Gemeente Zeist


Op deze pagina vindt u actuele informatie over gebeurtenissen in de gemeente Zeist.

Raad besloot marathonvergadering op maandag 14 mei jl.
Op maandag 14 mei zette de raad de vergadering voort, die op 7 mei van start was gegaan en ook de avond van 8 mei in beslag nam. Het voornaamste agendapunt van de avond was de besteding van een gedeelte van de gelden die zijn vrijgekomen bij de verkoop van het gemeentelijk gasbedrijf GZO. Het bedrag waarvoor de fracties voorstellen in konden dienen betrof eenmalig 7 miljoen of structureel 550.000,-.

In totaal dienden de fracties zestig voorstellen in ter besteding van de GZO-gelden. Om de behandeling van het agendapunt mogelijk te maken, heeft het college op verzoek van de fracties een samenvattend voorstel gemaakt waarin de volgende voorstellen terugkwamen:

Oprichting van een Kunstenhuis: voor een bedrag van 168.000,- structureel
In de Cultuurnota Zeist 1999 - 2003 'Ruimte voor Cultuur" is gewezen op de slechte staat waarin het gebouw De Werkschuit verkeert, de problemen rond de geluidsoverlast veroorzaakt door KZHM in gebouw Hortensialaan 39, de vestiging van de kunstuitleen, het nijpend tekort aan oefenruimten en een klein podium voor amateurs. Voorgesteld wordt om de mogelijkheid te benutten om de voorgestelde renovatie van De Werkschuit te combineren met nieuwbouw op het binnenterrein van De Werkschuit, met daarmee als meerwaarde dat door het bijeen brengen van diverse kunstvormen op één locatie nieuwe mogelijkheden ontstaan voor samenwerking en vernieuwing van aanbod.

Imagoverbetering van Zeist: voor een bedrag van 100.000,- structureel Bij alle invalswegen van Zeist entreeconstructies (verfraaiingen) maken die aansluiten bij het imago van Zeist.

Startershypotheken: voor een bedrag van 150.000,- structureel Het streven moet gericht zijn om zoveel mogelijk jongeren in Zeist te houden en daarmee het draagvlak voor de instandhouding van het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, het voorzieningenniveau, de scholen en de kerken te behouden of te versterken. Echter, de hoge prijzen van geschikte woningen op de Zeister woningmarkt veroorzaakt voor starters vaak financiële problemen.

Doe-plein: voor een bedrag van 130.000,- structureel Vanaf het moment dat het idee Doeplein als winnend voorstel van de prijsvraag 'Alles of Nix' uit de bus is gekomen, doet de gemeente onderzoek naar een geschikte locatie voor het realiseren van dit plein.

De VVD-fractie maakte zich sterk voor een besteding van de gelden aan een schoner en beter winkelcentrum en stemde in met het voorstel. Ook de ChristenUnie gaf haar goedkeuring aan het voorstel. GZB-fractievoorzitter Huijgen noemde de startershypotheken een hellend vlak aangezien de gemeente daarmee inkomenspolitiek zou bedrijven. GZB voelde meer voor de oprichting van een historisch museum in het onlangs door de gemeente aangekochte apothekerspand aan de Dorpsstraat.
GroenLinks noemde de manier waarop de besteding van de gelden door de raad kan worden ingevuld een "noviteit" maar ook een beetje wrang aangezien deze fractie destijds tegen de verkoop van het gasbedrijf was. Met betrekking tot het Kunstenhuis diende de fractie een amendement in teneinde hiervoor extra financiën te genereren ten kosten van het voorstel voor imagoverbetering in plaats van uit het project De Driest (sloop van voormalig schoolgebouw). Verder diende GroenLinks een motie in waarin zij het college opdraagt om nieuwe koopwoningen op de markt te brengen met een verkoopprijs onder de 300.000,- via de constructie van maatschappelijk gebonden eigendom en met betrekking tot de omzetting van huur- in koopwoningen, prestatieafspraken te maken met woningcorporaties. De PvdA stemde in met het raadsvoorstel maar wilde dat in een haalbaarheidsonderzoek het Doeplein incl. een "skaters heaven"* wordt meegenomen. Bij de beantwoording gaf wethouder Thomas Swart aan dat deze combinatie wordt bekeken.
D66 kon instemmen met het standpunt van de PvdA rond het Doeplein in combinatie met hun "skaters heaven" maar keurde de voorstellen startershypotheek en imagoverbetering af. De fractie diende een amendement in, mede ondertekend door GZB. "De gelden die hiervoor zijn begroot zouden beter kunnen worden besteed aan het primair onderwijs in Zeist", aldus fractievoorzitter Van Gemeren. Het CDA reageerde fel op het amendement met de opmerking dat knelpunten in het Rijksbeleid niet op deze wijze moeten worden aangepakt. Verder gaf raadslid Van Delft aan dat met betrekking tot de startershypotheken het CDA dit beschouwd als "investeringen in de Zeister samenleving en daarmee geen inkomenspolitiek want er is een aantal duidelijke voorwaarden gesteld. Het CDA wil Zeister jongeren in Zeist houden in betaalbare woningen". Verder gaf het CDA aan dat de fractie vóór behoud van monument De Driest is maar dat dit niet ten kosten mag gaan van de gelden voor imagoverbetering van Zeist. De eenmansfractie Van Buël stelde de vraag of bij het afvallen van bepaalde voorstellen, het museum in de voormalige apotheek op de Dorpsstraat een hogere prioriteit krijgt?

Wethouder van financiën Thomas Swart lichtte toe dat het voorstel in 2001 wordt uitgewerkt en dat de realisatie op z'n vroegst in 2002 plaatsvindt: "Dat waren we van plan en dat zijn we nog steeds van plan".
Wethouder Wim den Heijer gaf met betrekking tot de financiering van het Kunstenhuis aan "Ik streef continuïteit in beleid en consistentie in besluitvorming na en wil om die reden niet meer aan De Driest tornen". Met betrekking tot de museale functie van de apotheek meldde Den Heijer dat dit jaar geld wordt besteed aan een bouwkundige renovatie van het pand en dat pas daarna de functie van het pand wordt bekeken. "De gedachte van een Zeister museum wordt meegenomen maar het college wijst het amendement af", aldus de wethouder. Peter Vermeulen, wethouder Samenleving, gaf als reactie op het amendement van D66 "We maken in Zeist over het algemeen op een andere manier beleid op het gebied van onderwijs dan het via deze weg beschikbaar stellen van een geldbedrag per leerling". De motie werd door het college ontraden.
Wethouder Gijs van Brenk gaf met betrekking tot de startershypotheek aan "De doelgroep is ons allen sympathiek en er kàn geen inkomenspolitiek worden gevoerd" en gaf aan dat met een wijziging in de motie van GroenLinks, de motie kon worden overgenomen: het college gaat de mogelijkheden onderzoeken om nieuwe koop- en huurwoningen op de markt te brengen met een prijs beneden de vergunningsgrens via de constructie van maatschappelijk gebonden eigendom. Het onderdeel uit de motie dat betrekking had op de prestatieafspraken met de corporaties is met de gewijzigde motie komen te vervallen. GroenLinks nam het tekstvoorstel over.

De gewijzigde motie van GroenLinks werd overgenomen, het amendement van GroenLinks werd met slechts drie voorstemmers verworpen en het amendement van D66 werd met twee voorstemmers verworpen. Het bestedingsvoorstel werd uiteindelijk aangenomen maar met een stemverklaring van GroenLinks tegen imagoverbetering van Zeist en met een stemverklaring van D66 tegen imagoverbetering en tegen de startershypotheek. De beide fracties konden instemmen met de rest van het voorstel.

Ook het voorstel 'Plan voor gefaseerde oprichting Kunstenhuis' werd door de raad aangenomen. Veel fracties waren blij met het uiteindelijke voorstel en de constructieve samenwerking met o.a. KZHM en De Werkschuit. Het CDA gaf inhoudelijk haar instemming maar financieel niet.


*Skaters heaven: Middels asfaltering van de huidige ijsbaan op Blikkenburg kan in de winter worden geschaatst en in de zomer worden gerolschaatst en geskeelerd. In de binnenring kunnen een skatebaan, funboxen en andere hindernissen worden geplaatst voor skaters. Daarnaast biedt het terrein voldoende mogelijkheden voor het plaatsen van andere speeltoestellen voor jongeren.