Gemeente Enschede

Gemeente Enschede tekent convenant met Ministerie van OC & W

Enschede, 17-mei 2001


1,2 miljoen gulden voor extra impuls kwaliteit onderwijs De gemeente Enschede heeft op 16 mei, als één van de 100.000+ gemeenten het convenant "onderwijskansen" ondertekend op het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen. Deze ondertekening betekent de toezegging van het Rijk dat er extra gelden beschikbaar komen voor een stevige impuls van de kwaliteit van het onderwijs in Enschede.

Het nieuwe van de aanpak is dat scholen een schoolontwikkelingsplan opstellen waardoor meer dan tot nu toe maatwerk richting school kan worden geleverd. Het specifieke karakter van de school is bepalend voor de na te streven doelen in het ontwikkelingsplan. Voor de uitvoering daarvan is zowel de school, het schoolbestuur, de rijksinspectie en de gemeente verantwoordelijk. Dit "bestuurlijk arrangement" is ronduit vernieuwend te noemen.

Niet alle scholen komen voor deze aanpak in aanmerking. Daarvoor worden strikte richtlijnen gehanteerd. Naast gegevens over de leerlingenpopulatie spelen inspectiegegevens (leerstofaanbod, didactisch handelen, leerlingenzorg) en gegevens van de schoolbesturen en de gemeente (leerresultaten, omgevingsfactoren, veranderingspotentie) een rol bij de selectie. Binnenkort volgt overleg met het ministerie van OC&W om te bepalen voor welke scholen bovenstaande aanpak zal gaan gelden.

De gemeente Enschede is van plan om in de toekomst nog meer Enschedese scholen te laten profiteren van deze aanpak in het zogenaamde onderwijskansenbeleid.