar, in de unit Oost vond een stijging plaats. Het aantal aangehouden verdachten was vergeleken met het vorige jaar iets hoger, wat afgezet tegen het verminderde aantal aangiftes een goed resultaat mag worden genoemd. Het percentage minderjarige verdachten is hetzelfde als vorig jaar. Het district heeft zich toegelegd op een betere registratie van geweldsdelicten met als doel inzicht te krijgen in welke delicten plaatsvinden in de openbare ruimte en welke in de relatiesfeer. Met name deze laatste categorie krijgt extra aandacht en er werd gekozen voor een andere aanpak van huiselijk geweld: de verdachte wordt altijd meegenomen naar het bureau, waarna aan zowel verdachte als slachtoffer een hulpverleningstraject wordt aangeboden. Voorheen werd hiermee gewacht tot een slachtoffer aangifte had gedaan en vervulde de politie vooral een bemiddelende rol.

Verkeersongevallen met letsel of dodelijke afloop Het aantal slachtoffers van verkeersongevallen met letsel of dodelijke afloop is ten opzichte van het vorige jaar verminderd. Dat geldt ook voor het aantal processen-verbaal dat werd opgemaakt over aanrijdingen met letsel, waarmee het district ver onder haar streefwaarde uitkwam. Evenals in 1999 vonden veruit de meeste ernstige ongevallen plaats binnen de unit West van het district. Dat geldt overigens ook voor de `eenvoudigere' aanrijdingen. Analyses hebben uitgewezen dat er een verhoogd ongevalsrisico bestaat op de A50, A15, A325, verkeersknooppunt Valburg en de doorgaande wegen door dorpen als Huissen, Bemmel, Haalderen en Gendt. Op deze plaatsen zijn gerichte verkeerscontroles gehouden, ondermeer op snelheid, roodlicht, gordelgebruik, helmplicht en alcoholmisbruik. Bij het verkeerstoezicht in wijken ging speciale aandacht uit naar het gedrag van de jeugdige weggebruiker. In onder andere de maand december vond er een verlichtingscontrole plaats.

Woninginbraken
Het aantal woninginbraken (inclusief de pogingen daartoe) is ten opzichte van 1999 gestegen. Het district kwam boven haar maximale streefwaarde uit. Het aantal aangiftes van woninginbraak in de unit West bleef nagenoeg gelijk, in de unit Oost lag dit aantal hoger dan in 1999. Net als vorig jaar werd in de unit West méér aangifte gedaan van woninginbraak dan in de unit Oost. Opvallend in het jaar 2000 was, dat er geen jongeren beneden de leeftijd van 18 jaar tot de verdachten behoorden. Sinds een aantal jaren worden alle nieuwbouwprojecten gebouwd onder het Politie Keurmerk Veilig Wonen®. Voor de bestaande bouw kreeg in juni 2000 het Inbraak Preventie Team (IPT) gestalte. In de komende drie jaar zullen alle bewoners van de bestaande bouw in de Over-Betuwe door het IPT worden aangeschreven om een gratis en op maat gesneden advies te krijgen.

Buurtoverlast
Het aantal meldingen van buurtoverlast is ten opzichte van 1999 enigszins verminderd. De meldingen zijn over beide units evenredig verdeeld. De meest voorkomende vorm van buurtoverlast is overlast door jongeren. Deze groep heeft dan ook extra aandacht van de politie, ondermeer door projectmatig toezicht op speelplaatsen bij scholen en op de zogeheten `hangplekken'. Een belangrijke rol is weggelegd voor de gebiedsagent, zowel in preventieve als in reactieve zin, als in het stimuleren van de zelfredzaamheid van burgers.

Milieudelicten
Het in 1999 gestarte milieuproject rondom de Rijkerswoerdseplassen kreeg een zogenaamde `follow-up'. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met de gemeentelijke milieucontroleurs binnen de unit West. Door hier opvallend en zeer regelmatig aanwezig te zijn, is het aantal dumpingen in dit gebied drastisch gedaald. Werd een aantal jaren geleden bij dumpingen nog gesproken over honderdtallen, nu gaat het over tientallen. Opvallend hierbij is dat het aantal dumpingen van afval van hennepteelt flink is gedaald. Verder zijn - in samenwerking met de douane, de Rijksverkeersinspectie, het Korps Landelijke Politiediensten en de provincie Gelderland - vorig jaar acht grote milieucontroles uitgevoerd op het vervoer van afvalstoffen. Processen-verbaal werden opgemaakt voor zaken als het rijden op zogenaamde `rode olie'. In samenwerking met de dienst luchtvaart van het KLPD werden acht milieu surveillancevluchten uitgevoerd. Eind december vonden extra vuurwerkcontroles plaats. De eisen voor opslag van vuurwerk bleken vaak slecht te worden nageleefd. In totaal werd 750 kilogram vuurwerk in beslag genomen.

Noodhulpmeldingen
In geval van nood moet de politie binnen maximaal vijftien minuten ter plaatse zijn. Meer dan vroeger wordt daarbij uitgegaan van echt spoedeisende meldingen, de `zwaailicht en sirene' meldingen. De regionaal geldende kwaliteitsnorm is dat in tien procent van de noodhulpmeldingen deze reactietijd mag worden overschreden. Binnen de Over-Betuwe was dit het geval in acht procent van het aantal noodhulpmeldingen. De meeste overschrijdingen van de reactietijd vonden plaats in de unit West, wat valt te verklaren door het feit dat deze unit geografisch het grootste gebied heeft en daardoor vaak langere aanrijdtijden dan in de unit Oost.

Snelheidscontrole in Haalderen, Bemmel en Huissen

Op 16 mei 2001 werd door de politie op drie plaatsen in de gemeente Bemmel een snelheidscontrole gehouden. Alle controles vonden plaats binnen de bebouwde kom op plaatsen waar de maximum snelheid 50 km/uur bedraagt. Tussen 08.15 en 09.30 uur stond de apparatuur opgesteld op de Van der Mondeweg te Haalderen. Van de 574 passanten reden er 56 te hard, waarbij de hoogst gemeten snelheid 91 km/uur bedroeg. Tussen 09.30 en 10.30 uur stond de apparatuur op de Papenstraat te Bemmel. In die tijd passeerden er 474 voertuigen waarvan er 59 te hard reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg hier 77 km/uur. Tussen 10.45 en 11.45 uur werd gecontroleerd op de Loostraat te Huissen. Van de 485 voertuigen die hier de controle passeerden reden er 58 te hard. De hoogste snelheid bedroeg hier 75 km/uur.

De personen die te hard reden kunnen binnenkort een acceptgirokaart in hun brievenbus verwachten.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Politie Over-Betuwe
Postbus 88, 6660 AB Elst
Internet: Voorlichting@politieoverbetuwe.nl