Gemeente Groningen


Gierzwaluwen onderdak
16-05-2001

Woningstichting De Huismeesters plaatst 25 nestkasten voor gierzwaluwen in De Hoogte en Selwerd-Zuid. Morgen 17 mei worden vanaf 8.30 uur de eerste kasten geplaatst bij de Cortinghpoort in De Hoogte. Dit gebeurt onder deskundig advies van Jan Doevendans van het Buitenbedrijf BBZ. De gemeente Groningen assisteert met een hoogwerker.

Onder gierzwaluwen heerst woningnood. In april verlaten zij hun winterverblijf in Midden-Afrika om hier een paar maanden te broeden en hun jongen klaar te maken voor de retourreis. Zij nestelen bij voorkeur onder dakpannen en muurholtes, vooral in gebouwen in de oudere delen van de stad. Door nieuwbouw en renovatie verdwijnen steeds meer nestplaatsen. Veel diertjes komen niet meer tot broeden en hun aantal loopt terug.

De gemeente is deze maand een actie gestart in samenwerking met de Gierzwaluwenwerkgroep Nederland om de vogels beter onderdak te geven en daarmee te beschermen.

Informatie hierover is verkrijgbaar bij het Gemeentelijk Informatie Centrum aan de Kreupelstraat of bij de balie van de dienst RO/EZ aan het Zuiderdiep. Daar is vanaf vrijdag ook een kleine expositie gewijd aan deze bijzondere dieren.