Gemeente Rijswijk

Vervanging Hoornbrug

"Mijd in juni, juli en augustus de Hoornbrug als u daar niet in de buurt hoeft te zijn." Dit advies geeft het stadsgewest Haaglanden de komende maanden aan automobilisten. In die maanden gaan aannemers in opdracht van het stadsgewest aan de slag om de tramrails in het wegdek van de Hoornbrug te verplaatsen naar het midden van de brug. Dat is nodig voor de komst van raillijn 15. De provincie Zuid-Holland maakt van de gelegenheid gebruik om in deze drie maanden de Hoornbrug te vervangen. Het zijn ingrijpende werkzaamheden die verregaande consequenties hebben voor het verkeer en het openbaar vervoer.

De Hoornbrug blijft in juni, juli en augustus meestal gedeeltelijk open voor het verkeer, maar moet gedurende vier weekenden worden afgesloten voor al het verkeer. Het verkeer wordt dan omgeleid. Fietsers vanaf Ypenburg richting Rijswijk kunnen gedurende deze afsluitingen gebruik maken van een omleiding over het terrein van het bedrijf Leeuwendaal Advies (gevestigd op de hoek van de Jan Thijssenweg met de Laan van Hoornwijck)om de Jan Thijssenweg te bereiken. Hierna kan via het bruggetje ter hoogte van Recreatiepark Drievliet de Vliet worden overgestoken.
De provincie Zuid-Holland vervangt in juni, juli en augustus ook de Reineveldbrug in Delft. Deze brug wordt dan geheel afgesloten voor al het verkeer.Een van de consequenties is dat tramlijn 1 gedurende deze maanden niet rijdt. Het stadsgewest Haaglanden en HTM hebben hiervoor oplossingen gevonden.

Raillijn 15
Het stadsgewest Haaglanden is opdrachtgever voor de aanleg van raillijn 15, een snelle tramverbinding tussen Den Haag en Nootdorp, die voor een groot deel over Rijswijks grondgebied loopt. Door raillijn 15 worden de kantorenlocatie Hoornwijck, de Vinexlocatie Buitenplaats Ypenburg en het nieuwe winkelcentrum op de voormalige drafbaan in Nootdorp beter ontsloten door openbaar vervoer.

Werkzaamheden in juni, juli en augustus
Voor de komst van raillijn 15 worden de tramrails op de Hoornbrug (waarover nu alleen tramlijn 1 rijdt) van de buitenkant van de weg naar het midden van de brug verlegd. Hierdoor ontstaat een vrije trambaan met aan weerszijden het wegverkeer. In de nieuwe situatie zitten trams en auto's elkaar niet meer in de weg. Lijn 1 rijdt door een viaduct onder de weg en de trambaan van lijn 15 door, lijn 15 blijft rechtdoor rijden naar de fly-over, die ter hoogte van het BP-tankstation begint.Nu zijn er geregeld opstoppingen als lijn 1 eraan komt, dat behoort straks tot het
verleden.
De provincie Zuid-Hollands is eigenaar van de Hoornbrug. In juni, juli en augustus wordt de brug vervangen. De brug blijft gedeeltelijk open voor verkeer, met uitzondering van vier weekends. Dan is geen enkel verkeer mogelijk.De omleidingsroutes zullen met borden worden aangegeven.Deze zijn verplicht tijdens de vier afsluit-weekends, automobilisten wordt dringend aangeraden ook op andere dagen om te rijden om files te voorkomen.
De verlengde Laan van Hoornwijck (nieuwe ontsluiting van Buitenplaats Ypenburg met meer capaciteit dan de oude weg) wordt eind april in gebruik genomen. Het verkeer kan vanaf 31 mei bovendien via het nieuwe viaduct over de A13 (verlengde Rijswijkse Waterweg) Buitenplaats Ypenburg verlaten. Dit viaduct gaat dan open voor auto's, niet voor bussen. Deze maatregelen maken een betere ontsluiting van Buitenplaats Ypenburg tijdens de werkzaamheden aan de Hoornbrug mogelijk.

Openbaar vervoer
Tramlijn 1 van Delft naar Scheveningen wordt tijdens de werkzaamheden aan de Hoornbrug in Rijswijk en de Reineveldbrug in Delft geheel uit dienst genomen. In Delft rijdt van het eindpunt in de wijk Tanthof naar het NS-station een vervangende buslijn, te weten buslijn 1. Deze bus rijdt vervolgens over de Phoenixstraat, Ruys de Beerenbrouckstraat, provinciale weg nummer 15, Prinses Beatrixlaan, Sir Winston Churchilllaan naar het Generaal Eisenhowerplein in Rijswijk. Passagiers kunnen daar overstappen op tramlijn 17, die via Den Haag Hollands Spoor en Den Haag CS doorrijdt naar het Noorderstrand in Scheveningen.

Buslijn 15 blijft de gebruikelijke route via de Hoornbrug rijden naar het eindpunt in Nootdorp.
Reizigers van en naar de wijk Vrijenban kunnen gedurende deze periode reizen met de Connexxionbuslijnen 60, 62 en 132, die op de Brasserskade een halte hebben. Reizigers naar het centrum van Rijswijk of Den Haag kunnen met bus 60 of 62 naar de Boslaan in Buitenplaats Ypenburg reizen, waar ze kunnen overstappen op buslijn 15.Voor de bewoners van de Rotterdamseweg en de Delftweg wordt een zogenoemde belbus ingesteld. De bewoners krijgen apart bericht over de manier waarop zij van deze bus gebruik kunnen maken.In de praktijk kunnen mensen die de belbus willen gebruiken, bellen met een nummer van HTM. Binnen een half uur komt de bus (of auto) voorrijden bij de halte Broekpolder, 's-Gravenmade, Vlietbrug of Verffabriek. De bus biedt dan vervoer naar een halte van bus 15 richting Rijswijk of naar een halte van bus 60 of 62 voor de richting Delft. Voor de terugreis kan gebeld worden met het nummer van HTM. De bus komt dan binnen een half uur voorrijden bij de halte van bus 15 of bus 60/62 en brengt de passagier(s) naar een van de eerdergenoemde haltes langs de Vliet. Deze bus is bedoeld voor bewoners van woningen die echt pal aan de Vliet liggen.

Omleidingen voor het verkeer
Het gemotoriseerd verkeer wordt tijdens de werkzaamheden aan de Hoornbrug in juni, julie en augustus omgeleid. De omleidingen worden aangeraden; automobilisten zijn alleen tijdens de vier weekenden dat de brug geheel is afgesloten, verplicht de omleidingen te volgen. Het verkeer dat Rijswijk uitgaat in de richting Rotterdam en Delft wordt aangeraden om te rijden via de Haagweg, Sir Winston Churchilllaan, Burgemeester Elsenlaan, Veraartlaan, Diepenhorstlaan, A4. Het verkeer dat Rijswijk uitgaat in de richting Amsterdam en Utrecht wordt aangeraden om te rijden via de Haagweg, Geestbrugweg, Prinses Mariannelaan, Binckhorstlaan, Maanweg, A12.
Het verkeer dat Rijswijk inrijdt vanuit Rotterdam en Delft rijdt vanaf de A13 (afrit Delft Zuid 10) naar de Kruithuisweg; via de A4 (oprit Delft Zuid 14) naar de Prinses Beatrixlaan (afrit Rijswijk 11) en dan rechtsaf naar de Sir Winston Churchilllaan. Het verkeer dat vanuit Buitenplaats Ypenburg en Rotterdam richting Den Haag rijdt, wordt omgeleid via de A13 en de A12.

Het verkeer vanuit Utrecht naar het centrum van Rijswijk wordt omgeleid via Voorburg.
Het verkeer vanuit Amsterdam naar het centrum van Rijswijk wordt omgeleid via Voorburg.

Het verkeer vanaf het Prins Clausplein en Buitenplaats Ypenburg naar het centrum van Rijswijk wordt omgeleid via de A13 en A4 (Plaspoelpolder) of via de A13 en A4 richting Prins Clausplein en Voorburg.

Het verkeer uit alle richtingen (behalve uit Den Haag) richting Drievliet (Jan Thijssenweg) wordt omgeleid via de A4 richting Amsterdam, afslag Forepark (afrit 8), Noordelijke Randweg, linksaf Vlietweg, rechtdoor Westvlietweg tot deze overgaat in de Jan Thijssenweg.
Het verkeer richting Delftweg (golfbaan) en Broekpolder rijdt vanaf de Jan Thijssenweg, Laan van Vredenoord, Laan van Oversteen, Madame Curielaan, Einsteinlaan, Fleminglaan naar de Delftweg.

De Hoornbrug
De provincie Zuid-Holland heeft na een uitgebreide studie besloten de Hoornbrug (en de Reineveldbrug) geheel te vernieuwen. De Hoornbrug is een basculebrug, dat is een beweegbare brug met een dek dat openklapt. De brug wordt vervangen door moderne onderhoudsvriendelijke bruggen. Ook wordt het betonwerk op de kelder en de aanbruggen aangepast i.v.m. de gewijzigde ligging van het spoor. De provincie vervangt gelijktijdig met de vervanging van de staalconstructie de bestaande elektromechanische aandrijving, die aan het eind van zijn levensduur begint te geraken, door een nieuwe aandrijving.
Ook wordt de elektrische installatie geheel vernieuwd en voorbereid op mogelijke afstandsbediening in de toekomst.

Tevens is door de provincie besloten om gelijktijdig met de vernieuwing van de bruggen het gehele kunstwerk te verbreden aan weerszijden met ca. 0,5 meter ten gunste van voetgangers en fietsers.

Het werk aan de Hoornbrug begint op woensdag 30 mei en duurt tot maandag 3 september. Tot 19 juli is de zuidelijke rijbaan (kant van Delft) afgesloten voor verkeer, vanaf 19 juli de andere rijbaan.

Data
In de periode juni, juli en augustus zijn de Hoornbrug en wegen in de omgeving gedurende bepaalde periodes afgesloten voor al het verkeer:

31 mei t/m 18 juli zuidelijke rijbaan Hoornburg afgesloten 2 - 3 juni totale afsluiting Hoornbrug
9 - 10 juni totale afsluiting Hoornbrug
19 juli t/m 2 september noordelijke rijbaan Hoornbrug afgesloten 21 - 22 juli totale afsluiting Hoornbrug
28 - 29 juli totale afsluiting Hoornbrug
2 september Hoornbrug weer geheel open voor verkeer.

Informatie
Wie vragen heeft, kan terecht bij verschillende organisaties:

Stadsgewest Haaglanden:
Bureau Communicatie: telefoon 070 3129111;

HTM:
Consumentenlijn (voor vragen over het openbaar vervoer): Telefoon : 070 3848666;

Gemeente Rijswijk:
Team Communicatie: telefoon 070 3959863;

Provincie Zuid-Holland:
0800 0886.

.

Openbare kennisgeving bouwvergunningen/aanvragen/meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat, met ingang van 17 mei 2001 voor een ieder bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rijswijk, De Bruyn Kopsstraat 4, iedere werkdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur, de volgende bouwvergunningen ter inzage liggen:

* Wilgeneiland 11, het oprichten van een dakopbouw, verleend en verzonden: 9 mei 2001

* Frits Diepenlaan 43, het gedeeltelijk vergroten van een schoolgebouw, verleend en verzonden: 9 mei 2001
* Herenstraat 34-36, het verbouwen van een winkelpand (begane grond), verleend en verzonden: 9 mei 2001

Iedere belanghebbende is tot uiterlijk zes weken na de datum van verzending gerechtigd tegen een bouwvergunning bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk, Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.

.

Aanvragen/-meldingen

Burgemeester en wethouders van Rijswijk brengen ter openbare kennis dat de volgende bouwaanvragen/meldingen zijn ontvangen: melding, ingediend: 03-05-2001 : het vergroten van een woning d.m.v. een serre + overkapping
te: Mauritslaan 36
bouwaanvraag , ingediend: 04-05-2001 : het oprichten van een dakopbouw
te: Delftweg 95
bouwaanvraag , ingediend: 01-05-2001 : het aanbrengen van een kelder cq berging
te: Boswinde 129
bouwaanvraag , ingediend: 23-04-2001 : het oprichten van een bedrijfsruimte
te: Henricuskade

.

Vermeer benoemd tot wethouder in Rijswijk

Op donderdag 8 mei 2001 is tijdens een extra raadsvergadering de heer R.J. Vermeer (VVD) benoemd tot wethouder in Rijswijk. Hij volgt wethouder Weterings op, die burgemeester is geworden van het Noord-Hollandse Beverwijk.
Rob Vermeer (42) neemt de portefeuille van Weterings over en wordt daarmee verantwoordelijk voor de beleidsterreinen Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening, Economische Zaken en Wijkbeheer. Vermeer is geen onbekende in de Rijswijkse politiek. Zo was hij voor de VVD raadslid in Rijswijk in de periode 1983 tot 1986. In 1998 keerde hij terug in de raad. Voor de VVD zat hij onder meer in de commissie Middelen. De zetel die nu binnen de VVD-fractie vrijkomt doordat Vermeer achter de collegetafel heeft plaatsgenomen, wordt ingenomen door de heer A.H.J.M. Sterk.

.

Stadhuis en dependace De Bruyn Kopstraat gesloten voor publiek Donderdag 24 mei, vrijdag 25 mei en maandag 4 juni

De gemeentelijke instellingen zijn zoals gebruikelijk op Hemelvaartsdag (24 mei) en Tweede Pinksterdag (4 juni) gesloten. Dit keer is ook het overgrote deel van het gemeentepersoneel vrij op vrijdag 25 mei. Het college van burgemeester en wethouders heeft deze dag aangewezen als een verplichte roostervrije dag voor het gemeentepersoneel. Het stadhuis
en de dependance aan de De Bruyn Kopsstraat 4 zijn op bovengenoemde dagen gesloten voor het publiek.

.

Museum Rijswijk

Nog tot en met zondag 27 mei 2001 is in het Museum Rijswijk de jaarlijkse ledententoonstelling van de Rijswijkse Kunstenaarsvereniging Arti/Shock te zien.

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag en zondag van 14.00-17.00 uur, zaterdag van 11.00-17.00 uur.

De kunstenaarsvereniging is opgericht in 1972 en is sindsdien uitgegroeid tot een grote vereniging van vele tientallen beroepskunstenaars uit Rijswijk en (soms verre) omgeving. Naast de solotentoonstellingen van de kunstenaars in Galerie Arti/Shock, treden de leden eenmaal per jaar gezamenlijk naar buiten met de grote leden-tentoonstelling in het
Museum Rijswijk.

De tentoonstelling heeft een boeiend en veelzijdig karakter; te zien zijn schilderijen, tekeningen, grafiek, foto's, beeldhouwwerken, keramiek en sieraden. Behalve uiteen-lopende technieken tonen de geëxposeerde werken ook verschillende stijlen, van realistisch tot abstract. Een vast element tijdens de opening van de ledententoonstelling is de bekendmaking van de winnaar van de Arti/Shockprijs. Deze prijs bestaat uit een geldbedrag dat ter beschikking wordt gesteld door de kunstenaarsvereniging en de gemeente Rijswijk. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kunstenaar wiens werk op de tentoonstelling zich artistiek en kunstzinnig opvallend onderscheid.
De jury bestond dit jaar uit Sonja van der Burg namens Arti/Shock, Anne Kloosterboer namens het Museum Rijswijk, de winnaar van het vorige jaar, Greetje Sieders en burgemeester Van der Wel. De Arti/Shockprijs 2001 is toegekend aan de fotograaf Ab Wagenvoort voor zijn foto 'Wierook'. de jury was getroffen door het transparante karakter van de foto en de intrigerende, geheimzinnige voorstelling. Nominaties gingen naar de kunstenaars Marjanne Beeuwkes en Geer Huybers.

.

Bekenmaking van Raadsbesluiten

Burgemeester en wethouders van Rijswijk delen het volgende mede.

De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van besloten tot :
* Vaststelling van de Verordening tot wijziging van de Verordening op de heffing en invordering van onroerende-zaakbelastingen.

De verordening is in werking getreden met ingang van 1 januari 2001

Bovengenoemd besluit is bekendgemaakt op door opneming in de losbladige verordeningenverzameling; deze verzameling is kosteloos in te zien bij de sectie Communicatie in het stadhuis, Generaal Spoorlaan 2, alhier. De sectie, alwaar ook een afschrift van het besluit tegen betaling verkrijgbaar is, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 14.00 uur.

.

Openbare Bekendmaking
Wet milieubeheer lozingsontheffing

Burgemeester en wethouders van Rijswijk maken bekend voor welke perceel zij een ontheffing ingevolge de Wet milieubeheer hebben verleend:


1. Laan van Hoornwijck 25/27, voor het lozen van afvalwater afkomstig van een grondsanering

Ter bescherming van het milieu zijn aan bovengenoemde vergunning diverse voorschriften en/of beperkingen verbonden.

Ter inzage-legging
De beschikking onder nummer 1 ligt vanaf heden gedurende zes weken (tot en met 29 juni 2001) ter inzage bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu & APV, gevestigd aan de De Bruijn Kopsstraat 4 te Rijswijk, op alle werkdagen geopend van 08.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur. Bovendien liggen de stukken gedurende deze termijn iedere maandagavond ter inzage in de Brandweerkazerne, Jacob van Offwegenlaan 55, van 17.00 tot 20.00 uur.

Inlichtingen over de terinzage liggende stukken kunt u telefonisch inwinnen bij de afdeling Vergunningen en Handhaving, sectie Milieu & APV, via telefoonnummer 070-3959870.

Beroep tegen de lozingsontheffing
Tegen de lozingsontheffing kan vanaf heden gedurende 6 weken ( tot en met 29 juni 2001) beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA, Den Haag worden ingediend. Degene die een beroep indient, kan tevens bij de voorzitter van de afdeling Bestuurs-rechtspraak Raad van State verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

.

Bekendmaking van burgemeesterbesluit

De Burgemeester van Rijswijk deelt mede dat hij op 27 april 2001 heeft besloten tot:

* aanwijzing van de ambtenaren van het Regionaal Politiekorps Haaglanden, die belast zijn met prostitutieaangelegenheden, als toezichthouders zoals bedoeld in artikel 6.2, lid 2, van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 1999 (APV), voor zover het collegebevoegdheden betreft.

Het besluit treedt in werking met ingang van 18 mei 2001.

Bovengenoemd besluit is bekendgemaakt op door opneming in de losbladige verordeningenverzameling; deze verzameling is kosteloos in te zien bij de sectie Communicatie in het stadhuis, Generaal Spoorlaan
2, alhier. De sectie, alwaar ook een afschrift van het besluit tegen betaling verkrijgbaar is, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 14.00 uur.

.

Administratief banenplan (her)intredende vrouwen

Sinds 1990 organiseert de gemeente Rijswijk met veel succes een administratief banenplan voor (her) intredende vrouwen.

Waarom?

In de praktijk blijkt dat vrouwen, die een aantal jaren geen werk buitenshuis hebben gehad (b.v. in verband met de verzorging en opvoeding van kinderen), moeilijk weer aan de slag komen. Veelal ontbreekt het hen aan werkervaring en voldoende opleiding, waardoor zij bij sollicitaties buiten de boot vallen.

Wat houdt het banenplan in?

Het banenplan biedt een aantal vrouwen de mogelijkheid om gedurende 6 maanden, 4 dagdelen per week (9.15 uur tot 14.30 uur) een opleiding te volgen in de administratieve richting.

De opleiding start begin september en bestaat uit:
* toetsenbordvaardigheden

* kantoorautomatisering

* Nederlandse taal

* praktische beroepsvorming (telefoontraining postbehandeling, archiveren, coderen, notuleren communicatieve vaardigheden)
* sollicitatietraining

Baangarantie

Aansluitend biedt de gemeente Rijswijk een tijdelijke, betaalde baan. Met deze baan kan de benodigde werkervaring worden opgedaan, om vervolgens door te stromen naar een vaste baan.

Voor wie is het banenplan bedoeld?

Het banenplan is bedoeld voor vrouwen die:

* in de gemeente Rijswijk wonen;

* beschikken over een opleiding op mavo niveau;
* een goede beheersing van de Nederlandse taal hebben
Vrouwen die een uitkering van de gemeente Rijswijk ontvangen hebben voorrang.

Hebt u belangstelling?Hebt u belangstelling?
Hebt u belangstelling?
Print dan het strookje uit.
Vul het in en stuur het dan binnen 14 dagen retour naar:

Afdeling Sociale Zaken
t.a.v. mw. C. Schouwenaars
Antwoordnummer 1214, 2280 Rijswijk.

.

Vrijstelling artikel 50, lid 4 Woningwet

De burgemeester van de gemeente Rijswijk brengt ter openbare kennis dat door Van Uffelen Beheer Mij. B.V., een aanvraag is ingediend voor het veranderen van een winkelpand op het perceel plaatselijk bekend Prins Willem Alexanderpromenade no. 13 alhier.

Voor het gebied waarbinnen de aanvraag is gelegen geldt een voorbereidingsbesluit. Daar het bouwplan niet in strijd is met het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan of met de in voorbereiding zijnde herziening daarvan en in overeenstemming met het geldend bestemmingsplan "Winkelcentrum" kunnen burgemeester en wethouders de bouwvergunning op grond van artikel 50, lid 4 van de Woningwet verlenen en maken van dit voornemen hierbij melding.

De bouw- en situatietekeningen liggen met ingang van 17 mei 2001 vier weken ter inzage bij de sectie Bouw- en Woningtoezicht, afdeling Vergunningen en Handhaving, kamer 008, de Bruyn Kopsstraat 4 tijdens de openingsuren op werkdagen van 8.30 tot 12.00 uur.

Gedurende deze termijn kan een ieder zijn/haar zienswijze omtrent de aanvraag schriftelijk kenbaar maken bij burgemeester en wethouders.

Gedurende deze termijn kan een ieder tegen het verlenen van de vrijstelling schriftelijk bezwaren indienen bij burgemeester en wethouders.

.

Wijkgesprek Te Werve op 22 mei

Gesprekken tussen gemeentebestuurders en andere Rijswijkers hebben vaak concrete plannen, vragen of klachten als aanleiding. De burgemeester en wethouders willen echter ook graag wat informeler met u praten.
Sinds enkele jaren bezoeken burgemeester en wethouders daarom iedere woonwijk om toelichting te geven op actuele onderwerpen en naar vermogen te reageren op vragen en opmerkingen van bewoners. Op dinsdagavond 22 mei as. bezoekt het gemeentebestuur Te Werve; het gebied tussen Burgemeester Elsenlaan, Sir Winston Churchilllaan, spoorlijn en de gemeentegrens met Den Haag. Als u daar woont, heeft u
-als het goed is- een uitnodiging voor die bijeenkomst ontvangen. Het wijkgesprek voor Te Werve wordt gehouden op dinsdagavond 22 mei 2001 in het gemeentehuis, Generaal Spoorlaan 2. We beginnen om 19.30 uur, maar vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar. Voor de pauze zullen de burgemeester en wethouders toelichting geven op plannen en andere ontwikkelingen. Natuurlijk is het daarna mogelijk om vanuit de zaal vragen te stellen. Na de pauze zit iedere bestuurder aan een aparte tafel waar u kunt aanschuiven met uw vragen en opmerkingen. Ook de raadsleden zijn uitgenodigd, deze avond bij te wonen. Verder zijn er vakambtenaren en vertegenwoordigers van de politie aanwezig.Het gemeentebestuur stelt uw komst zeer op prijs, dus graag tot ziens op 22 mei!

.

Openbare bekendmaking
Wet Milieubeheer (AMvB)

Burgemeester en wethouders maken bekend, dat in de periode van 1 april t/m 30 april 2001 voor de volgende percelen een kennisgeving als bedoeld in artikel 8.41, eerste lid, van de Wet milieubeheer is ingediend;

Besluit propaan in de bouw milieubeheer
Rotterdamseweg nabij Hoornwijck, Ypenburg (153-woningen), Rijswijkse Landingslaan ong.

Besluit detailhandel en ambachtsbedrijven milieubeheer Prinses Irenelaan 351.

Besluit woon en verblijfsgebouwen milieubeheer
Veraartlaan 10, Treubstraat 33.

.

Werk aan de Schaapweg

Het Hoogheemraadschap van Delfland start in de week van 21 mei 2001 met het tweede deel van de aanleg van aan- en afvoerleidingen voor afvalwater onder de Schaapweg. De leidingen komen te liggen aan de zijde van De Strijp, tussen het toekomstige zwembad naast sporthal De Schilp en de Prinses Marijkesingel. Dit gebeurt in overleg met de gemeente Rijswijk, politie Haaglanden, Connexxion en de HTM.

Deze leidingen maken deel uit van een groot ondergronds transportnetwerk dat momenteel in de regio wordt aangelegd. Zo werd vorig jaar gewerkt op Ypenburg en werden eerder dit jaar leidingen gelegd onder een deel van de Monseigneur Bekkerslaan en Schaapweg. Via het transportnetwerk gaat het afvalwater -onder meer dat van Rijswijk- over enige jaren naar de nog te bouwen afvalwaterzuiveringsinstallatie in de Harnaschpolder (gemeente Schipluiden). Na reiniging wordt het water vervolgens naar de Noordzee gepompt, om daar op grote afstand van de kust geloosd te worden.

Het werk op de Schaapweg wordt in drie fasen uitgevoerd:
* de eerste fase start eind mei en bestaat uit de aanleg van leidingen onder de Schaapweg tussen toekomstig zwembad/sporthal "De Schilp" en de Generaal Spoorlaan (Strijpzijde). Deze eerste fase duurt tot februari/maart 2002;

* de tweede fase betreft de aanleg van de leidingen ter plaatse van de rotonde ter hoogte van de Prinses Marijkesingel (Strijpzijde). Deze fase start na de bouwvakantie van het jaar 2001 en zal daarna gelijktijdig worden uitgevoerd met de eerste fase. Tijdens de werkzaamheden blijft woonwijk "De Strijp" bereikbaar;
* de derde fase betreft de aanleg van de leidingen onder de Schaapweg (Strijpzijde) tussen de Generaal Spoorlaan en de rotonde ter hoogte van de Prinses Marijkesingel. Deze fase volgt direct op de eerste fase en zal circa 18 weken in beslag nemen.

In zijn totaliteit duurt het werk tot aan de bouwvakantie van het jaar 2002.

Om het werk ook letterlijk in goede banen te leiden, zijn tijdens de werkzaamheden bijzondere verkeersmaatregelen van kracht. Helaas is enige overlast voor het verkeer en omwonenden ondanks die maatregelen niet te vermijden. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Autoverkeer

* Tijdens de eerste fase wordt het autoverkeer van en naar Den Haag over het deel van de Schaapweg tussen John F. Kennedylaan en Minister Talmalaan over de rijbaan aan de oostzijde geleid. Daar is één rijstrook per rijrichting beschikbaar. De rest van de Schaapweg heeft de gebruikelijke twee rijbanen. Op de Schaapweg bij de Generaal Spoorlaan zullen er maatregelen worden getroffen om het voor het verkeer vanaf Den Haag mogelijk te maken af te slaan richting Rijswijk-centrum of de Schaapweg te vervolgen. Voor het autoverkeer op de Generaal Spoorlaan vanaf Rijswijk-centrum is het echter nietmogelijk om linksaf te slaan naar de Schaapweg richting Sir W. Churchilllaan / Hoekpolder.
* In de tweede en derde fase is het niet meer mogelijk om met de auto van de Generaal Spoorlaan naar Sir W. Churchilllaan / Hoekpolder te rijden. Verkeer in zuidelijke richting kan gebruik maken van een omleidingsroute over de Generaal Spoorlaan, via de Prinses Beatrixlaan naar de Sir Winston Churchilllaan. Tijdens deze bouwfase is er wel autoverkeer over de Schaapweg mogelijk in noordelijke richting.

Woonwijk "De Strijp" blijft overigens wel ten alle tijden toegankelijk voor autoverkeer.

Fietsers en voetgangers
De overlast voor fietsers en voetgangers blijft tot het minimum beperkt. Voor hen gelden geen bijzondere maatregelen.

Openbaar vervoer
Tijdens de tweede en derde fase maken de buslijnen komende uit Den Haag gebruik van een omleidingsroute over de Generaal Spoorlaan, via de Prinses Beatrixlaan naar de Sir Winston Churchilllaan. Totdat de werkzaamheden in de rotonde bij de Prinses Marijkesingel (fase 2) voor de helft zijn uitgevoerd, maken de buslijnen gebruik van de tijdelijke halte op de Schaapweg net vóór de rotonde. Daarna zullen de buslijnen weer gebruik kunnen maken van de oorspronkelijke halte nabij de Sir Winston Churchilllaan. Eén en ander zal tijdig worden aangegeven op de desbetreffende halte. De openbaar vervoermaatschappijen houden hun cliënten met eigen informatie op de hoogte.

Rotonde nabij toekomstig zwembad / De Schilp
De gemeente Rijswijk gaat begin 2002 een rotonde in de Schaapweg aanleggen ter hoogte van sporthal De Schilp en het toekomstige zwembad. Het is helaas niet mogelijk om dit direct aansluitend op het werk door het Hoogheemraadschap te doen, want de grond moet zich daarna minimaal drie maanden `zetten'. Als die termijn niet in acht wordt genomen levert dat bijvoorbeeld snelle scheurvorming in het wegdek op. De omwonenden ontvangen t.z.t. nader bericht.

Tot slot
Alle verkeersmaatregelen worden ter plaatse tijdig en duidelijk herkenbaar middels gele informatieborden aangekondigd.De omwonenden ontvangen gedetailleerde informatie in een informatiebulletin van het Hoogheemraadschap Delfland.

.

In de zomer van 2001 organiseren Museum Scheveningen en het Museum Rijswijk de tentoonstelling 'Rondom de Haagse School'

Schilderijen en werken op papier van bekende kunstenaars uit de periode 1850-1920 schetsen een beeld van een van de hoogtepunten in de Nederlandse schilderkunst, die bekend staat als de Haagse School. De kunstenaars uit deze periode hielden zich vooral bezig met twee genres: het landschap en het vissersleven.

In het Museum Scheveningen zijn deze zomer de zee- en strandgezichten te zien en in het Museum Rijswijk de landschappen, stadsgezichten en figuurstukken.

Museum Rijswijk
2 juni t/m 26 augustus 2001

Museum Scheveningen

1 juni t/m 30 september 2001


De schilders, die tot de Haagse School worden gerekend, hebben als belangrijkste gemeenschappelijke noemer dat zij afkomstig waren uit Den Haag en dat zij zich vooral bezig hielden met twee genres: het landschap en het vissersleven.

Deze onderwerpen waren in die tijd in de directe omgeving van Den Haag nog in ruime mate aanwezig. Tot ver in de 19de eeuw behield Den Haag zijn halflandelijkheid, in tegenstelling tot Rotterdam en Amsterdam, die als handels- en industriecentra een sterke groei doormaakten. Den Haag bleef nog lange tijd aan alle zijden omringd door polders en vaarten, weidegronden, bossen en duinen, die voor de landschapsschilders een onuitputtelijke bron van inspiratie vormden. De schilders van de kust en het vissersleven vonden hun onderwerpen in de nabijgelegen kustplaatsen als bijvoorbeeld Scheveningen. In het uitbeelden van het landschap stond de weergave van de atmosfeer met de talloze schakeringen van het licht centraal.
Schilderijen en aquarellen werden niet alleen meer in het atelier geschilderd maar men trok ook met verf en penselen naar buiten om de natuur naar eigen waarneming vast te leggen.

De tentoonstellingen in Scheveningen en Rijswijk bevatten prachtige voorbeelden van de bloeitijd van de Haagse School, waaronder werken van de eerste generatie schilders als J. Bosboom, W. Roelofs, J. Israels en J.H. Weissenbruch en van de tweede generatie als B. Blommers, P. Gabriel, J. en M. Maris, A. Mauve, H.W. Mesdag en A. Neuhuys. Ook na de eeuwwisseling werden de tradities van de Haagse School -zij het in afgezwakte vorm- voortgezet, vooral door kunstenaars die hun opleiding nog in de bloeitijd hadden genoten. Kunstenaars als Th. de Bock, R. Bakels, W.B.Tholen en W.de Zwart worden tot de derde generatie gerekend en zijn eveneens met werken op beide tentoonstellingen vertegenwoordigd.

Opening
De tentoonstelling in Museum Scheveningen zal worden geopend op donderdag 31 mei om 17.00 uur, door de directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, de her W. van Krimpen. De tentoonstelling in Museum Rijswijk zal worden geopend op vrijdag 1 juni om 17.00 uur door de directeur van Glerum Kunst- en Antiekveilingen, de heer J.P. Glerum.

Extra activiteiten:
Zomercursus Haagse School
In Museum Scheveningen én in Museum Rijswijk wordt in de maand juli een cursus Haagse School georganiseerd. Drs. Lucy Hovinga gaat in op de ontstaansgeschiedenis van de Haagse School en staat uitgebreid stil bij de bloeiperiode. Zij behandelt het werk van onder andere Weissenbruch, de gebroeders Maris, Mesdag, Mauve en Blommers. Tot slot besteed zij ook aandacht aan de nabloei van de Haagse School. De cursus wordt gegeven op dinsdag en zaterdag (10, 14, 17, 21, 24 en 28 juli), 's morgens van 10.00-11.45 in Museum Scheveningen of 's middag van 13.45-1530 in Museum Rijswijk. De kosten bedragen f 105,-- per persoon.

Taxatiedag
Op zondag 19 augustus organiseert Glerum Kunst- en Antiekveilingen een taxatiedag in het Museum Rijswijk. Voor taxatie kunnen worden aangeboden kunstwerken uit de tweede helft van de 19de eeuw en de eerste decennia van de 20ste eeuw.

Openingstijden:

Museum Scheveningen
Neptunusstraat 92, 2586 GT Scheveningen,
tel. 070-350 08 30
maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur, zondag gesloten

Museum Rijswijk
Herenstraat 67, 2282 BR Rijswijk,
tel. 070-390 36 17
dinsdag t/m vrijdag en zondag van 14.00-17.00 uur, zaterdag van 11.00-17.00 uur, maandag gesloten.

.

Bekendmaking van B en W-besluiten

Burgemeester en wethouders van Rijswijk delen mede dat zij in hun vergadering van hebben besloten tot:

* aanwijzing van de ambtenaren van het Regionaal Politiekorps Haaglanden, die belast zijn met prostitutieaangelegenheden, als toezichthouders zoals bedoeld in artikel 6.2, lid 2, van de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 1999 (APV), voor zover het collegebevoegdheden betreft.

Het besluit treedt in werking met ingang van 18 mei 2001

Bovengenoemd besluit is bekendgemaakt op door opneming in de losbladige verordeningenverzameling; deze verzameling is kosteloos in te zien bij de sectie Communicatie in het stadhuis, Generaal Spoorlaan
2, alhier. De sectie, alwaar ook een afschrift van het besluit tegen betaling verkrijgbaar is, is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 14.00 uur.

.

Proefalarm

Zoals u wellicht weet, worden in Rijswijk onder meer sirenes ingezet om de bevolking te waarschuwen in geval van een calamiteit. Deze sirenes worden periodiek getest door middel van een zogenaamd luid proefalarm. Afgesproken is dat in heel Nederland op de eerste woensdag in juni het proefalarm zal klinken.

Op woensdag 7 juni a.s. zullen om klokslag 12.00 uur alle sirenes in Rijswijk tweemaal achter elkaar afgaan. Schrik niet!

.

Rijswijk doet onderzoek naar voorzieningen voor kinderen

Begin deze maand is in Rijswijk een schriftelijke enquete uitgezet onder bijna 1200 Rijswijkse kinderen van 0 tot 6 jaar. Dit betekent dat de ouders van ongeveer 1 op de 3 kinderen in Rijswijk een enquete in de bus hebben ontvangen.
De gemeente is bezig het aanbod van de basisvoorzieningen voor kinderen van 0 to 6 jaar te onderzoeken. Onder de basisvoorzieningen worden hier verstaan de basisschool, het consultatiebureau, de GGD, de kinderopvang en de peuterspeelzaal.
De gemeente vindt het belangrijk om de mening van de gebruikers van de voorzieningen te horen. Doel van de enquete is om het aanbod van de basisvoorzieningen beter op de vragen en behoeften van de ouders/verzorgers af te stemmen.
Het is de bedoeling dat de ingevulde enquete-formulieren voor 31 mei worden teruggestuurd. Via deze gemeentelijke informatiepagina zullen over een paar maanden de resultaten van de enquete worden bekendgemaakt.

.

Wet waardering onroerende zaken

Op grond van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) moet de gemeente iedere vier jaar alle onroerende zaken zoals woningen, bedrijfspanden en grond binnen het grondgebied van de gemeente opnieuw taxeren. Deze taxaties hebben een geldigheidsduur van vier jaar. Alleen in gevallen dat de onroerende zaak - hetzij door afbraak, hetzij door uitbreiding of verbouwing - een ingrijpende waardewijziging ondergaat, vindt tussentijds een hertaxatie plaats. In alle Nederlandse gemeenten heeft een nieuwe ronde van waardebepaling plaatsgevonden per waardepeildatum 1 januari 1999. De vorige hertaxatie in Rijswijk had als waardepeildatum 1 januari 1992. De WOZbeschikkingen met de nieuwe waarden worden naar verwachting met dagtekening 31 mei as. verstuurd, tegelijkertijd met de gecombineerde aanslagen (o.a. OZB) voor het jaar 2001.
De (WOZ)waarde van uw pand geldt als uitgangspunt voor de onroerendezaakbelastingen van de gemeente, voor de omslag gebouwd van het waterschap en voor de controle door de Belastingdienst van het eigenwoningforfait (voorheen huurwaardeforfait) in de inkomstenbelasting. Indien u het niet eens bent met de waarde dan kunt u daartegen een gemotiveerd bezwaarschrift bij de gemeente indienen binnen de bezwaartermijn van zes weken na de dagtekening van de WOZbeschikking (gebruik bij voorkeur het binnenkort te ontvangen reactieformulier).De gebruikers en eigenaren van onroerende zaken in Rijswijk kregen in 1997 voor het eerst te maken met de WOZbeschikking. De gemeente Rijswijk was destijds een zogenoemde wetsfictiegemeente met waardepeildatum 1 januari 1992. De aanslagen onroerendezaakbelastingen (OZB) waren tot en met 2000 nog op deze waarden gebaseerd.
Thans heeft de wettelijk voorgeschreven hertaxatie plaatsgevonden met als waardepeildatum 1 januari 1999. Omdat er op de vastgoedmarkt in de tussentijd veel is gebeurd, is de waarde van uw onroerende zaak per 1 januari 1999 niet te vergelijken met de waarde die naar waardepeildatum 1992 is vastgesteld.

Gegevensverzameling
De gemeente verzamelt en analyseert doorlopend gegevens met betrekking tot onroerende zaken in Rijswijk. Dit zijn objectkenmerken zoals kadastrale gegevens, bouwjaar, de grootte van het pand, de aanwezigheid van bijgebouwen, dakkapel, uitbouw ed. Tevens worden de bijgehouden verkoopcijfers gebruikt om het prijsniveau binnen de gemeente te bepalen en om de getaxeerde waarden te onderbouwen.

Referentiewoningen
Vervolgens zijn aan de hand van de verzamelde objectkenmerken en de plaatselijke omstandigheden de zogenaamde waarderingsgebieden (vaak een wijk) en daarbinnen bouwstromen (soortgelijke woningtypen) vastgesteld. Van iedere bouwstroom zijn representatieve referentiewoningen aangewezen. Van deze woningen, die veelal rond de peildatum 1 januari 1999 zijn verkocht, zijn alle gegevens ter plaatse gecontroleerd. De referentiewoningen zijn vervolgens getaxeerd naar prijspeildatum 1 januari 1999.

Taxeren
Bij de taxatie is het wettelijk uitgangspunt dat het pand wordt gewaardeerd alsof het leeg, niet belast met hypotheek en andere zakelijke beperkingen, zou kunnen worden verkocht. Ook wordt ervan uitgegaan dat het pand onmiddellijk in gebruik te nemen zou zijn. We noemen dit de waarde in het economisch verkeer. Dit geldt ook voor huurwoningen die worden getaxeerd alsof deze kunnen worden verkocht als waren zij eigen woningen.
Aan de hand van onder meer de bij de gemeente beschikbare objectkenmerken en de waarden van de referentiewoningen, is het mogelijk om alle woningen te taxeren, daarbij rekening houdend met verschillen in omvang, aard, ligging, omgeving, onderhoud en dergelijke. Aangezien de gemeente al over veel gegevens beschikt, is het niet noordzakelijk dat iedere woning inpandig wordt bekeken, vaak kan worden volstaan met een geveltaxatie.

Voor bedrijven geldt de waarde in het economische verkeer of, als die hoger is, de gecorrigeerde vervangingswaarde. De vervangingswaarde is het bedrag dat nodig zou zijn als het pand opnieuw gebouwd zou worden. Dit bedrag moet worden gecorrigeerd voor technische veroudering (afschrijving wegens leeftijd) en functionele veroudering (economische afschrijving). De aldus berekende waarde van het pand vormt samen met de waarde van de grond de gecorrigeerde vervangingswaarde van de onroerende zaak. De gecorrigeerde vervangingswaarde geldt in het algemeen voor panden die doorgaans niet worden verkocht (ziekenhuizen, bejaardenhuizen, overheidsgebouwen, scholen, industriële complexen en dergelijke).

Taxatieverslag
Als u meer wilt weten over de totstandkoming van de waarde van uw pand dan kunt u via het reactieformulier dat u binnenkort bij de WOZbeschikking ontvangt, een taxatieverslag aanvragen. Dit taxatieverslag is niet vergelijkbaar met een taxatierapport dat een makelaar voor u zou maken. Op dit taxatieverslag staan gegevens zoals type, bouwjaar, grootte van de woning, en van vergelijkbare woningen de verkoopprijs en verkoopdatum (voorzover voorhanden).

Bezwaar
Indien u het met de vastgestelde waarde niet eens bent, dan kunt u binnen zes weken na dagtekening van de WOZ-beschikking éénmalig bezwaar maken tegen de inhoud van de WOZ-beschikking. Bij de beschikking is daarvoor een reactieformulier gevoegd. Door gebruik te maken van dit formulier kunt u op een eenvoudige manier bezwaar indienen tegen de vastgestelde waarde , maar bijvoorbeeld ook aangeven dat u per 1 januari 2001 niet de eigenaar en/of de gebruiker van het vermelde pand bent. U moet uw bezwaarschrift motiveren. U moet dus aangeven waarom u het met de vastgestelde waarde niet eens bent.

MEEST GESTELDE VRAGEN

Wat is een WOZbeschikking?
Een WOZbeschikking is een kennisgeving van de gemeente waarop de waarde van een pand wordt vermeld. De WOZbeschikking is geen belastingaanslag.

Waarom krijg ik een WOZbeschikking?
De gemeente heeft alle onroerende zaken binnen de gemeente opnieuw getaxeerd naar de waardepeildatum 1 januari 1999. Omdat u volgens de belastingadministratie op 1 januari 2001 de eigenaar en/of de gebruiker van een onroerende zaak bent, wordt u door middel van een WOZbeschikking geïnfomeerd over de nieuwe waardevaststelling.

Hoe vaak krijg ik een dergelijke beschikking?
Deze beschikking wordt in de regel één keer in de vier jaar verstuurd. Wordt er belangrijk verbouwd of gesloopt dan is dat aanleiding om een nieuwe WOZbeschikking te sturen.

Voor welke belastingen geldt de WOZwaarde?
De waarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke
onroerendezaakbelastingen (eigenaar en gebruiker), de omslagheffing gebouwd (eigenaar) van het waterschap en ter vaststelling van de inkomsten uit de eigen woning (voorheen: huurwaardeforfait, thans eigenwoningforfait in box 1) en in sommige gevallen ter bepaling van het vermogen (box 3).

Ik ben geen eigenaar of gebruiker meer !
Als u voor 1 januari 2001 de onroerende zaak heeft verkocht of bent gestopt het te gebruiken (bijvoorbeeld omdat u verhuisd bent) dan is er misschien een fout gemaakt en moet u schriftelijk bezwaar indienen bij de afdeling Belastingen. Dat kunt u doen via het met de beschikking meegezonden reactieformulier.Als u pas na 1 januari 2001 heeft verkocht of bent opgehouden te gebruiken dan is de beschikking (en ook de aanslag OZB) juist: het gaat namelijk om de situatie op 1 januari 2001.

Ik ben na 1 januari 2001 eigenaar/gebruiker van een pand geworden en heb dus geen WOZbeschikking ontvangen. Wat nu?
Indien u pas na 1 januari 2001 eigenaar of gebruiker van een pand bent geworden, dan kunt u de gemeente verzoeken om toezending van een WOZbeschikking met betrekking tot dat pand. Vanaf dat moment gaat voor u de bezwaartermijn lopen.

Waarom is de waarde van mijn nieuwbouwwoning hoger vastgesteld dan de door mij betaalde koopprijs?
Bij de waardevaststelling van nieuwbouwwoningen kan niet zomaar worden aangesloten bij de betaalde koop(-/aanneem)som. Deze prijs is één van de factoren die van belang is bij de taxatie, maar weerspiegelt niet automatisch de WOZwaarde. Andere elementen die bij de taxatie een rol spelen zijn bijvoorbeeld: meerwerk, bouwrente en tuinaanleg. Tevens moet de waarde in lijn liggen met verkoopprijzen rond de peildatum van met de nieuwbouwwoning vergelijkbare woningen. Het gaat immers om de waarde in het economisch verkeer, hetgeen niet altijd overeenkomt met de stichtingskosten van een pand.

Ik krijg een WOZbeschikking terwijl mijn pand nog in aanbouw is, klopt dat?
Ja, dat is correct. De gemeente is verplicht ook van panden in aanbouw de waarde via een WOZbeschikking vast te stellen. Bij panden in aanbouw, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwijk, is de waarde opgebouwd uit 100% van de waarde van de grond met daarbij opgeteld de waarde van dat deel van de opstal dat op 1 januari 2001 gereed is. Later ontvangt u een mutatiebeschikking met de waarde voor het geheel afgebouwde pand. Deze laatste beschikking vervangt de voorgaande en geldt voor de rest van het tijdvak van vier jaar.

Ik heb een nieuwbouwwoning, gereedgekomen na 1 januari 1999. Hoe is de waarde vastgesteld ?
De waarde wordt vastgesteld naar het prijspeil van 1 januari 1999, maar naar de toestand van het object op 1 januari 2001. Er wordt dus gekeken wat de woning waard zou zijn als deze er al op 1 januari 1999 zou hebben gestaan.

Verlaging tarieven onroerendezaakbelastingen (OZB) in Rijswijk De afgelopen maanden is hard gewerkt om de waarde van alle woningen, niet-woningen en grond in Rijswijk opnieuw vast te stellen naar de nieuwe waardepeildatum 1 januari 1999. De uitkomsten van de herwaardering in onze gemeente bevestigen het beeld dat ook in de rest van Nederland optreedt, namelijk dat de prijzen van met name woningen sinds de vorige peildatum (1 januari 1992) fors zijn gestegen. De gemiddelde stijging bedraagt voor de Rijswijkse woningen ongeveer 82%.

De prijzen van niet-woningen (winkels, kantoren) zijn minder gestegen (gemiddeld ongeveer 24%). Al eerder had de gemeenteraad uitgesproken dat de gemiddelde stijging van de onroerende zaken zal worden gecompenseerd door verlaging van de tarieven onroerendezaakbelastingen (OZB).
Door het verschil in waardestijging tussen de categorieën woningen en niet-woningen zal er echter een belastingdrukverschuiving gaan plaatsvinden van niet-woningen naar woningen. Teneinde deze ongewenste ontwikkeling tegen te gaan heeft de gemeenteraad in december 2000 besloten om verschillende tarieven voor woningen en niet-woningen in te voeren (tariefdifferentiatie). Het uitgangspunt is een dusdanige tariefdifferentiatie dat daardoor de genoemde
belastingdrukverschuiving ongedaan gemaakt wordt. Naar verwachting heeft de gemeenteraad op 15 mei jl. de tarieven voor de OZB definitief vastgesteld (dit bericht werd geschreven vóór 15 mei 2001).
Op basis van de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders luiden de tarieven (per f 5.000 waarde) voor het jaar 2001 als volgt:

woningen niet-woningen

eigenarenbelasting f 5,29 (was f 9,29) f 7,76 (was f 9,29) gebruikersbelasting f 4,51 (was f 7,91) f 6,61 (was f 7,91) Totaal (eigendom + gebruik) f 9,80 (was f 17,20) f 14,37 (was f 17,20)

Op basis van de voorstellen van het college van burgemeester en wethouders zal het tarief voor de woningen dus verlaagd worden met 43% en voor de niet-woningen met 16,5%. In de nieuwe tarieven is rekening gehouden met een inflatiecorrectie van 2,5 %.
Ondanks de verlaging van de tarieven kan het voorkomen dat u straks (afgezien van de inflatiecorrectie) meer betaalt aan OZB dan vorig jaar. In dat geval is uw pand vermoedelijk meer gestegen dan de gemiddelde waardestijging. Andersom geldt dat u in de regel minder betaalt als de waardestijging van uw pand lager is geweest dan het gemiddelde. Naar verwachting met dagtekening 31 mei as. zullen de aanslagen OZB tegelijkertijd met de WOZbeschikking worden verstuurd. Onder andere via de bijsluiter wordt u nader geïnformeerd. Hieronder treft u enkele rekenvoorbeelden aan. De gekozen waarden geven de gemiddelden weer binnen een bepaalde categorie woningen. Schuin gedrukt is de gemiddelde waarde (f 136.000) van een Rijswijkse woning met waardepeildatum 1 januari 1992. De waarde van deze gemiddelde woning per waardepeildatum 1 januari 1999 bedraagt f 247.000 (een stijging van ongeveer 82%). Het eigenwoningforfait (voorheen huurwaardeforfait) in de inkomstenbelasting (geldt alleen voor eigenaren die in hun eigen woning wonen) is landelijk vanwege de WOZherwaardering ten opzichte van 2000 verlaagd van maximaal 1,25% tot maximaal 0,8% van de WOZwaarde. Voor de berekening van het huurwaardeforfait tot en met 2000 dient de WOZwaarde per 1-1-92 te worden verhoogd met 20% (dit is het Rijswijkse ophogingspercentage). Hiermee is in onderstaande berekeningen rekening gehouden. Tussen haakjes staat het waardestijgingspercentage genoemd.

Tabel onroerendezaakbelastingen

Waarde 1-1-1992 waarde 1-1-1999 ozb-aanslag 2000 ozb-aanslag 2001 hwforfait 00 ewforfait 01

Eigen woning (eig+gebr)

136.000 247.000 (81,76%) 464 480 1.632 1.976
125.000 211.000 (69%) 430 411 1.500 1.688
216.000 375.000 (73,5%) 740 735 3.240 3.000
365.000 747.000 (104,5%) 1.256 1.460 5.475 5.976

Huurwoningen (gebruik)

136.000 247.000 (81,76%) 213 221
125.000 211.000 (69%) 198 189
216.000 375.000 (73,5%) 340 338
365.000 747.000 (104,5%) 577 672

In algemene zin geldt dat in de vergelijkingen 2000-2001 verschillen optreden als gevolg van de inflatiecorrectie en afrondingsverschillen.

Mogelijkheid tot kwijtschelding van belastingen Voor iemand met een laag inkomen en weinig vermogen bestaat de mogelijkheid in aanmerking te komen voor gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van de verschuldigde OZB. Hiervoor moet u binnen zes weken na de dagtekening van het binnenkort te ontvangen aanslagbiljet door middel van een speciaal formulier een verzoek tot kwijtschelding indienen.
Dit formulier is verkrijgbaar bij de afdeling Belastingen, telefoonnummer (070) 395 95 07. Personen die via de gemeente een sociale uitkering ontvangen, krijgen het aanvraagformulier voor kwijtschelding straks automatisch toegezonden.
Van de rioolrechten wordt geen kwijtschelding verleend, terwijl van de hondenbelasting alleen voor de eerste hond kwijtschelding verleend kan worden.

Hoewel de tekst van dit bericht zorgvuldig is samengesteld, geeft het de wetsuitleg in een eenvoudige vorm weer. Aan de tekst kunt u daarom geen rechten ontlenen.

.

Openingstijden stadhuis

Stadhuis Rijswijk,
Generaal Spoorlaan 2,
Postbus 5305, 2280 HH Rijswijk.
Telefoon 070-3959911. Fax 070-3959588.
Internetadres: http//www.rijswijk.nl
E-mailadres: Stadhuis@rijswijk.nl

Openingstijden:
Afdeling Burger-, Woon- en Zorgzaken van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -14.00 uur en donderdag van 17.00 -19.00 uur. Team Communicatie van maandag tot en met vrijdag van 8.30-14.00 uur. Gemeentearchief van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-16.00 uur. De afdeling Sociale Zaken van 8.30 - 12.30 uur en van 13.00 - 16.30 uur.
De overige afdelingen in het stadhuis zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 -12.30 uur.
Het gemeentehuis en de dependance aan de De Bruyn Kopsstraat 4 zijn op donderdag 24 mei (Hemelvaartsdag), vrijdag 25 mei (ADV-dag) en maandag 4 juni (Tweede Pinksterdag) gesloten voor het publiek.

.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2001 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.