P e r s b e r i c h t

Publieksprijs reizende tentoonstelling naar Cuijkse architect Garage/Tuinhuis populair bij publiek in Noordoostpolder

Arnhem / Nagele, 17 mei 2001 Het Garage/Tuinhuis is door het publiek van de reizende tentoonstelling 'Nederland onder Dak' gekozen tot meest prominente dak. Van 1 maart t/m 29 april stond deze tentoonstelling in Museum Nagele te Nagele. De tien meest prominente daken van Nederland waren hier te zien. Van die tien tentoongestelde daken mocht het publiek haar favoriet kiezen. Van de mensen die de reizende tentoonstelling bezochten, koos een meerderheid het Garage/Tuinhuis te Grave als hun meest prominente dak. Na de laatste tentoonstelling, eind 2001, wordt bekendgemaakt welk dak door het Nederlandse publiek als meest prominent is gekozen.

Het 'winnende' ontwerp van Architectenbureau Ed Peters uit Cuijk viel op doordat het een heterogene opzet heeft met een dak in twee richtingen. Het gebouw heeft zo twee gezichten gekregen: aan de voorzijde een garage en achter een tuinhuis met overdekt terras. Het project toont een boeiende relatie met de groene omgeving. Het heeft zelfs iets exotisch.

Het is de eerste keer dat het Garage/Tuinhuis de publieksprijs wint. De vorige twee keer viel de eer te beurt aan het vegetatiedak van de gemeentewerf in Blaricum, Laren en Eemnes. Het natuurdak in Dwingelo kreeg de publieksprijs van de tentoonstelling in Drachten. De tentoonstelling in Ypenburg leverde een favoriet dak uit diezelfde omgeving: een dak van gebakken leien dat doorloopt in de gevel. Dak en gevel vormen een geheel en staan samen voor 'het huis'. Op de Bouwbeurs in Utrecht won de Energiebalanswoning die in Amersfoort staat.

Reizende tentoonstelling
De tentoonstelling van de maquettes vindt plaats op diverse locaties in Nederland. Na Arnhem, Drachten, Ypenburg, Middelburg, Eindhoven en Utrecht was de tentoonstelling nu te zien in Museum Nagele. Bezoekers konden dagelijks hun oordeel geven over de tien meest prominente daken van Nederland. Ook de deelnemende bezoekers, die hun keuze via een antwoordformulier kenbaar konden maken, worden beloond. In Nagele is de prijs in handen gevallen van Anneke Keur uit Nagele.

Vakkundige jury
In oktober 1999 vond de jurering plaats van 96 projecten waarbij het dak een prominente plaats moest innemen. Diverse Nederlandse architecten stuurden hun favoriete daken in. Een jury, vertegenwoordigd door stedenbouwkundigen, architecten, opdrachtgevers en consumenten, beoordeelde de inzendingen op een drietal criteria: prominente aanwezigheid van het dak gezien vanaf straatniveau, esthetiek en functionaliteit. Bovendien werden de inzendingen onderverdeeld in drie categorieën: utiliteitsbouw, enkelvoudige woningbouw en seriematige woningbouw. Van de projecten die de jury selecteerde zijn vervolgens maquettes gemaakt, die nu dus te zien zijn in de reizende tentoonstelling.

Stichting Het Prominente Dak
De tentoonstellingen worden georganiseerd door Stichting Het Prominente Dak. Er zijn daken te zien uit o.a. Dwingeloo, Grave, Almere, Ypenburg, Blaricum, Zwolle en Amersfoort. Stichting Het Prominente Dak heeft als doel de kap in al haar verschijningsvormen een prominentere positie te geven binnen de architectuur van nieuwbouwprojecten in Nederland. De reden voor de oprichting van deze stichting komt onder andere voort uit de vraag van consumenten naar woningen met een kap. Een vraag die niet in verhouding staat met het aanbod hiervan.

////

Noot voor de redactie,