Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 mei 2001

Vragen van de leden Belinfante en Hamer (beiden PvdA) aan de minister van Grote Steden en Integratiebeleid en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappenen

1. Heeft u kennis genomen van de column van Ahmed Aboutaleb getiteld 'Brief aan een Rotterdamse imam' waarin hij de vraag opwerpt of de overheid zou kunnen helpen bij het totstandkomen van een imamopleiding in Nederland? Deelt u zijn opvatting en zo nee, waarom niet?
2. Wat is uw oordeel over de opvatting dat goed geïntegreerde moslim geestelijke verzorgers en docenten, opgeleid binnen de kaders van het Nederlands Hoger Onderwijs, positief kunnen bijdragen het algemene klimaat ten aanzien van de islam? En dat zij door het gelijkwaardig kunnen communiceren op tal van terreinen bij kunnen dragen aan het integratieproces van de islamgemeenschap?
3. Wat is u oordeel over het stuk 'Dan wordt het leeg in de moskee' waarin een imamopleiding in Nederland nog niet haalbaar wordt geacht, maar een HBO-opleiding Islam in samenwerking met de Vrije Universiteit wel? 4. Deelt u de mening dat de Nederlandse samenleving naast docenten, grote behoefte heeft aan begeleiding en opvang van moslims in onder meer de krijgsmacht, gevangenissen en ziekenhuizen, middels sociaal-psychologische hulp door hoger opgeleide professionals, al of niet afkomstig uit eigen kring? En dat deze professionals bij kunnen dragen aan het welzijn van vele individuele leden van de islam gemeenschap in Nederland? 5. Is het u bekend dat op initiatief van de moslimdocenten van de lerarenopleiding Islam-godsdienst van de Educatieve Faculteit Amsterdam, de Leergang Master Degree Islamitische Theologie, binnen de opleiding Godgeleerdheid aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, voorbereid wordt? En is het u bekend dat dit initiatief gesteund wordt door het Centrum voor Islamstudies, Stichting Islam en Burgerschap, Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond en de Stichting Islamitisch Hoger Onderwijs en dat ook de bestuursleden van de Vereniging van Geestelijke Verzorgers in Zorginstellingen zich positief hebben uitgelaten over dit initiatief? Hoe beoordeelt u genoemd initiatief?

Trouw, 15 mei 2001

Trouw, 17 mei 2001