Cable & Wireless PLC resultaten van het afgelopen boekjaar dat is geëindigd op 31 maart 2001

Amsterdam, 17 mei 2001

In het onderstaande bericht vindt u de financiële resultaten van het afgelopen boekjaar van Cable & Wireless. Op vrijdag 18 mei wordt u in de gelegenheid gesteld telefonisch een presentatie bij te wonen van Graham Wallace, Group Chief Executive van Cable & Wireless. De presentatie duurt ongeveer 40 minuten en er zal een overzicht gegeven worden van de financiële resultaten en een toelichting op de nieuwe strategie. De conference call vindt plaats op 18 mei 2001 om 16.00 uur.

Bent u geïnteresseerd? Voor details kunt u bellen met Brodeur Worldwide, Andrea de Graaf of Léonie Scheer, 020- 346 2000.


Omzet van de Groep                            GBP 8.099 mln

Winst voor belasting                          GBP 3.393 mln

Winst per aandeel                             GBP 0,964

Winst per aandeel voor buitengewone baten en lasten          GBP 0,160

en afschrijving goodwill

Dividend per aandeel                          GBP 0,165

Netto kassaldo                                GBP 3.096 mln


- Omzet van Cable & Wireless Global stijgt met 15% tot GBP 3.964 miljoen. Sterke groei voor Partner Services, in Groot-Brittannië en in de rest van Europa.


- Onderliggende omzet uit Internet Protocol (IP) van Cable & Wireless Global stijgt 41% tot GBP 881 miljoen. Grote vraag naar IP via alle handelskanalen, fors aantal nieuwe klanten en toenemende vraag naar complexe IP-oplossingen.


- Omzet uit IP en data is nu 45% van de totale omzet van Cable & Wireless Global; nog meer focus op strategie en investeringen.


- Verdere omzetgroei voor Cable & Wireless Regional: plus 10% tot GBP 1.421 miljoen. Nieuw evenwicht door verschuiving van inkomsten uit internationale telefonie naar binnenlandse inkomsten uit mobiele communicatie en internet.


- Resultaten aan de bovenkant van de marge die is aangegeven in het tussentijdse bericht van 13 maart.


- GBP 3,1 miljard netto in kas: sterke balanspositie en strategisch voordeel in periode van ongekende veranderingen in de sector.


- Nadruk nu op verbetering van de operationele effectiviteit door marges te vergroten, kosteneffectiviteit te verbeteren en kapitaaluitgaven te verminderen.


- Voortgaande investeringen om in te spelen op de vraag van klanten naar snelgroeiende diensten met meerwaarde.

Verklaring van de CEO

De ingrijpende herstructurering van de onderneming waarmee wij twee jaar geleden zijn begonnen, wordt later dit jaar afgerond met de verkoop van ons belang in Cable & Wireless Optus. De groep heeft inmiddels een efficiëntere opzet door de onderverdeling in twee divisies: Cable & Wireless Global en Cable & Wireless Regional, die beide een duidelijke groeistrategie hebben.

Tijdens het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2001 steeg de omzet van Cable & Wireless Global met 15%. Dit was vooral te danken aan het aanhoudende succes van de Partner Services en aan onze snelle groei in Europa. De IP-omzet vertoonde een onderliggende groei van 41%, waardoor het IP-aandeel in de totale omzet van Cable & Wireless Global toenam van 16% tot 22%. Deze stijging is het gevolg van aanzienlijk grotere volumes IP-verkeer binnen Global, de komst van nieuwe klanten en de gestegen vraag naar complexere IP-oplossingen. In de tweede helft van het jaar waren IP en data goed voor 45% van de omzet van Cable & Wireless Global, tegen 38% een jaar eerder.

Cable & Wireless Regional beleefde een uitstekend jaar met 10% stijging van de lopende omzet, waarbij de daling van internationale omzet als gevolg van aanzienlijke prijsverlagingen ruimschoots werd gecompenseerd door hogere omzetten in het binnenlandse verkeer, op de mobiele markt en in de IP-sector.

De winst per aandeel vóór buitengewone baten en lasten en afschrijving van goodwill bevond zich met GBP 0,16 aan de bovengrens van de marge die wij aangaven in ons tussentijdse bericht van 13 maart jongstleden. De uiteindelijke dividendverhoging van 10% is in overeenstemming met onze eerdere verklaringen en weerspiegelt het totale financiële resultaat van dit jaar.

De bedrijfsuitgaven van GBP 3,2 miljard behelsden onder meer investeringen in de voltooiing van het Amerikaanse IP-netwerk, uitbreiding van het Europese IP-netwerk en ontwikkeling van onze webhosting-capaciteit in de Verenigde Staten, Europa en Japan. Naast deze investeringen in groei hebben wij aan het begin van het financiële jaar door afstoting van niet-kernactiviteiten GBP 1,3 miljard netto schuld omgezet in netto contanten en lopende kortetermijninvesteringen ter waarde van GBP 3,1 miljard.

Deze sterke balanspositie biedt een strategisch voordeel in een tijd van ongekende veranderingen binnen de sector. Wij zijn ervan overtuigd dat zich op de korte tot middellange termijn kansen zullen voordoen om de bedrijfswaarde aanzienlijk te verhogen. Wij houden onze positie scherp in het oog met het doel een behoudende en efficiënte balanspositie voor de Groep in stand te houden.

Wij zullen investeringskansen blijven evalueren. Een uitstekend voorbeeld hiervan is ons voornemen om Digital Island over te nemen. Wij doen hiertoe een overnamebod op het aandelenkapitaal van USD 3,40 per aandeel, wat neerkomt op iets minder dan USD 300 miljoen in totaal. Digital Island heeft uitstekende producten en klanten in het bovensegment van hosting en contentlevering. Het beschikt over een sterk managementteam en samenwerking levert een aanzienlijke mate van synergie op in omzet, kosten en kapitaal.

Zoals beschreven in ons tussentijdse bericht, werden de resultaten van de tweede helft van het jaar onvermijdelijk beïnvloed door veranderende marktomstandigheden in bepaalde sectoren, vooral in de Verenigde Staten. Ingrijpende veranderingen in de branche - als gevolg van de vraag onder klanten, de snelle technologische ontwikkelingen en consolidatie - zullen zich blijven voltrekken. In antwoord hierop ondernemen wij actie om onze operationele effectiviteit te verbeteren, met de nadruk op bewaking van de marges, verbetering van de kosteneffectiviteit en vermindering van kapitaaluitgaven, en zullen wij op doordachte wijze investeren in diensten met een toegevoegde waarde met groeipotentie. Wij zijn ervan overtuigd dat deze benadering zal resulteren in een onderneming van blijvende waarde.

Graham Wallace, Chief Executive:

"Onze resultaten laten een sterke groei van de vraag naar internetdiensten zien. Wij richten ons op verbetering van onze operationele effectiviteit en de ontwikkeling van de diensten met toegevoegde waarde waar onze klanten om vragen. Onze sterke balanspositie geeft ons een strategisch voordeel in een tijd van ongekende veranderingen binnen de sector."

Voor meer informatie en het volledige Engelstalige persbericht:

Brodeur Worldwide

Andrea de Graaf

(020) 346 2000

adegraaf@nl.brodeur.com