Gemeente Katwijk

Katwijkse basisscholen en peuterspeelzalen starten in het nieuwe schooljaar met voor- en vroegschoolse educatie

Katwijk, 17 mei 2001

Met ingang van het nieuwe schooljaar 2001 start een aantal Katwijkse basisscholen en peuterspeelzalen met een programma voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Dit programma kan voorkomen dat jonge kinderen (in de leeftijd van 2-5 jaar) op latere leeftijd een leerachterstand oplopen.

VVE pakt (taal)achterstanden bij kinderen vroegtijdig aan. Het doel is om leerlingen met zo klein mogelijke achterstand in groep 3 van het basisonderwijs te laten instromen. Om dit te verwezenlijken investeert de rijksoverheid in de invoering van VVE-programma's. Ook de gemeente Katwijk ontvangt deze subsidie.

In de afgelopen periode heeft de werkgroep VVE, bestaande uit vertegenwoordigers van gemeente, basisscholen en peuterspeelzalen uit Katwijk, zich gebogen over de keuze en invoering van een VVE-programma. De bestaande landelijke programma's passen minder goed bij de lokale situatie. Om deze reden heeft de werkgroep aan het college van burgemeester en wethouders geadviseerd om het programma Kinderklanken in te voeren. Dit programma is ontwikkeld door de afdeling ambulante begeleiding van de Weerklank uit Leiden, een school voor kinderen met een auditieve en/of communicatieve beperking. De openbare basisschool De Krulder in Katwijk werkt vanaf het schooljaar 1999/2000 reeds met dit programma en de ervaringen die de school hiermee heeft opgedaan zijn zeer positief. Kinderklanken, gericht op leerlingen in de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs, is gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te combineren met de reeds gehanteerde werkwijzen. De ambulante begeleiders van De Weerklank ondersteunen bij de invoering op de scholen. Het op de peuterspeelzaal toegesneden programma Peuterpraat wordt in het volgend schooljaar als proef ingevoerd.

Het is onmogelijk om alle scholen met ingang van het schooljaar 2001-2002 de gelegenheid te geven het programma in te voeren. Het uitgangspunt is echter wel dat alle basisscholen en peuterspeelzalen op termijn betrokken worden bij de invoering. In het eerste schooljaar beginnen de groepen 1 en 2 van de volgende basisscholen met het programma Kinderklanken: Sjaloomschool, Mr. J.J.L. van der Brugghenschool, De Duinroos, Prins Willem Alexanderschool en de Marnixschool. Het programma Peuterpraat wordt geïntroduceerd op de peuterspeelzalen Klein Duimpje en Olleke Bolleke.

Ook de nota Voor- en vroegschoolse educatie en de nadere financiële onderbouwing kunt u lezen op Katwijk Digitaal.