CDA

Marnix van Rij: meer verdraagzaamheid door echte en langdurige dialoog met moslims

Een echte en langdurige dialoog met moslims. Dat is volgens CDA-voorzitter Marnix van Rij een goede manier om te komen tot meer verdraagzaamheid tussen autochtone en allochtone bevolkingsgroepen in de Nederlandse samenleving.

De CDA-voorzitter verwoordt dit in een interview, dat in Trouw van 16 mei jl. is gepubliceerd. In reactie op het voornemen van premier Kok en minister van Boxtel om - naar aanleiding van de commotie over uitlatingen van diverse imams over homoseksualiteit - een gesprek aan te gaan met moslimvertegenwoordigers, zegt Marnix van Rij: "Het patroon is steeds hetzelfde. We reageren als er een incident is. Dan valt de hele politieke elite over zo'n groepering heen en gaat er een delegatie van het kabinet om de tafel met dé moslims. Zo moet het niet."

Verdiepen in elkaars leefwereld
Van Rij vervolgt: "De groep mensen met een andere cultuur, niet allen in hun denken, maar ook religieus, zal alleen maar toenemen. We moeten dus geweldig investeren in de dialoog, waarbij religie een verbindende waarde kan zijn. Maar het is echt een heel lange weg. Als je in gesprek raakt, zullen ook de verschillen naar voren, over de positie van de, over de scheiding van kerk en staat. Ik ben heel benieuwd hoe Kok en Van Boxtel met verschillen zullen omgaan."

"We moeten eerst bekijken wat de gemeenschappelijke waarden zijn en waar de verschillen liggen. Je kunt ook een andere benadering kiezen, en zeggen: laat ze maar lekker hun gang gaan in de moskeeën, en als het ons niet bevalt, dan slepen we ze wel voor de rechter. Dat is de verkeerde weg. We moeten ons op zijn minst in elkaars leefwereld verdiepen."

Van Rij vraagt zich af of er na het gesprek tussen minister van Boxtel en de imams iets zal zijn veranderd. Hij verwacht dat er nog meer incidenten zullen volgen, want als er niets veranderd, komen die er onherroepelijk "in een samenleving waarin in 2015 de bevolking in de grote steden voor meer dan de helft uit allochtonen zal bestaan.

'Verdraagzaamheid' van VVD
In het interview reageert de CDA-voorzitter ook op uitspraak van VVD-fractievoorzitter Dijkstal dat het CDA op grond van haar bijdrage in het euthanasiedebat "bijna in hetzelfde kader" staat als de imam die homoseksualiteit een ziekte noemde. Van Rij: "Mijn cynische reactie op die uitspraak luidt dat het liberalisme van de lawaaipapegaai is. Weinig doordacht, op zijn zachtst gezegd. Het sleutelbegrip in zijn speech was verdraagzaamheid. Als zijn opmerking tekenend is voor de verdraagzaamheid die liberalen voorschrijven, dan is het een vorm van tolerantie waarin geen ruimte bestaat voor eigen opvattingen van grote minderheden. Verdraagszaamheid is in Dijkstal's wereld gereserveerd voor de overheersende blanke, liberale, seculiere middenklasse.

Het hele interview met Marnix van Rij kunt u lezen op de site van het dagblad Trouw.