Consumentenbond

Digitale Consument

ConsumentenRecht

Gezond leven

ConsumentenGeld

Huis en tuin

Huishoudelijk

Elektronica

Reizen en vrije tijd

Vervoer

Uw belangen

Hoge benzineprijs door falen overheid
17 mei 2001

Voor de tweede keer binnen een jaar zijn de benzineprijzen tot recordhoogte gestegen. Volgens de Consumentenbond is de grootste oorzaak van deze stijging het falen van de overheid. De enige oplossing is volgens de bond nog steeds het loskoppelen van benzinepompen van de oliemaatschappijen.

Het overheidsbeleid om tot verlaging van de benzineprijs te komen, heeft gefaald. Het veilen van benzinestations, het opzetten van meer benzinestations en het opheffen van de functiescheiding tussen restaurants en benzinepompen moeten volgens de overheid tot een lagere prijs leiden. De Consumentenbond denkt echter dat dit geen oplossingen zijn: bij een veiling zullen alleen de grote maatschappijen voldoende middelen hebben om de stations te kopen, meer benzinestations zal leiden tot meer kosten die doorberekend zullen worden aan de consument en het opheffen van de functiescheiding zal volgens de bond niets opleveren, omdat een restaurant geen benzine zal verkopen.
Volgens de bond is er geen eerlijke concurrentie op de benzinemarkt voor consumenten. Die zal wel ontstaan als pomphouders niet meer afhankelijk zijn van oliemaatschappijen. Eerlijke concurrentie op de benzinemarkt is volgens de bond het enige middel om de enorme prijsstijgingen tegen te gaan.