Technische Universiteit Eindhoven

PERSBERICHT
17 mei 2001

Voor studenten en medewerkers in regio Eindhoven Breedbandig netwerk voor TU Eindhoven

Alle in de regio Eindhoven woonachtige studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) kunnen van huis uit voor een laag vast bedrag per maand gebruik maken van alle voorzieningen die het snelle elektronische netwerk van de universiteit biedt. Toegang tot het wereldwijde Internet is daarbij inbegrepen. Bijna alle 1400 bewoners van panden van studentenhuisvestingsorganisatie Vestide maken reeds enkele maanden gebruik van dit breedbandig netwerk voor datacommunicatie. Zij zijn bovendien het goedkoopst uit, te weten 25 gulden per maand, alles inbegrepen. Vanaf nu kunnen de overige studenten en de medewerkers die in de regio Eindhoven wonen, aangesloten worden. Voor deze categorieën geldt een vast maandbedrag van 45 gulden. De panden van Vestide zijn via een breedbandverbinding van Priority Telecom Nederland op het TU/e-netwerk aangesloten, de grotere panden via een glasvezelverbinding (met een capaciteit van 155 miljoen bits per seconde) en de kleinere via een coax-kabel (17,2 miljoen bits per seconde voor datatransport van TU/e naar aangeslotenen en 5,4 miljoen bits per seconde voor retoursignalen). De bewoners van alle Vestide-panden krijgen daarmee de mogelijkheid tot zeer snelle datacommunicatie.
TU/e-studenten die niet in Vestide-panden wonen en TU/e-medewerkers kunnen worden aangesloten via kabeltelevisieverbindingen. De gebruikers kunnen permanent on-line zijn. Voor zowel de Vestide-aansluitingen als de overige aansluitingen heeft de TU/e een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Priority Telecom Nederland voor een periode van vijf jaar. Met het project is voor de TU/e een bedrag van drie miljoen gulden gemoeid. Voor aangeslotenen gelden speciale tarieven omdat Priority Telecom voor de verbindingen zorgt en de TU/e alle datacommunicatie verwerkt. Informatie- en Communicatietechnologie (ICT)
Het aanbod van snelle netwerkvoorzieningen aan studenten en medewerkers past in het streven van de TU/e voorop te lopen in het toepassen van de modernste informatie- en communicatietechnologie (ICT) in haar onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. De TU/e is vier jaar geleden gestart met een ingrijpend en omvangrijk onderwijsvernieuwingsproject, dat gericht is op het realiseren van een meer eigentijdse invulling van het onderwijs naar vorm en inhoud met behulp van ICT. In het kader van dit project krijgen alle studenten tegen een sterk gereduceerde prijs de beschikking over een krachtige notebook-computer, een uitgebreid softwarepakket en klantgerichte servicevoorzieningen. Snel, goedkoop en permanent van huis uit toegang hebben tot de geavanceerde netwerkvoorzieningen van de universiteit en daarmee ook tot het Internet vormt een onmisbaar onderdeel in dit geheel.