CDA

CDA: wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea nog niet opheffen

Het CDA vindt het veel te vroeg om het wapenembargo tegen Ethiopië en Eritrea op te heffen, zoals de Verenigde Naties maandag 15 mei hebben voorgesteld. Het is dubbelhartig als de Verenigde Naties (VN) enerzijds 4200 manschappen nodig heeft om daar een bestand te handhaven, terwijl diezelfde VN de partijen wel toestaat zich weer te bewapenen.

Accepteert minister beslissing VN?
Woordvoerster Agnes van Ardenne: " Ethiopië en Eritrea zijn buitengewoon traag geweest met het uitvoeren van de afspraken uit de Vredesovereenkomst. UNMEE kan nog steeds niet overal opereren, de veiligheidszone is nog steeds niet helemaal gedemilitariseerd etc, etc. Allemaal voorwaarden waaraan voldaan moest worden voor een duurzame vrede. Als we nu het wapenembargo opheffen, belonen we slecht gedrag. Dat is volstrekt ongeloofwaardig. Wij snappen dan ook niet waarom de VN dit nu doet en willen dat de regering actie onderneemt richting de VN. Het kan niet zo zijn dat Nederland wel troepen levert, maar niets over zoiets te zeggen heeft. Er zijn eerdere pogingen van de VN geweest om het embargo op te heffen maar daar heeft Nederland toen, als tijdelijk lid van de Veiligheidsraad (VR), een stokje voor gestoken. Nu heeft ons land geen zitting meer in de VR en heeft het dus geen invloed op deze beslissing. Wat zich bovendien wreekt, is het feit dat geen van de permanente leden van de Veiligheidsraad (VS, FR of GB) zelf meedoet aan de VN-operatie. Er wordt dus over het hoofd van Nederland, die daar 1100 mensen heeft zitten, beslist. Wij willen weten of de minister de beslissing van de VN accepteert".

Te hoge kosten vredesmissie
Indien u wilt weten wat Agnes van Ardenne over de explosief gestegen kosten van de vredesoperatie, en de informatie daarover van de minister van Defensie, vindt, klik dan hier.